• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Γονίδια οδηγοί.

Γενετική ανάλυση στη διάσημη πεταλούδα μονάρχη της Αμερικής αποκάλυψε μια ομάδα γονιδίων που ενεργοποιείται όταν το έντομο ξεκινά το επικό του ταξίδι από τη Βόρεια Αμερική πίσω στα πατρογονικά εδάφη του Μεξικού κάθε φθινόπωρο.

Η μελέτη «είναι η πρώτη που προσφέρει ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μοτίβα έκφρασης γονιδίων στον εγκέφαλο και τη μεταναστευτική λειτουργία σε ζώα που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις» γράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στην επιθεώρηση BMC Biology.

Κανένα άλλο έντομο δεν διανύει τόσο μεγάλες αποστάσεις όσο η πεταλούδα μονάρχης (Danaus plexippus), ένα όμορφο λεπιδόπτερο με άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα 10 εκατοστά.

Ζει κυρίως στην Αμερική, όπου ταξιδεύει έως και 4.000 χλμ από τον Καναδά έως το Μεξικό, έχει διαπιστωθεί όμως ότι μπορεί να διασχίζει και τον Ατλαντικό και να φτάνει μέχρι την Ευρώπη.

Το δρομολόγιά της έχουν σχετικά περίπλοκο προγραμματισμό ο οποίος πιστεύεται ότι κληρονομείται, καθώς τα έντομα μπορούν να επιστρέφουν στα εδάφη των προγόνων τους παρόλο που δεν γεννήθηκαν εκεί.

Αν και το ταξίδι τους παραμένει εν πολλοίς μυστηριώδες, οι βιολόγοι πιστεύουν ότι οι πεταλούδες μονάρχες προσανατολίζονται χρησιμοποιώντας το βιολογικό τους ρολόι και παρακολουθώντας τη γωνία υπό την οποία πέφτει το φως του ήλιου.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

τι ταξιδιαρες... τις ζηλευω!!!

ΛΕΩΝ είπε...

Ελεύθερες κι ωραίες!
Καλησπέρα Έλενα!

Δημοσίευση σχολίου