• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Καλώς τον νέο αυτοκράτορα!


Δύο μικροί βασιλικοί πιγκουίνοι γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο της Ζυρίχης έπειτα από πέντε χρόνια αναμονής.


Στην φροντίδα των ανθρώπων βασίζεται ο μικρός ρινόκερος για να μεγαλώσει. Η μητέρα του δυστυχώς το απέρριψε, όπως συμβαίνει μερικές φορές, και οι δύο φροντιστές του ζωολογικού κήπου του Μένστερ στην Γερμανία με περισσή τρυφερότητα θα αναπληρώσουν το κενό.


Εκατομμύρια πεταλούδες μονάρχες μεταναστεύουν κάθε χειμώνα από τις βορειότερες περιοχές της αμερικανικής ηπείρου στο Μεξικό και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν το πώς βρίσκουν την πορεία τους. Ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι το μυστικό βρίσκεται στις κεραίες τους, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν όπως τα συστήματα εντοπισμού θέσης (GΡS). Υποψιάστηκαν ότι οι κεραίες έχουν φωτοευαισθησία αποκωδικοποιώντας το ηλιακό φως με τρόπο τέτοιο που να αντιλαμβάνονται τόσο την ώρα της ημέρας όσο και τη θέση όπου βρίσκεται ο ήλιος ώστε να προσανατολίζονται προς τον νότο. Για να επιβεβαιώσουν την υποψία τους οι ερευνητές έβαψαν μαύρες τις κεραίες και διαπίστωσαν ότι οι μονάρχες έχαναν τον προσανατολισμό τους. Οι κεραίες λειτουργούν και ως αυτόνομος μηχανισμός προσανατολισμού, ταυτόχρονα και ως συμπληρωματικός σε αντίστοιχο μηχανισμό που διαθέτουν στον εγκέφαλό τους.


Ακόμα ένα «μεμονωμένο» περιστατικό άγριας κακοποίησης σκύλου ήρθε στην δημοσιότητα, αυτή την φορά από την Αριδαία της Πέλλας.
Εν ψυχρώ «άγνωστος» (υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για τον δράστη) σκότωσε τον σκύλο της Ιωάννας Αμπάρη, πυροβολώντας τον εξ' επαφής με αεροβόλο όπλο, σύμφωνα με την γνωμάτευση του κτηνιάτρου που εξέτασε το νεκρό ζώο.
Ο σκύλος βρισκόταν δεμένος στην αυλή του καταστήματος του πατέρα της κ. Αμπάρη στο χωριό Δωροθέα της Αριδαίας.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 19 Σεπτεμβρίου, ο δράστης πλησίασε και πυροβόλησε το σκυλί ανάμεσα στα μάτια!
Η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα παίρνει τρομακτικές διαστάσεις και τίποτα δεν δείχνει ότι βελτιωνόμαστε ως κοινωνία σε αυτό το θέμα. Η πολιτεία παραμένει απαθής, οι πολίτες αδιάφοροι και οι ζωόφιλοι αντιμετωπίζονται ως γραφικοί ευαίσθητοι.
«Οι νόμοι περί προστασίας των ζώων δεν εφαρμόζονται με αποτέλεσμα οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να μένουν ατιμώρητοι και ανενόχλητοι να πράττουν ξανά τα ίδια εις βάρος των άμοιρων ζώων» εξηγεί στην zougla.gr η Χριστίνα Βασδόκα-Αραμπατζή, Πρόεδρος του Σύλλογου Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα».


Μία γάτα διάλεξε ένα χόμπι διαφορετικό από τις υπόλοιπες, αφού αντί να τρώει ποντίκια και να τριγυρνάει στους δρόμους… κλέβει αυγά! Μάλιστα, όχι βρασμένα, αλλά κατευθείαν από κότες!
Πρόκειται για έναν γάτο-κλέφτη από την Βιρμανία, που ακούει στο όνομα Charlie και ανήκει στον Frank και την Cheryl Amor, οι οποίοι μένουν στην πόλη North Island του Gisborne της Νέας Ζηλανδίας.
Το ζευγάρι ήταν αρκετά προβληματισμένο τον τελευταίο καιρό, αφού έβρισκε καθημερινά έξω από την πόρτα του φρέσκα αυγά. Και στην αρχή νόμιζε πως έφταιγαν οι γείτονές του, οι οποίοι έχουν κότες που τριγυρίζουν ελεύθερες στον κήπο του.
Το μυστήριο, όμως, λύθηκε όταν η Cheryl έπιασε τον "κλέφτη επ' αυτοφώρω"!
"Στεκόμουν στην κουζίνα και είδα τον Charlie. Με κοίταξε, κατέβασε το κεφάλι αργά, και ένα αβγό κύλισε από το στόμα του", δήλωσε η Cheryl Amor στην εφημερίδα της Νέας Ζηλανδίας «Dominion Post».
Φυσικά, επέστρεψαν τα αυγά στους γείτονές τους, οι οποίοι λογικά κατανόησαν το πρόβλημα, γιατί έχουν κι εκείνοι γάτες.


Χάος προκλήθηκε στη διάρκεια τελετής στο ναό Tirupati στην περιοχή Andra Pradesh όταν ένα μωρό ελεφαντάκι αφηνίασε και επιτέθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ως αποτέλεσμα, έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν, αλλά ελαφρά.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζώο ήταν ένας από τους τέσσερις ελέφαντες που έπαιρναν μέρος στην εκδήλωση. Εικάζεται ότι βγήκε εκτός ελέγχου όταν τρόμαξε από κάποιους έντονους ήχους και τις φωνές των παρευρισκομένων.
Λίγη ώρα αργότερα το μικρό ελεφαντάκι απομακρύνθηκε από το χώρο και η τελετή συνεχίστηκε.



Η νέα αμμοθύελλα που σαρώνει την ανατολική Αυστραλία περιέχει ραδιενεργά σωματίδια από ορυχείο ουρανίου, προειδοποιούν ορισμένοι περιβαλλοντιστές, ωστόσο οι επιστήμονες είναι γενικά καθησυχαστικοί.

Οι αμμοθύελλες προέρχονται από την έρημο της Νότιας Αυστραλίας και θα μπορούσαν να περιέχουν κόκκους ουρανίου από ορυχείο στην περιοχή του Ρόξμπι Ντάουνς, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ντέιβιντ Μπράντμπουρι, γνωστός σκηνοθέτης και ακτιβιστής.

Καθησυχαστικός ήταν πάντως ο Μπάρι Νόλερ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ο οποίος εκτίμησε ότι τα σωματίδια ουρανίου αφενός είναι πολύ βαριά για να παρασυρθούν από τον άνεμο, αφετέρου θα αραιώνονταν τόσο πολύ από τη σκόνη ώστε δεν θα εγκυμονούσαν κίνδυνο ούτως ή άλλως.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες εξόρυξης διαβεβαίωσαν ότι τα επίπεδα σκόνης παρακολουθούνται προσεκτικά.

Η κόκκινη, ξηρή σκόνη που έπνιξε το Κουίνσλαντ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφήνοντας μια ελαφριά μεταλλική γεύση στο στόμα, έχει αρχίσει να αραιώνει και αναμένεται να χαθεί σύντομα στη θάλασσα, αναφέρει τη Δευτέρα το BBC.

Η αρχική αμμοθύελλα δημιουργήθηκε από ένα ψυχρό μέτωπο με ισχυρούς ανέμους που σήκωσαν σκόνη από την αποξηραμένη λίμνη Έιρ και σάρωσαν την ανατολική ακτή σε απόσταση 600 χλμ.




Οι «Δώδεκα Απόστολοι», οι εντυπωσιακοί βράχοι που προβάλλουν μέσα από τον ωκεανό στις ακτές της Βικτώριας, δεν είναι πλέον δώδεκα αλλά επτά, έπειτα από την κατάρρευση μιας ακόμα στήλης στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών επέφερε ακόμα ένα πλήγμα στην τουριστική ατραξιόν της Αυστραλίας, που αποτελείται από ογκώδεις στήλες συμπαγούς άμμου.

Ήταν ο δεύτερος «Απόστολος» που εξαφανίζεται σε διάστημα τριών μηνών.

Παρόλα αυτά, η πολιτεία της Βικτώρια αποφάσισε να διατηρήσει το όνομα με το οποίο είναι γνωστή η περιοχή σε όλο τον κόσμο.


Ένας βάτραχος με δόντια που τρώει ακόμα και πουλιά, μια σαύρα με κηλίδες σαν της λεοπάρδαλης και μια οχιά με ραβδώσεις τίγρης περιλαμβάνονται στα 163 νέα είδη που ανακάλυψε η WWF στην περιοχή του μεγάλου ποταμού Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στη διάρκεια του 2009 ανακαλύφθηκαν στον Μεκόνγκ 100 νέα φυτά, 28 ψάρια, 18 ερπετά, 14 αμφίβια, δύο θηλαστικά και ένα πτηνό. Αυτό σημαίνει τρία νέα είδη ανά εβδομάδα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 1.000 νέα είδη που αναγνωρίστηκαν στην περιοχή τη δεκαετία 1997-2007.

