• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Άλλαλα τα αηδόνια!


Η αρνητική, αλλά και η… θετική (σε λιγοστές περιπτώσεις) επίπτωση των κλιματικών αλλαγών στην πληθυσμιακή εξέλιξη των πουλιών της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο των δυσμενών συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με έναν καινούργιο δείκτη, που ανέπτυξαν, στο πλαίσιο μελέτης, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντέραμ (Βρετανία), το 75% των 122 συστηματικά μελετηθέντων πουλιών της «γηραιάς ηπείρου» εμφανίζει σαφή μείωση πληθυσμού, που αποδίδεται στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Η πτώση σημειώθηκε από το 1980 μέχρι σήμερα και αφορά 92 είδη, μεταξύ των οποίων και απειλούμενα με εξαφάνιση. Αντίθετα, μια μειονότητα 30 ειδών… ευνοήθηκε από τις πρώτες κλιματικές αλλοιώσεις!

Ο νέος Δείκτης Κλιματικών Επιπτώσεων (Climatic Impact Indicator) καταγράφει την επιρροή της θερμοκρασίας στην ανάπτυξη πουλιών, όπως οι μπεκάτσες, οι μελισσοφάγοι, ακόμη και τα αηδόνια, των οποίων το μέλλον επί ευρωπαϊκού εδάφους προοιωνίζεται αβέβαιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE». Τα πρώτα πορίσματα δείχνουν μια αυξανόμενη επίδραση στην εξέλιξη της βιοποικιλότητας, συνοψίζει ο Στίβεν Γουίλις, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπτώσεις

«Ο κόσμος προαισθανόταν ότι κάτι θα συμβεί, αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι η θέρμανση του πλανήτη θα είχε ήδη τέτοιες επιπτώσεις», σχολιάζει ο Φιλίπ Ντιμπουά, εκπρόσωπος του γαλλικού Ιδρύματος Προστασίας της Αγριας Ζωής «La Ligue ROC». Οι επιστήμονες εργάζονται για την εκπόνηση πληρέστερων σχεδίων, που θα περιλαμβάνουν φυτά, πεταλούδες κ.ά., διευκρινίζει η Σοφί Κοντέ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βιοποικιλότητας. Το γεγονός ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τα ευαίσθητα πουλιά, πρέπει αντίστοιχα να ευαισθητοποιήσει τους δικούς μας αισθητήρες, καθώς η απειλή πλανάται και πάνω από το ανθρώπινο είδος;

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου