• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Η επέλαση του ξενόφερτου «εχθρού»…

Ο ξενόφερτος κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος, ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το νομό Αττικής και καταστρέφει τώρα τους φοίνικες του δήμου Αθηναίων, ο οποίος όμως ξεκινά αντεπίθεση για την εξολόθρευσή του.

Το σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, ένα κόκκινο-καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia που εισήχθησαν στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenixcanariensis στη χερσόνησο του νομού Ηρακλείου.

Τα θηλυκά του εντόμου γεννούν εκατοντάδες αβγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες (ένθετη αριστερά) ανοίγουν στοές στο εσωτερικό του φοίνικα, οι οποίες φτάνουν σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο και προκαλούν τελικά το θάνατο του δέντρου.

Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν. Ωστόσο οι ήχοι που παράγουν οι κάμπιες καθώς καταστρέφουν το ξύλο μπορεί να γίνουν αντιληπτοί αν κανείς ακουμπήσει το αφτί του στο δέντρο.

Στην Αττική, η επέλαση του εντόμου ξεκίνησε από τις περιοχές του Ελληνικού, της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης και επεκτάθηκε σε όλο το νομό -φοινικόδεντρα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ακόμα και στον Ωρωπό.

Για την καταπολέμηση του σκαθαριού χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις εντομοκτόνα που τοποθετούνται στη βάση του φοίνικα, συχνά όμως απαιτείται η προσεκτική καταστροφή όλων των προσβεβλημένων δέντρων.

Την επιχείρηση εξολόθρευσης αναλαμβάνει τώρα η Διεύθυνση Κηποτεχνίας του δήμου Αθηναίων.


4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ.ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑ ΑΥΤΟ.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ :)))

Sourountι είπε...

Τι λεεεές τώραααα!
Να ξεσηκωθούνε να ζητούν δημοψήφισμα και γι'αυτό!!
:)))

Blackened είπε...

αφού μπορούν και αναπαράγονται πανεύκολα εδώ οι φοίνικες τι τους θέλαν τους εισαγώμενους;

ΛΕΩΝ είπε...

Επίσης και σε σένα Σκρουτζάκο!

Sourounti
Λεεες?????

Δεν τους αρέσουν τα τοπικά είδη.....!

Καλημέρα σε όλους!

Δημοσίευση σχολίου