«Έπειτα από χιλιετίες στην αφάνεια, αυτά τα είδη έρχονται τώρα στο προσκήνιο, και πολλά ακόμα μένει να ανακαλυφθούν» σχολίασε ο Στούαρτ Τσάπμαν, διευθυντής του προγράμματος της WWF για τον Μεκόνγκ.

«Ορισμένα είδη θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, ενώ πολλά όχι» προειδοποίησε. «Σπάνια, απειλούμενα και ενδημικά είδη, όπως αυτά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή η κλιματική αλλαγή θα συρρικνώσει περαιτέρω τα μικρά τους ενδιαιτήματα» εξήγησε.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά νέα είδη είναι ο βάτραχος Limnonectes megastomias, o oποίος διαθέτει σχηματισμούς σαν κυνόδοντες και παραμονεύει για έντομα και πουλιά στα νερά της ανατολικής Ταϊλάνδης.

Μια ακόμα παράξενη ανακάλυψη είναι η σαύρα Goniurosaurus catbaensis, που ζει στο νησί Κατ Μπα του Βιετνάμ. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σαμιαμίδι, έχει μεγάλα πορτοκαλί-καφέ μάτια που θυμίζουν αιλουροειδές και φέρει σε όλο του το σώμα κηλίδες σαν της λεοπάρδαλης.

Την ώρα που οι ερευνητές προσπαθούσαν να συλλάβουν ένα ακόμα νέο είδος σαύρας, ανακάλυψαν σχεδόν κατά τύχη και μια ραβδωτή οχιά, την Cryptelytrops honsonensis, που παραπέμπει σε τίγρη.

«Συλλάβαμε και τη σαύρα και το φίδι και αποδείχθηκαν και τα δύο νέα είδη» ανέφερε ο Λι Γκρίσμερ του Πανεπιστημίου Λα Σιέρα της Καλιφόρνιας, μέλος της αποστολής.


Σε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, για την προστασία των καρχαριών, που απειλούνται από εξαφάνιση, προχώρησε η κυβέρνηση του Παλάουι, δημιουργώντας ένα θαλάσσιο καταφύγιο.
Το καταφύγιο βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και έχει έκταση 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο Πρόεδρος του μικρού νησιωτικού κρατιδίου Johnson Toribiong, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να προστατευθούν τα είδη των καρχαριών που απειλούνται από εξαφάνιση και πως πρέπει να απαγορευθεί το κυνήγι τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, αλιεύονται περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες.


Τι κι αν ο ιδιοκτήτης τους τις προειδοποίησε να μην κατέβουν από το απότομο μονοπάτι, στην άκρη του λόφου, που οδηγεί στο καταπράσινο λιβάδι;
Από ένα αυτί μπήκε, από το άλλο βγήκε η συμβουλή.
Έτσι η Lulu η αγελάδα μαζί με τρεις φίλες της κατέβηκαν στο όμορφο λιβάδι στην περιοχή του κάστρου του Neuschwanstein στην Βαυαρία της Γερμανίας και βόσκησαν με την ψυχή τους.
Όταν όμως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν, κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να ανέβουν το απότομο μονοπάτι.
Μην έχοντας άλλη λύση, οι τοπικές Αρχές χρησιμοποίησαν το τελεφερίκ, που μεταφέρει τους τουρίστες στο κάστρο, για να μεταφέρουν τις αγελάδες πίσω.

Αποπροσανατολίζοντας τις γαλάζιες φάλαινες!


Οι συσκευές σεισμικών ερευνών που χρησιμοποιεί η πετρελαϊκή βιομηχανία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ των γαλάζιων φαλαινών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες μελετώντας τις γαλάζιες φάλαινες στην ανατολική ακτή του Καναδά

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters και αναφέρει ότι η ηχορύπανση στους ωκεανούς καλύπτει τα καλέσματα των γαλάζιων φαλαινών που χρησιμοποιούν ώστε να συνεννοηθούν μεταξύ τους Οι συσκευές σεισμικών ερευνών εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα με τα καλέσματα των φαλαινών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι εκτός από τις συσκευές σεισμικών ερευνών, ευθύνονται και τα στρατιωτικά σόναρ για τον αποπροσανατολισμό των γαλάζιων φαλαινών.


Τα χιόνια στο Κολοράντο των ΗΠΑ ευνοούν το παιχνίδι του σκυλάκου με τα αφεντικά του...


Μία δημοτική δικαστής της πόλης του Aspen στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Gizmo, το μικροσκοπικό σκυλάκι ράτσας Pomeranian της Melinda Goldrich που είναι κάτοικος της πόλης, πρέπει να φύγει από το Aspen και να μην επιστρέψει ποτέ ξανά.

Και αυτό, γιατί ο Gizmo τα τελευταία χρόνια έχει δαγκώσει αρκετούς ανθρώπους στην πόλη, και τα παράπονα στην τοπική αστυνομία ήταν πολλά.

Η δικαστής Brooke Peterson, που πήρε την απόφαση να διωχθεί ο Gizmo από την πόλη και να θανατωθεί σε περίπτωση που επιστρέψει, δήλωσε σχετικά: «Ως δικαστής, η δυσκολότερη απόφαση είναι να απομακρύνεις το κατοικίδιο κάποιου ή να διατάξεις ευθανασία».

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην ιδιοκτήτρια του σκυλιού, Melinda Goldrich: «Αντιμετωπίσαμε τις επιθέσεις του σκυλιού σου πολλές φορές από το 2006 και οι δικαιολογίες σου εξάντλησαν την υπομονή μου».


Να βγούν από το "χάος" των αυτοκινητοδρόμων βοηθάει τα γουρούνια της φωτογραφίας, η αστυνομικός στο Γκίλφορντ των ΗΠΑ


Ένας "Τζάκσον" στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ο μικρός πάνθηρας βαφτίστηκε έτσι, καθώς γεννήθηκε μια μέρα μετά του θάνατο του "βασιλιά" της ποπ.

Περιστέρια-ζητιάνοι!


Διαβρώσαμε ακόμα και τα περιστέρια!




Γίναμε για άλλη μια φορά θεατές στο ίδιο έργο. Γίναμε ξανά μάρτυρες σε απάνθρωπα και βάναυσα περιστατικά θανάτωσης αδέσποτων ζώων από τα ανθρώπινα «ανώτερα» όντα.

Ζάκυνθος, Μυτιλήνη, Κρήτη.. Πόλεις με μεγάλη ιστορία, πόλεις τουριστικές που προβάλουν την ομορφιά και την φιλοξενία τους. Πόλεις των βασανισμένων ζώων. Αυτή την εικόνα θέλετε να δείξετε στους τουρίστες που επισκέπτονται τις πόλεις σας; Αυτή την νοοτροπία που μας οδηγεί πολλά χρόνια πίσω, θέλετε να προβάλετε ως τρόπο φιλοξενίας;

Συλλογικά καταδικάζουμε τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες και καλούμε όλους να στηρίζουν τις προσπάθειες παρατήρησης, συνεργατικής άμεσης βοήθειας και αναφοράς της οργανωμένης βαρβαρότητας απέναντι στα ζώα και τις ζωοκοινωνίες της πόλης και της υπαίθρου, σαν έκφραση συνηγορίας απέναντι σε αυτά. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η κακοποίηση υπάρχει και να περνούμε κατευθείαν στην πράξη. Πρέπει να ενημερώνουμε όλοι το κοινό ότι υπάρχουν νόμοι που επισύρουν ποινές για πράξεις κακοποίησης ζώου.

Ενημέρωση για τους νόμους και τι μπορούμε να κάνουμε:

Νόμος 1197/1981 και 3170/2003

Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές. Σε περίπτωση που είμαστε μάρτυρες – θεατές σε περιστατικό κακοποίησης αδέσποτου ή και δεσποζόμενου ζώου, πρέπει να κάνουμε τα εξής:

1η δυνατότητα : Πηγαίνουμε στην Αστυνομία και ζητάμε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Θα βοηθούσε εάν είχαμε και τα στοιχεία του γείτονα ή των κυνηγών ή της γριάς κυρίας κλπ Η Αστυνομία οφείλει να αναζητήσει τον δράστη, να τον καλέσει στο Τμήμα και να του κάνει συστάσεις ώστε να μην επαναληφτεί το γεγονός. Σε σοβαρή κακοποίηση ζώου οφείλει να μηνύσει τον δράστη αυτεπάγγελτα, κάτι που φυσικά σπάνια θα έκανε από μόνο του το Αστυνομικό όργανο.

2η δυνατότητα : Υποβάλλουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ή μήνυση στην Αστυνομία ή στην Ασφάλεια (εάν ο δράστης είναι άγνωστος), ώστε να κινηθεί αυτεπάγγελτα η σχετική διαδικασία. Δίνουμε και τα πλήρη στοιχεία μας, γιατί θα κληθούμε να καταθέσουμε σαν μάρτυρες.

3η περίπτωση : Εάν πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή κακοποίηση ενημερώνουμε τον εισαγγελέα και του ζητάμε να αφαιρέσει προσωρινά με διάταξή του το σκυλί από την κατοχή του ιδιοκτήτη και να το παραδώσει σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο ζώων. Γι αυτό στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου. Εάν δεν υπάρχει σωματείο ο Εισαγγελέας θα πρέπει να βρει το κατάλληλο μέρος για την προσωρινή φιλοξενία του σκύλου.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να ενεργήσουμε από μόνοι μας ή να ζητήσουμε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου ή κάποιου Δικηγόρου. Επίσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού μπορούμε για αρχή να μιλήσουμε στον ιδιοκτήτη και να τον προειδοποιήσουμε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα καλέσουμε την Αστυνομία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοχοι ζώων ότι υπάρχει νομοθεσία σε αυτή τη χώρα που προστατεύει τα ζώα και επίσης είναι σημαντικό να μην αδιαφορούμε όταν αντιλαμβανόμαστε περιστατικά κακοποίησης και να μην διστάζουμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να συνετιστεί ο κάθε αδιάφορος ιδιοκτήτης, με την απειλή δηλαδή λήψης μέτρων σε βάρος του.

Ο Δήμος έριξε φόλα στα σκυλιά- γάτες τις περιοχής μου τι μπορώ να κάνω? Εάν έχω αποδείξεις (κυρίως μάρτυρες) καταθέτω μήνυση ή μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα ή στην Αστυνομία για να ασκηθεί αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη. Εάν δεν έχω αποδείξεις καταθέτω μήνυση κατ αγνώστων στην Ασφάλεια. Παράλληλα φροντίζω να πάρει το θέμα δημοσιότητα στέλνοντας καταγγελία στις τοπικές ή μη εφημερίδες ή σε κανάλια, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσω τον Δήμο απ ευθείας εάν δεν έχω επαρκείς αποδείξεις.

Κάποιος άγνωστος γείτονας ρίχνει επανειλημμένα φόλες στη γειτονιά μας τι να κάνουμε? Καλούμε την Αστυνομία επί τόπου, στο μέρος δηλ. όπου βρίσκεται ακόμα το πτώμα ή τα πτώματα, η οποία υποχρεούται να έλθει και να κάνει μήνυση αυτεπάγγελτα κατ αγνώστων. Εάν υπάρχουν κάποιες υποψίες ή στοιχεία ενημερώνουμε την Αστυνομία. Συγχρόνως φροντίζουμε να βγάλουμε φωτογραφίες, ενώ παράλληλα ειδοποιούμε και την Δ/ση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας να έλθει για να πάρει το πτώμα και να το στείλει σε επίσημο Τοξικολογικό Εργαστήριο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί από τον έλεγχο των σπλάχνων το είδος του δηλητηρίου. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα φροντίζουμε να πάρουμε μια βεβαίωση κτηνιάτρου ότι το ζώο πέθανε από δηλητηρίαση. Εάν δεν καλέσουμε την Αστυνομία καταθέτουμε στην Ασφάλεια μήνυση κατ αγνώστων, παραδίδοντας μαζί τις φωτογραφίες και τη βεβαίωση.

Εκτός από αυτές τις ενέργειες μπορούμε να κολλήσουμε στη περιοχή αφίσες που ενημερώνουν τον κόσμο ότι η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα και ότι τιμωρείται από το νόμο. Γενικά φροντίζουμε να δώσουμε δημοσιότητα στο γεγονός με την ελπίδα ότι θα αποτρέψουμε τον δράστη από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον. Εάν υπάρχει η δυνατότητα επικηρύσσουμε τον δράστη με κάποιο ποσό, για όποιον μας δώσει αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, γιατί όσο δεν αντιδρούμε τόσο οι δράστες αποθρασύνονται και ξαναχτυπούν.

Η ανθρωπιά και η ευαισθησία είναι δύο έννοιες αφηρημένες. Καιρός, λοιπόν, να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας, με συνεργασία και να τους δώσουμε νόημα.

Και όπως είπε ο Πυθαγόρας:

«Όσο οι άνθρωποι σφαγιάζουν τα ζώα, θα σκοτώνονται και μεταξύ τους… πράγματι αυτός που σπέρνει το σπόρο του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ


Τελικά ακόμα και τα σκυλιά μπορούν να βρουν παρηγοριά στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου!

Η λυπημένη μουσούδα του σκύλου που βλέπετε στη φωτογραφία δεν τράβηξε το ενδιαφέρον μόνο του ιδιοκτήτη του που τον φωτογράφισε, αλλά και χιλιάδων ατόμων στο διαδίκτυο που είδαν τη φωτογραφία.

Συγκεκριμένα, ο Chris Michael ανέβασε τη φωτογραφία αυτή στην ιστοσελίδα Flickr, η οποία φιλοξενεί φωτογραφίες από κάθε χρήστη και είδε μέσα σε λίγα λεπτά τα πρώτα μηνύματα συμπαράστασης στο σκύλο να καταφθάνουν.

Ο τίτλος που έβαλε στη φωτογραφία ήταν «Tough day for Mr Newman» (Δύσκολη μέρα για τον κ. Νιούμαν).

Τόσο μεγάλη ήταν η συγκίνηση που προκάλεσε ο λυπημένος σκύλος, που ένας χρήστης έγραψε ότι μόλις είδε τη φωτογραφία πήγε και αγόρασε ένα κουτάβι!


Φιλόζωη που φροντίζει δεκάδες αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ήρθε αντιμέτωπη πριν λίγες μέρες με το παρακάτω αρρωστημένο γεγονός: κάποιοι είχαν παρατήσει σε κεντρικό σημείο του Περάματος, δίπλα σε αδέσποτα σκυλιά, μία κούτα η οποία έγραφε απ’ έξω «Νάλα Σ' αγαπάμε πολύ! Σε σκεφτόμαστε συνέχεια!». Η φιλόζωη ανοίγοντας την κούτα αντίκρισε μια φρίκη, ένα μικρόσωμο σκυλάκι περίπου 4 ετών, παραμορφωμένο από τις ασθένειες.Το δέρμα κάτω από τα μάτια του είχε μολυνθεί τόσο πολύ που είχε σαπίσει και το υπόλοιπο σώμα του ήταν γεμάτο με όγκους τόσο μεγάλους που ήταν ορατοί με γυμνό μάτι. Το σκυλάκι ήταν σε κώμα και τα λίγα λεπτά που συνέρχονταν απλά ούρλιαζε από τους πόνους και ξαναέπεφτε σε κώμα. Το άτυχο σκυλί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο γιατρό ο οποίος διέγνωσε ότι η κατάσταση του ήταν μη αναστρέψιμη και αναγκάστηκε να του κάνει ευθανασία. Η σκυλίτσα υπέφερε από καρκίνο πάνω από ένα χρόνο είχε βασανιστεί και κακοποιηθεί από αυτούς που έγραψαν στην κούτα ότι το αγαπάνε και το σκέφτονται, την στιγμή που το εγκατέλειπαν στην τύχη του για μια ακόμη φορά.

Φιλόζωοι της περιοχής αναζητούν τον υπαίτιο αυτού του εγκλήματος, θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνος και ίσως έχει και άλλα ζώα που κινδυνεύουν. Πιθανολογούν ότι μένει στο Πέραμα ή στις τριγύρω περιοχές. Το σκυλάκι δεν ξεπερνούσε τα 7 κιλά και έμοιαζε με ημίαιμο μικρόσωμο λυκόσκυλο. Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε μπορεί να επικοινωνεί με τα 6947 793798, 6983 156769.


Η οικογένεια του Doug Talley από το Κολοράντο των ΗΠΑ θα κάνει αρκετό καιρό για να χρησιμοποιήσει ξανά τη θερμαινόμενη πισίνα που έχει στην αυλή της, αφού αυτή υπέστη σοβαρές ζημιές από το άτσαλο «κολύμπι» ενός… τάρανδου!

Το συμπαθές ζώο μπήκε στην αυλή της οικογένειας κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ενώ όλοι έλειπαν από το σπίτι και άδραξε την ευκαιρία να κάνει ένα μπανάκι στην πισίνα.

Όταν γύρισε η οικογένεια στο σπίτι, άκουσε θόρυβο από την πισίνα και άναψε τα φώτα για να δει τι συμβαίνει.

Τότε αντίκρισαν το 3,5 μέτρων και 350 κιλών ζώο να έχει εγκλωβιστεί στην πισίνα τους και να μην μπορεί να βγει.

Τελικά κάλεσαν τις Αρχές που το έβγαλαν με τη βοήθεια γερανού και σχοινιών.

Πάντως, η εμπειρία δεν ήταν καθόλου διασκεδαστική για τον τάρανδο, αφού θα μπορούσε να είχε πνιγεί.



To Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) ανακοίνωσε σήμερα ότι 163 σπάνια είδη φυτών και ζώων που ανακαλύφθηκαν μόλις το 2008 στην περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Ανάμεσα στα σπάνια αυτά είδη είναι ένας βάτραχος που τρέφεται με μικρά πουλιά και παρέμενε άγνωστος στους ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποιούν μελέτες στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια. Οι συχνές ξηρασίες και οι πλημμύρες μαζί με μια άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας εντείνουν τον κίνδυνο εξαφάνισης για τα είδη σε αυτήν την υποπεριοχή του ποταμού Μεκόνγκ, την οποία το WWF αποκαλεί "ένα από τα τελευταία βιολογικά σύνορα", μια περιοχή που εκτείνεται σε χώρες από τις οποίες διέρχεται ο ποταμός Μεκόνγκ, από το βορρά έως το νότο, από την κινεζική περιοχή Γιουνάν έως το Βιετνάμ μέσω του Λάος, της Μιανμάρ, της Καμπότζης, της Ταϊλάνδης.

"Οι προβλέψεις για την υποπεριοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δραματικά τα οικοσυστήματα", δήλωσε ο Στιούαρτ Τσάπμαν, διευθυντής του προγράμματος της περιοχής του Μεγάλου Μεκόνγκ για την οικολογική οργάνωση. "Ορισμένα είδη θα μπορούν να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές, άλλα όχι, κάτι που απειλεί με εξαφάνιση αρκετά είδη. Τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά με τη μικρότερη ικανότητα αντοχής στις αλλαγές της θερμοκρασίας και τα είδη που ζουν σε μικρό ή πολύ περιορισμένο φυσικό περιβάλλον".

Η έκθεση δημοσιοποιείται ενώ αρχίζει τη Δευτέρα στη Μπανγκόκ μια νέα διαπραγματευτική σύνοδος της Σύμβασης -πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές. Στόχος είναι να προετοιμαστεί η σύνοδος της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για την επίτευξη μιας θεμελιώδους συμφωνίας, η οποία θα διαδεχτεί το πρωτόκολλο του Κιότο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πέρυσι 100 νέα φυτά, 28 νέα ψάρια, 18 ερπετά, 14 αμφίβια, δύο θηλαστικά και ένα πτηνό σε αυτή την περιοχή. Ένα φίδι ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία σε νησί ανοικτά του Βιετνάμ, από έναν επιστήμονα που παρατηρούσε μια σαύρα και ο γιος του παρατήρησε το φίδι ακριβώς δίπλα.

"Πιάσαμε το φίδι και τη σαύρα. Και τα δύο είναι νέα είδη", αναφέρει στην έκθεση ο Λι Γκρίσμερ, του πανεπιστημίου Sierra της Καλιφόρνιας. Η περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ είναι ένα χρυσωρυχείο για τους επιστήμονες που ανακάλυψαν 1.068 νέα είδη τη δεκαετία 1997 - 2007.

Στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ κατοικούν τουλάχιστον 320 εκατομμύρια άνθρωποι και υπάρχουν πολλά σπάνια είδη φυτών και ζώων. Το WWF υπογραμμίζει τη σημασία των διαπραγματεύσεων της Μπανγκόκ. Η προστασία των ειδών που απειλούνται και των ευάλωτων κοινοτήτων στο Μεγάλο Μεκόνγκ και αλλού στον κόσμο, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στη Μπανγκόκ, επισημαίνει η Κάθριν Γκάτμαν, υπεύθυνη για το κλίμα του WWF.

Σωτήριο το «κουτσό» για τα φλαμίνγκο !


Η στάση στο ένα πόδι που παίρνουν τα όμορφα πτηνά όταν ξεκουράζονται απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την επιστημονική κοινότητα χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μια σίγουρη απάντηση. Τώρα, ειδικοί του Πανεπιστημίου Saint Josheph στη Φιλαδέλφεια, οι οποίοι μελέτησαν φλαμίνγκο που ζούσαν σε αιχμαλωσία στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη στάση σε «κουτσό» εξασφαλίζει στα συγκεκριμένα πτηνά τη συντήρηση κατά το δυνατόν της απαραίτητης θερμότητας του σώματος.

Δεδομένου ότι τα φλαμίνγκο ζουν τον περισσότερο καιρό μέσα στο νερό, όταν βγαίνουν έξω από αυτό χάνουν γρήγορα θερμότητα. Για να διατηρήσουν την περισσότερη δυνατή φέρνουν το ένα πόδι κοντά στο σώμα καθώς τα πόδια είναι γνωστό ότι αποτελούν κύρια πηγή απώλειας θερμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προέκυψε από τη μελέτη των αμερικανών επιστημόνων η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σε προσεχές τεύχος του επιστημονικού εντύπου «Ζoo Βiology» όταν ο καιρός ήταν πιο ζεστός περισσότερα φλαμίνγκο στέκονταν και στα δύο πόδια ενώ όταν ο καιρός ήταν πιο ψυχρός πολλά προτιμούσαν τη στάση στο ένα πόδι.


Χιλιάδες «επισκέπτες» κρύβονταν μέσα στη ντουλάπα του Βασίλειου Βασιλόπουλου, ιδιοκτήτη ημιτελούς κατοικίας στην Αμαλιάδα. Ο κ. Βασιλόπουλος ανακάλυψε την «πηγή» του περίεργου βουητού που άκουγε εδώ και εβδομάδες, ανοίγοντας μια από τις ντουλάπες της οικοδομής. Και έμεινε άφωνος μπροστά στο θέαμα!

Μια σφηκοφωλιά, με μήκος 52 εκατοστά και 11 «επίπεδα», είχε γιγαντωθεί μέσα στη ντουλάπα του!

Μετά από… επιχείρηση που διήρκεσε τρεις ημέρες, ο κ. Βασιλόπουλος σκότωσε με πετρέλαιο τις χιλιάδες σφήκες που μεγάλωναν μέσα στη σφηκοφωλιά και την απομάκρυνε στη συνέχεια με ασφάλεια από την οικοδομή.

O Knut....θέλει ταίρι!!!!


Αφότου έγινε διάσημος το 2006, ο Knut, η πολική αρκούδα που είναι η star του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, έφτασε σε σεξουαλική ωριμότητα και είναι έτοιμος να ζευγαρώσει.
Οι υπεύθυνοι του κήπου τοποθέτησαν στο χώρο του μία νεαρή αρκούδα, με το όνομα Giovanna, και περιμένουν… τις εξελίξεις.
Ο Knut έγινε γνωστός από μωρό, όταν τον παράτησε η μαμά του και την ανατροφή του ανέλαβε ο θηριοδαμαστής Τόμας Ντερφλάιν. Τότε η κίνηση αυτή του Ντερφλάιν αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική από οργανισμούς για την προστασία των ζώων, που υποστήριζαν ότι το μικρό ζώο έπρεπε να θανατωθεί, γιατί δεν ήταν φυσιολογικό να ζει με ανθρώπους.
Τελικά, τρία χρόνια μετά, ο Ντερφλάιν δεν ζει, όμως ο Knut έχει γίνει η μασκότ του κήπου, αλλά και ένα «αξιοθέατο» που κάθε επισκέπτης στο Βερολίνο πρέπει να δει, αποφέροντας έτσι πολλά κέρδη στην τουριστική βιομηχανία της πόλης.

Κρύβεται από τις αστυνομικές αρχές ο νεαρός Γιάννης Καντίρος από τα Σφακιά, που έχει σαν «χόμπι» να κόβει τα αυτιά από κουτάβια ράτσας pit bull, να τα εκπαιδεύει με τον πιο βάναυσο τρόπο, και στην συνέχεια να τα πουλάει.

Χθες τα μέλη του συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων» πήγαν στο σπίτι του στα Σφακιά. Με εντολή της εισαγγελέως Χανίων πήγαν για να πάρουν προσωρινά, το κακοποιημένο
Πυροβόλησαν τον σκύλο στο κεφάλι
Πυροβόλησαν τον σκύλο στο κεφάλι
σκυλάκι, του οποίου οι φωτογραφίες στο Facebook έκαναν τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας την βαρβαρότητα που υπέστη από το «αφεντικό» του.

«Με την συνοδεία αστυνομικών - εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου κ. Νατάσα Μπομπολάκη - όπως προβλέπεται, πήγαμε να παραλάβουμε το σκυλάκι. Το σπίτι ήταν ερμητικά κλειστό. Ειδοποιημένοι από τον δικηγόρο τους, αψήφησαν την εντολή του εισαγγελέα και εξαφανίστηκαν.

Δεχτήκαμε φραστικές απειλές, από λιγοστούς περιοίκους ή συγγενείς. Μας απείλησαν ότι «θα κατέβουν» οι Σφακιανοί στα Χανιά.

Μας είπαν ότι δεν υπάρχει σκυλί, ενώ η μητέρα και η δικηγόρος του νεαρού δράστη σε τηλεφωνική μας επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες, μας είπαν ότι το σκυλάκι υπάρχει. Να υποθέσουμε ότι το σκυλάκι δεν υπάρχει πλέον στη ζωή;».

«Το πιο συγκλονιστικό, απ’ όσα ακούσαμε, όση ώρα ήμασταν εκεί, ήταν η ομολογία κάποιου, ότι στο νομό Χανίων κόβονται κατά τον ίδιο τρόπο αυτιά 5.000 ζώων. Άλλο να το υποθέτεις και άλλο να το ομολογούν κυνικά».

Και συνεχίζει η κ. Μπομπολάκη «εμείς σαν σύλλογός, ακούσαμε τις απόψεις μελών της κοινωνίας μας, ότι η περίπτωση του νεαρού που κακοποίησε το σκυλάκι, ήταν ιδιαίτερη!

Δηλώσαμε κάθε καλή διάθεση να συζητήσουμε μαζί του, και με την μητέρα του, γι’ αυτό και χθες ήρθε μαζί μας και η κοινωνική λειτουργός του Νοσοκομείου Χανίων κ. Ηρώ Μετζιδάκη. Αν όντως συνέτρεχε τέτοια περίπτωσ
Κρέμασαν τον σκύλο για παραδειγματισμό
Κρέμασαν τον σκύλο για παραδειγματισμό
η, θα συζητούσαμε ακόμα και την απόσυρση της μήνυσης εναντίον του.

Όμως βρεθήκαμε σ’ ένα κλίμα εχθρικό, λες και εμείς διαπράξαμε την κακοποίηση, ή λες και εμείς την αποκαλύψαμε.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα του νεαρού. Η οικογένεια του δράστη θα έπρεπε να ζητήσει τουλάχιστον ένα συγγνώμη!

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης μετά και από αυτή την αντιμετώπιση συνεχίζεται, όπως συνεχίζονται και οι προσπάθειές μας να πάρουμε το σκυλάκι ζωντανό. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μας τιμούν τέτοιες πράξεις βαναυσότητας, ούτε αποδεικνύουν την «παλληκαριά» κανενός.

Την περασμένη εβδομάδα η συμμετοχή, στην πορεία διαμαρτυρίας, που οργανώσαμε στην πόλη των Χανίων, εξαιτίας των συνεχών περιστατικών κακοποίησης ζώων, ήταν μεγάλη.

Αλλά πρέπει να παλέψουμε πολύ. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που εντοπίσαμε άλλο έναν κρεμασμένο σκύλο σε δέντρο, που ο δράστης κρέμασε προφανώς για παραδειγματισμό (!), ή τον σκύλο που πυροβόλησαν στον κεφάλι, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται και να του λείπει ένα κομμάτι από το κρανίο» εξήγησε στη zougla.gr

Φοβάμαι να ....κατέβω!!!!



Μια ενήλικη τίγρης ο Tanvir, κόλλησε πάνω στο "πύργο" του ζωολογικού κήπου όπου ζει και....φοβάται να κατέβει! Ναι παρ' όλο ου οι άνθρωποι νομίζουν πως τα άγρια ζώα είναι ατρόμητα....κάνουν λάθος! Ο παιχνιδιάρης Tanvir, ανέβηκε πάνω στην ειδικά κατασκευασμένη πλατφόρμα του πάρκου, μόνο μέσα σε λίγα λεπτά και παρ' όλο που του πήρε σχεδόν μισή ώρα να κατέβει στην χαμηλότερη εξέδρα, είναι εκεί πάνω κολλημένος από χθες το πρωί και ....φοβάται να κατέβει! Οι ειδικοί του πάρκου λένε πως σιγά σιγά, θα κατέβει για να φάει αν κι οι τίγρεις μπορούν να μείνουν χωρίς φαγητό έως πέντε ημέρες! ίσως το κρύο και η πείνα τελικά τον πείσουν να πάρει την ....μεγάλη απόφαση!





Ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων και φιλόζωοι που ταϊζουν τα αδέσποτα της μικρής πλατείας που βρίσκεται κοντά στην Πατησίων μετά την Πλατεία Αμερικής, θορυβήθηκαν όταν είδαν τα ζώα τους να βαριανασαίνουν μετά τη συνηθισμένη βόλτα τους. Κάποιοι είχαν ψεκάσει το προηγούμενο βράδυ με δηλητήριο σε σπρέι, το γρασίδι και τα δέντρα της πλατείας με πρόθεση προφανώς να αφανίσουν σκύλους, γάτες και πουλιά.Φιλόζωοι της περιοχής μας είπαν ότι δεν είναι καινούριο το φαινόμενο αυτό, στη συγκεκριμένη γειτονιά. Μας κατάγγειλαν επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρήκαν νεκρό από φόλα έναν αδέσποτο σκύλο που ζούσε δίπλα από την πλατεία και δεν ενοχλούσε κανέναν. Πριν από μερικά χρόνια η ίδια πλατεία είχε έρθει στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν αποκαλύφθηκε ότι διοργανώνονταν εκεί κυνομαχίες με τη συνοχή ορισμένων περιοίκων και των αστυνομικών αρχών.

Οι κάτοικοι με ζώα που ζουν κοντά στην Πλατεία Καραμανλάκη καλό είναι να μην αφήνουν τα ζώα τους να κυκλοφορούν αφύλαχτα και χωρίς λουρί κοντά στο πάρκο γιατί οι φόλες δεν κάνουν διακρίσεις


Στη βαλίτσα ενός ταξιδιώτη από την Εσθονία βρέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί ποτέ στη Μυτιλήνη. Χθες το απόγευμα, οι τελωνειακοί ανακάλυψαν στις αποσκευές του 31χρονου Εσθονού, που ταξίδευε με πλοιάριο της γραμμής Αϊβαλί – Μυτιλήνη, 5 κιλά καθαρή ηρωίνη.

Όπως έγινε γνωστό, ο Εσθονός συνοδευόταν και από νεαρή ομοεθνή του, η οποία είχε περάσει νωρίτερα από τον έλεγχο και μόλις αντιλήφθηκε ότι είχαν σταματήσει το συνοδό της, απομακρύνθηκε.

Μόλις οι τελωνιακοί υπάλληλοι οδήγησαν τον άνδρα για έλεγχο, εκείνος άρχισε να επικοινωνεί επίμονα με το κινητό του τηλέφωνο. Μαζί του έφερε υφασμάτινη βαλίτσα, που είχε διαμορφωθεί έτσι, ώστε να έχει δύο πάτους. Στο κάτω μέρος της είχε τοποθετηθεί μεγάλη συσκευασία τυλιγμένη σε μαύρη σακούλα, μέσα στην οποία βρέθηκε η ποσότητα της ηρωίνης. Στον πάτο της βαλίτσας, μάλιστα, βρέθηκαν διάσπαρτα μπαχαρικά, προκειμένου να παραπλανήσουν τη μύτη του εκπαιδευμένου σκύλου. Παρά ταύτα, ο σκύλος σταμάτησε στο ύποπτο φορτίο και οι τελωνειακοί δεν δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν το πακέτο με την ηρωίνη.

Ο Εσθονός δεν μιλάει αγγλικά και οι τελωνειακές Αρχές αναζήτησαν διερμηνέα, προκειμένου να απολογηθεί και να οδηγηθεί στον Ανακριτή.


Λίγες μέρες πριν, η Τροχαία Γρεβενών ειδοποίησε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου να εξετάσει ένα νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας στο ΔΔ Τρικουκιάς Γρεβενών. Ένας κυνηγός είχε εντοπίσει και είχε ειδοποιήσει την Τροχαία για μια αρκούδα η οποία βρέθηκε πνιγμένη σε μία δεξαμενή άρδευσης. Την Παρασκευή 18.09, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ διαπίστωσε δυστυχώς πως η άτυχη θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου 20 ετών, είχε πράγματι πεθάνει από πνιγμό όταν στην προσπάθειά της να πιει νερό από την δεξαμενή, αφού πρώτα είχε «γευματίσει» σε παρακείμενη καλλιέργεια ηλίανθων, έπεσε μέσα και παγιδεύτηκε.

Τα σημάδια από τα νύχια της αρκούδας στο περιμετρικό τοιχίο της δεξαμενής δείχνουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες του ζώου να βρει διέξοδο. Δυστυχώς όμως το μεγάλο βάθος της δεξαμενής αποδείχτηκε μοιραίο για τη ζωή του άτυχου ζώου το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο μη καταφέρνοντας να υπερπηδήσει το τοιχίο και να απεγκλωβιστεί. Χρειάστηκε μάλιστα η βοήθεια της πυροσβεστικής του ν. Γρεβενών προκειμένου να ανελκυστεί η αρκούδα για να γίνει νεκροψία και ταφή.

Δυστυχώς, όπως λένε οι επιστήμονες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, δεν είναι η πρώτη φορά μου συμβαίνει ανάλογο περιστατικό. Οι δεξαμενές άρδευσης μετατρέπονται συχνά σε παγίδες θανάτου όχι μόνο για την αρκούδα αλλά και για άλλα ζώα. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προτείνει να καλύπτονται οι δεξαμενές αυτές με συρματόπλεγμα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ζώων.

Η περιοχή στην οποία συνέβη το παραπάνω περιστατικό είναι περιοχή επαναποίκησης της αρκούδας και η είδηση αυτή ανησύχησε τους βιολόγους της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σχετικά με την μελλοντική επιβίωση του είδους στην περιοχή. Μάλιστα, μόλις δύο μήνες πριν, κοντά στην Δεσκάτη, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώθηκε και για ένα ακόμα περιστατικό με θύμα αρκούδα σε τροχαίο στην Παλιά Εθνική Οδό Καλαμπάκας Γρεβενών. Τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είχαν εντοπίσει τότε μόνο κάποιες κηλίδες αίματος χωρίς να καταφέρουν να εντοπίσουν το ίδιο το ζώο, ενώ κάθε πρόταση για τοποθέτηση ειδικής σήμανσης η οποία να προειδοποιεί τους οδηγούς πως πρόκειται για βιότοπο αρκούδας, πέφτει στο κενό.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης η οποία έσπευσε και στα δύο αυτά περιστατικά, λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE EX-TRA, του οποίου κεντρικός στόχος αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την ομαλή συνύπαρξή των μεγάλων σαρκοφάγων με τον άνθρωπο.

SOS εκπέμπουν τα δέλτα των ποταμών!


Τα δύο τρίτα των «δέλτα» των μεγάλων ποταμών του κόσμου, που αποτελούν κατοικία για περίπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, βρίσκονται ανάμεσα στη «σκύλα» της ξηράς που βυθίζεται και τη «χάρυβδη» της αυξανόμενης στάθμης των θαλασσών, με συνέπεια να σταδιακά να βουλιάζουν στα νερά και να εξαφανίζονται, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέημς Σιβίτσκι του Ινστιτούτου Αρκτικών και Αλπικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία βασίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι τα 24 από τα 33 μεγαλύτερα «δέλτα» ποταμών του πλανήτη μας βυθίζονται και το 85% γνώρισαν σοβαρές πλημμύρες κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες επηρέασαν μια συνολική έκταση 260.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα δέλτα που είναι ευάλωτα σε μεγάλες πλημμύρες, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν μέχρι 50% αυτό τον αιώνα, αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να αυξάνει τη στάθμη των ωκεανών. Πιο σοβαρή κρίνεται η απειλή για την Ασία, αν και γενικότερα κινδυνεύουν οι πυκνοκατοικημένες και καλλιεργημένες περιοχές των δέλτα σε όλες τις ηπείρους, με εξαίρεση την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Από τα δέκα πιο απειλούμενα δέλτα, τα τρία βρίσκονται στην Κίνα, του Κίτρινου ποταμού στο βορρά, του ποταμού Γιανγκτσέ κοντά στη Σαγκάη και του Μαργαριταρένιου ποταμού κοντά στο Γκουανγκτσού.

Τα δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και του Ροδανού στη Γαλλία επίσης βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Ελαφρώς μικρότερος είναι ο κίνδυνος για τα δέλτα του Γάγγη στο Μπαγκλαντές, του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ και του Μισισιπή στις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς τα φράγματα και οι εκτροπές των ποταμών έχουν μειώσει τα ιζήματα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα συσσωρεύονταν στα δέλτα, με συνέπεια αυτά διαχρονικά να μικραίνουν. Η άλλη μεγάλη αιτία είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων και στην άνοδο της στάθμης των νερών. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι όλο και συχνότερες καταιγίδες και τυφώνες, επίσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.


Η παγκόσμια οικονομική ύφεση μπορεί να έχει επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες αλλά φαίνεται ότι έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας της κρίσης. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times, τονίζει ότι η κρίση αποδεικνύεται μια ευκαιρία για να απομακρυνθούν οι οικονομίες από μια ανάπτυξη που βασίζεται στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που καταγράφηκε το 2008, είναι η σημαντικότερη εδώ και 40 χρόνια. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ξεπερνά τη μείωση που καταγράφηκε κατά την κρίση του 1981.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας Φάτιχ Μπιρόλ δήλωσε: "Βρισκόμαστε σε μία νέα κατάσταση, με μεταβολές στην ενεργειακή ζήτηση και την αναβολή πολλών ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων. Αυτό δεν έχει νόημα παρά μόνο εάν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε αυτήν την μοναδική ευκαιρία, υπογράφοντας μια συνθήκη στην Κοπεγχάγη".

Στην πρωτεύουσα της Δανίας θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου. Η διεθνής διάσκεψη έχει ως στόχο την υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά την εκπνοή της πρώτης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο τον Ιανουάριο του 2013, για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Συναυλία για τα αδέσποτα σκυλιά του «SOS περιπλάνηση» θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Κεκρωπία» του γνωστού ηθοποιού Φαίδωνα Γεωργίτση, στην Παιανία, στις 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30, με την ευγενική προσφορά των καλλιτεχνών Αντώνη και Γιάννη Βαρδή και Θανάση Βασιλόπουλου.

Στη διοργάνωση θα συμμετέχει και ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς, ο οποίος με κλήρωση που θα γίνει στο τέλος της συναυλίας θα προσφέρει 30 μεταξοτυπίες του υπογεγραμμένες σε 30 τυχερούς της βραδιάς.

Την προβολή της συναυλίας ανέλαβε η γκαλερί Αστρολάβος.

Τα εισιτήρια προπωλούνται στα καταστήματα Pet City και το θέατρο, στην τιμή των
20 ευρώ.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ?????

Τα λιοντάρια στο Καμερούν κινδυνεύουν μέχρι και με εξαφάνιση, καθώς «πεινασμένοι» χωρικοί της περιοχής, κλέβουν τη λεία τους «κάτω από τη μύτη τους», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τραφούν.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ο ήδη μειούμενος πληθυσμός των λιονταριών στο Καμερούν, είναι δυνατό να περιοριστεί ακόμα περισσότερο, από την όχι και τόσο σπάνια τακτική των ντόπιων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «κορυφαία» αρπακτικά, όπως λιοντάρια και ύαινες, συνηθίζουν να κλέβουν τη λεία το ένα του άλλου, ωστόσο φαίνεται πως και οι άνθρωποι έχουν τέτοιες τάσεις.

Το Μάρτιο του 2006, η βιολόγος, Marjolein Schoe, από το πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, μαζί με άλλους συναδέλφους της, «έψαχναν» ένα αρσενικό λιοντάρι, στο λαιμό του οποίου είχαν τοποθετήσει κολάρο εντοπισμού, βόρεια του Καμερούν.

Όταν εντόπισαν το λιοντάρι, είδαν ότι μαζί με ένα θηλυκό, τρέφονταν από το κουφάρι μίας αντιλόπης. Όταν πλησίασαν αρκετά, τα λιοντάρια τρόμαξαν και κρύφτηκαν σε μία κοντινή συστάδα.

Το ίδιο απόγευμα, οι ερευνητές επέστρεψαν, βρίσκοντας στο σημείο, όχι τα συγκεκριμένα ή άλλα λιοντάρια, αλλά μία ομάδα χωρικών, που επίσης τρόμαξαν και έσπευσαν να κρυφτούν στους θάμνους.

Ό,τι είχε απομείνει από το γεύμα των λιονταριών, φαίνεται πως το είχαν γδάρει οι χωρικοί με μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα από το κουφάρι του νεκρού ζώου, ενώ όπως φάνηκε από τα «στοιχεία» που εγκατέλειψαν στον «τόπο του εγκλήματος», χρησιμοποίησαν και φύλλα, προκειμένου να πάρουν ποσότητα τροφής μαζί τους.

Αν και δεν ήταν αυτό το ζητούμενο της συγκεκριμένης έρευνας, η Marjolein SchoeHans de Iongh, συναδέλφου της βιολόγου στο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. ενοχλήθηκε τόσο πολύ από το γεγονός, που αποφάσισε να δημοσιεύσει τις σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με δηλώσεις του

Ο ίδιος διηγήθηκε ακόμη ένα περιστατικό, κατά το οποίο, σε εθνικό πάρκο του Καμερούν, άνθρωποι, κυνηγούσαν λιοντάρια με σκοπό να τα απομακρύνουν από το κουφάρι ενός ζώου και να πάρουν εκείνοι στη συνέχεια το κρέας του.

Κατά τον κ. Hans de Iongh το φαινόμενο αυτό, η συμπεριφορά, αυτή ονομάζεται «κλεπτοπαρασιτισμός» και είναι η τάση που έχουν τα αρπακτικά να κλέβουν την «φρέσκια» τροφή μεταξύ τους.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επίδραση στον πληθυσμό των λιονταριών, που ούτως ή άλλως κινδυνεύει από την ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς θα πρέπει, σε περίπτωση που κάποιος κλέψει την τροφή τους, να καταναλώσουν τεράστια ενέργεια, προκειμένου να βρουν την ίδια ποσότητα», δήλωσε ο κ. de Iongh.

Αιολικό πάρκο στο όρος Βέρμιο!


Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στη χώρα μας σχεδιάζεται να γίνει στο όρος Βέρμιο στο νομό Ημαθίας.

Η εγκατάσταση θα γίνει σε μια έκταση 120.000 στρεμμάτων και αναμένεται να τοποθετηθούν 107 ανεμογεννήτριες και θα έχουν συνολική ισχύ 214 μεγαβάτ.

Υπολογίζεται ότι το αιολικό πάρκο θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια μιας πόλης 30.000 κατοίκων.


Υψηλές συγκεντρώσεις με φυτοφάρμακα, λιπάσματα και παθογόνους μικροοργανισμούς εντοπίζουν σε ελληνικές λίμνες, επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηρίζουν την λίμνη Κορώνεια "τοξικό βούρκο" και διαπιστώνουν ρύπανση και στη Δοϊράνη, Τριχωνίδα και Βεγορίτιδα.

Στην λίμνη της Καστοριάς οι επιστήμονες εντόπισαν τοξικό μικροοργανισμό, ενώ σταδιακά υποβαθμίζεται και η ποιότητα του νερού στη λίμνη του Μαραθώνα.


Αν οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν για κάτι να ντρέπονται από τη συμπεριφορά των κατοικίδιών τους, είναι όταν τα «βλαστάρια» τους καβαλούν τα πόδια των επισκεπτών τους για να βγάλουν το… άχτι τους.

Για το λόγο αυτό, κατασκευάστηκε το πρώτο στα χρονικά «sex toy» για σκύλους. Ο λόγος για το «Hot Doll», που κοστίζει 350 λίρες και υπόσχεται να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες από την ντροπή.

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η γαλλική Feel Addicted. «Τα σκυλιά έχουν σεξουαλικές ανάγκες ή προβλήματα υποταγής, που τα ωθούν να καβαλούν διάφορα αντικείμενα», λέει εκπρόσωπος της εταιρείας. «Το “Hot Doll” έχει σχεδιασθεί για να ελέγξει αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.




Έχει τη φήμη του πιο αργού ζώου στον κόσμο. Και όμως, η χελώνα Freeway κατάφερε να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο M25 στη Μεγάλη Βρετανία και να μην πάθει το παραμικρό.

Βέβαια, στη… σωτηρία της, βοήθησε και ένας οδηγός , ο John Formby, ο οποίος την έβγαλε εκτός δρόμου. «Είδα αυτόν τον όγκο στο δρόμο και αρχικά σκέφτηκα ότι ήταν σκουπίδια. Πήγα να το παρακάμψω, αλλά πρόσεξα ότι κουνιόταν και μετά είδα το κεφάλι. Δεν πίστευα πως ήταν μία χελώνα που διέσχισε τον αυτοκινητόδρομο, αν σκεφτεί κανείς ότι το όριο ταχύτητας είναι 110 χιλιόμετρα την ώρα», είπε ο Formby.

Αφότου η Freeway σώθηκε, o οδηγός της αγόρασε μέχρι και φαγητό για να πάρει δυνάμεις και στη συνέχεια την πήγε σε κέντρο προστασίας ζώων.


«Μεταναστεύουν» στις ελληνικές θάλασσες, όπου η αλλαγή του κλίματος σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες τα απειλούν με εξαφάνιση. Ο λόγος για σπάνια θηλαστικά, όπως φάλαινες φυσητήρες, ρινοδέλφινα και ένα ζωνοδέλφινο, η έντονη παρουσία των οποίων προβληματίζει τους επιστήμονες. Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες, βόρεια της Σάμου, όπου εκβράστηκε μία θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας. Το ζώο δεν έφερε σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα, που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας. «Πάντοτε, το φθινόπωρο τα περιστατικά είναι περισσότερα, λόγω της μεταναστευτικότητας των ζώων. Όμως, για κάθε θηλαστικό που βρίσκεται θανατωμένο, αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται», δηλώνει η Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας, Αρχιπέλαγος ΙΘΑΠΕΑ, Αναστασία Μήλιου. Η φάλαινα φυσητήρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος φάλαινας στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Ένας αρσενικός φυσητήρας ξεπερνά τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή, τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους. Είναι ένα είδος που συναντάται όλο το χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Ο αρσενικός τρέφεται μ' έναν τόνο καλαμάρια την ημέρα, με μία ανάσα φτάνει έως και τα 3.000 βάθος, ενώ η πορεία ταξιδιού τους για την αναζήτηση τροφής είναι από 2 έως 7 μίλια. Οι αρσενικοί ζουν συνήθως μοναχικά, ενώ τα θηλυκά ζώα ζουν σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους, τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια. Την ίδια ώρα, και μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών, δύο δελφίνια εκβράστηκαν νεκρά στον Άλιμο Αττικής και τη Σάμο. Το πρώτο ήταν ένα ρινοδέλφινο και το δεύτερο ένα ζωνοδέλφινο. Τα αίτια θανάτου τους παραμένουν άγνωστα. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με μια θαλάσσια χελώνα, η οποία βρέθηκε μαχαιρωμένη και με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιό της, στην Ικαρία. Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι ανθρώπινο χέρι της αφαίρεσε τη ζωή. «Η μείωση της τροφής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν τα θηλαστικά και τις θαλάσσιες χελώνες. Διαταράσσονται οι ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και απειλούνται με εξαφάνιση σπάνια είδη», κατέληξε η κ. Μήλιου.



Ένας «περιβαλλοντικός» χάρτης της Ελλάδας είναι πλέον διαθέσιμος στο Διαδίκτυο, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το φυσικό περιβάλλον της χώρας συνδυάζοντας τοπογραφικά, περιβαλλοντικά και υδρογραφικά στοιχεία. Πρόκειται για το «Οικοσκόπιο», μια φιλόδοξη χαρτογραφική εφαρμογή που δημιούργησε το WWF-Ελλάς για να καλύψει το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στον χώρο της περιβαλλοντικής πληροφορίας στην Ελλάδα. Στο νέο αυτό δικτυακό τόπο συγκεντρώνονται για πρώτη φορά πληροφορίες για το ελληνικό περιβάλλον - είτε πρόκειται για επίσημα δεδομένα των φορέων της Πολιτείας, είτε στοιχεία που έχουν προκύψει από την ανάλυση δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών και αναφορών - με στόχο όχι μόνο την κάλυψη των αναγκών ειδικών και επιστημόνων, αλλά κυρίως του συνόλου των ευαισθητοποιημένων πολιτών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να συμβάλουν στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.

Βιότοποι, προστατευόμενες περιοχές, αλλά και δεδομένα για την έκταση, την ακριβή θέση και τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι πλέον προσιτά σε κάθε χρήστη του Διαδικτύου, μέσω των απλών εργαλείων του δικτυακού τόπου, που συνδυάζουν την απεικόνιση τοπογραφικών, περιβαλλοντικών και υδρογραφικών στοιχείων.

Παράλληλα, ο επισκέπτης αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες για οικισμούς, προστατευόμενα φυτικά είδη, αλλά και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση κάθε περιοχής, άμεσα, έγκυρα και κατανοητά. Το Οικοσκόπιο προσφέρει επίσης έναν πρωτότυπο οδηγό για περιηγητές και ταξιδιώτες με ειδικά ενδιαφέροντα, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον εντοπισμό περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αποτελεί, όμως, και έναν "σύμμαχο" όποιου πολίτη επιθυμεί να κινηθεί νομικά για περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Μέσω της συνοδευτικής φόρμας καταγγελίας, αλλά και της δυνατότητας εκτύπωσης του χάρτη με τα πλήρη στοιχεία, οι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλουν επαρκώς στοιχειοθετημένες και ακριβείς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές. Το περιεχόμενο του Οικοσκόπιου θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες πληροφορίες και θα ανανεώνεται σε τακτική βάση, ενσωματώνοντας νέα δεδομένα και απαραίτητες διορθώσεις.

Στο μέλλον προγραμματίζεται να προστεθούν επικαιροποιημένα στοιχεία των απειλούμενων ειδών ζώων (Κόκκινο Βιβλίο) για την Ελλάδα, αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με απειλούμενα και ενδημικά είδη φυτών, μια βάση δεδομένων προγράμματος απογραφής νησιωτικών υγροτόπων του WWF-Ελλάς, καθώς και ζωνοποίηση των εθνικών πάρκων της χώρας και περιγραφή του τι επιτρέπεται και απαγορεύεται σε κάθε ζώνη.

Η δημιουργία του οικοσκόπιου εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος "Το Μέλλον των Δασών", το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης WWF-Ελλάς.


Τα φώτα της δημοσιότητας αντίκρισαν για πρώτη φορά δύο μωρά πάντα, στο κέντρο φιλοξενίας και ερευνών για τα άγρια ζώα στην επαρχία Zhouzhi στην βορειοδυτική Κίνα. Η γιγαντιαία μαμά Lou Sheng γέννησε στις 18 Αυγούστου τα πανέμορφα δίδυμα –ένα αρσενικό και ένα θηλυκό- τα οποία κυριολεκτικά δεν ξεκολλάνε από πάνω της. Η είδηση της γέννησης των δύο μικρών ενθουσίασε τους επιστήμονες αφού τα πάντα είναι είδος υπό εξαφάνιση και δεν αναπαράγονται εύκολα υπό αιχμαλωσία.

Τυρανόσαυρος Ρεξ.

Ο τρομερός Τυρανόσαυρος Ρεξ, ο πιο φονικός δεινόσαυρος που έζησε ποτέ στη Γη, απέκτησε πλέον και μια «μίνι» εκδοχή, καθώς οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα πλάσμα που του έμοιαζε σχεδόν από κάθε άποψη, αλλά ήταν μόνο το ένα πέμπτο σε ύψος και το ένα εκατοστό σε όγκο. Σε κάθε περίπτωση, κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να συναντήσει αυτή την πιο μικρή, αλλά φονικότατη "μηχανή".

"Σαγόνια πάνω σε πόδια" χαρακτήρισαν οι παλαιοντολόγοι τον μίνι-Τ.Ρεξ. Το σχεδόν πλήρες και άψογα διατηρημένο απολίθωμα, που βρέθηκε στην Κίνα, ονομάστηκε Raptorex kriegsteini και ρίχνει νέο φως στην καταγωγή του πιο διάσημου δεινόσαυρου (μετά και το φιλμ "Τζουράσικ Παρκ"!) , σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο Τ.Ρεξ προήλθε από τον Αλλόσαυρο, έναν ανάλογου μεγέθους αλλά πιο…ατσούμπαλο δεινόσαυρο, που έζησε 50 εκατ. χρόνια νωρίτερα από τον Τ.Ρεξ. Όμως η ανακάλυψη του μήκους τριών μέτρων και βάρους περίπου 60 κιλών Ραπτόρεξ (Raptorex), μέσα σε βράχους στη βορειοανατολική Κίνα, από τον Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς ο μίνι δεινόσαυρος, που έζησε πριν 125 εκατ. χρόνια, φαίνεται να αποτελεί τον χαμένο ενδιάμεσο κρίκο στην εξέλιξη του Τυρανόσαυρου Ρεξ.

Μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν είχαν βρεθεί σχετικά ολοκληρωμένα απολιθώματα κάποιου είδους που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγονος του Τ.Ρεξ. Σύμφωνα με τον Σερένο, ο οποίος παρουσίασε την ανακάλυψη στο περιοδικό "Science", μαζί με τον Στέφεν Μπρουσάτε του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ν.Υόρκης, ο "Ραπτόρεξ" ανήκει σε ένα πρώιμο παρακλάδι της εξελικτικής ομάδας που τελικά δημιούργησε τον Τ.Ρεξ πριν 85 εκατ. χρόνια.

Ο Τυρανόσαυρος Ρεξ αποτέλεσε τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη μας για πολλά χρόνια, ώσπου εξαφανίστηκε πριν περίπου 65 εκατ. χρόνια, μαζί με τους άλλους δεινόσαυρους.

Σύμφωνα με τον Μπρουσάτε, "πολλά από αυτά που νομίζαμε ότι ξέρουμε για τον Τυρανόσαυρο Ρεξ, φαίνονται πλέον ότι είναι απλοϊκά ή τελείως λανθασμένα". Όπως είπε, "το νέο απολίθωμα δείχνει ότι κατά το 80% περίπου του χρόνου που έζησαν συνολικά οι Τυρανόσαυροι, ήσαν μικρά ζώα, στη σκιά άλλων πολύ μεγάλων και επιθετικών δεινοσαύρων".

Είναι έτσι πιθανό ότι ο Τ.Ρεξ μπόρεσε να αποκτήσει το κολοσσιαίο μέγεθός του μόνο όταν οι άλλοι μεγάλοι ανταγωνιστικοί σαρκοβόροι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, όπως δήλωσε ο Σερένο. Αν και προς το παρόν ο "Ραπτόρεξ" βρίσκεται στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι αμερικανοί ερευνητές θα τον επιστρέψουν σε μουσείο στην Κίνα, την χώρα από όπου, πριν από χρόνια, το απολίθωμα λαθραία εξήχθη για να καταλήξει σε μια ιδιωτική συλλογή αμερικανού γιατρού, πριν εξεταστεί επιστημονικά και αναγνωριστεί η μεγάλη σημασία του.



Μπήκε στην Αττική Οδό από την έξοδο του Μαρκόπουλου, και διένυσε περίπου 100 μέτρα με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος… για μια πτήση χωρίς επιστροφή!

Όταν οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας της Αττικής Οδού «συνέλαβαν» την εισβολέα σήμανε συναγερμός. Επιστρατεύτηκε συνεργείο, το οποίο την ακινητοποίησε και την απομάκρυνε με ασφάλεια, ώστε να μην βρεθούν οι οδηγοί προ… δυσάρεστης έκπληξης!

Οι… έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί από πού το έσκασε η -συμπαθέστατη κατ’ άλλα- φοράδα, ώστε να επιστρέψει «σπίτι» της.


Δύο πίθηκοι, εκ γενετής ανίκανοι να ξεχωρίσουν το κόκκινο από το πράσινο χρώμα, απολαμβάνουν πλέον τον κόσμο σε όλη του την πολυχρωμία, χάρη σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία, η οποία υπόσχεται να διορθώσει τη συχνότερη μορφή δυσχρωματοψίας και στον άνθρωπο.

Οι Αμερικανοί ερευνητές εισήγαγαν στα μάτια των δύο πειραματόζωων αντίγραφα των ανθρώπινων γονιδίων που απαιτούνται για να μπορεί κανείς να διακρίνει το κόκκινο.

Τα αποτελέσματα του πειράματος εξέπληξαν πολλούς νευροεπιστήμονες, οι οποίοι θεωρούσαν ότι, ακόμα κι αν η θεραπεία διόρθωνε τα μάτια των ενήλικων πιθήκων, ο εγκέφαλός τους θα παρέμενε ανίκανος να αντιληφθεί νέα χρώματα.

Όμως η εντυπωσιακή βελτίωση των πειραματόζωων διαψεύδει αυτές τις υποψίες, καθώς δείχνει ότι τα υπάρχοντα νευρικά κυκλώματα στον ενήλικο εγκέφαλο μπορούν να μάθουν να χειρίζονται τα νέα ερεθίσματα, σχολιάζει την Πέμπτη ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, στο οποίο δημοσιεύεται η μελέτη.

Δαλτονισμός

Ο Δρ Τζέι Νέιτζ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγτον στο Σιάτλ εργάστηκαν με αρσενικούς πιθήκους σαϊμίρι, (Saimiri sciureus), οι οποίοι κανονικά αδυνατούν να ξεχωρίσουν το κόκκινο από το πράσινο. Το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με τη συχνότερη μορφή δαλτονισμού στον άνθρωπο, τη δυσχρωματοψία ερυθρού-πράσινου.

Η αντίληψη των δύο αυτών χρωμάτων απαιτεί δύο διαφορετικές μορφές του γονιδίου της οψίνης. Η μια μορφή περιέχει τις κατασκευαστικές οδηγίες για τον υποδοχέα που αντιλαμβάνεται το κόκκινο, ενώ η άλλη για το πράσινο.

Το γονίδιο της οψίνης βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο υπάρχει σε ένα αντίγραφο στους άνδρες και σε δύο στις γυναίκες. Οι γυναίκες σπάνια εμφανίζουν αυτή τη δυσχρωματοψία, αφού συνήθως έχουν και τις δύο μορφές του γονιδίου της οψίνης.

Προκειμένου να «θεραπεύσουν» τη δυσχρωματοψία σε δύο αρσενικά σαϊμίρι (τον Ντάλτον και τον Σαμ), οι ερευνητές «μόλυναν» τα μάτια τους με έναν γενετικά τροποποιημένο ιό ο οποίος μετέφερε το ανθρώπινο γονίδιο για την «κόκκινη» οψίνη.

Λίγες εβδομάδες μετά την ένεση του ιού, οι δύο πίθηκοι ήταν πλέον ικανοί να ξεχωρίζουν τις πράσινες από τις κόκκινες κουκίδες σε μια οθόνη. Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πειράματος, ο Ντάλτον και ο Σαμ εξακολουθούν να βλέπουν το ίδιο καλά.

Ο Δρ Νέιτζ εντυπωσιάστηκε ακόμα και ο ίδιος από το γεγονός ότι ο ενήλικος εγκέφαλος των πιθήκων έμαθε να αξιοποιεί τα νέα ερεθίσματα από τους υποδοχείς του κόκκινου στον αμφιβληστροειδή. «Όλως περιέργως, αυτά τα ζώα συμπεριφέρονται σαν να είχαν αυτή την ικανότητα εκ γενετής» σχολιάζει.

Ο ερευνητής είναι τώρα αισιόδοξος ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο, εφόσον βέβαια αποδειχθεί πρώτα απόλυτα ασφαλής.