• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Αδέσποτα λόγια από Βουλής!


Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία επιστολή που έστειλε η πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.

Την 18/01/2010 στη Βουλή των Ελλήνων, από τη θέση του Υπουργού, κατηγορήσατε περισσότερα από 100 ενεργά φιλοζωικά σωματεία της χώρας και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ευρωπαίους φιλόζωους για συμμετοχή σε εμπορία ζώων για πειραματόζωα. Απροβλημάτιστα αναπαράξατε τις θέσεις μερικών υπαλλήλων του υπουργείου σας χωρίς να ελέγξετε στοιχειωδώς τη σοβαρότητά τους.

Επιδείξατε άμετρη προχειρότητα και πλήρη άγνοια για τη φιλοζωία στην Ελλάδα, ακόμα και ως προς την τρέχουσα νομοθεσία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την οδηγία 998 η οποία κατ' εσάς ορίζει ποιοι μπορούν να είναι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, ενώ πρόκειται για κοινοτική οδηγία σχετικά με τις μετακινήσεις. Ως προς την αξία των υπαλλήλων του Υπουργείου σας: Σας ακούσαμε έκπληκτοι να πλέκετε το εγκώμιο υπαλλήλων που μόνον ασυδοσία έχουν να επιδείξουν. Προφανώς δεν γνωρίζετε τις αναφορές προς το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τους υπαλλήλους αυτούς (τα ονόματά τους στη διάθεσή σας), τις επιπλήξεις που έχουν δεχθεί από Πρέσβεις, το Συνήγορο του Πολίτη, τη Νομαρχία Αθηνών, νομικούς και απλό κόσμο και τις οποίες αγνόησαν επιδεικτικά. Όσο για τα υποτιθέμενα «στοιχεία» τους σχετικά με την «παράνομη εμπορία», μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα, αποδείχτηκε ότι μοναδική πηγή τους ήταν μπλογκς που αναπαρήγαγαν φήμες, τις οποίες οι ίδιοι υπάλληλοι είχαν καλλιεργήσει μεθοδικά τα τελευταία 6 χρόνια.

Ως προς το «κερδοφόρο εμπόριο»: Η μεταφορά ενός σκύλου με αεροπλάνο στο εξωτερικό κοστίζει κατά μέσο όρο 400 ευρώ. Για μεγαλόσωμα ζώα μόνο τα μεταφορικά μπορεί να φτάσουν τα 850-1000 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε εμβόλια, διατροφή, διαμονή, σήμανση και στείρωση, ακόμα και ένα παιδί θα καταλάβαινε ότι μια τέτοια διαδικασία είναι αδύνατον να αποφέρει κέρδος.

Ως προς τη «Συνομοσπονδία» Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, στην οποία αναφέρθηκε ο βουλευτής κος Αθανάσιος Πλεύρης, σας θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα πρωτοβάθμιο απλό σωματείο με ψευδεπίγραφο και εν τέλει παραπλανητικό τίτλο τριτοβάθμιου οργάνου που εκπροσωπεί περίπου δέκα ιδιώτες και υποκινείται από τους υπαλλήλους του υπουργείου σας. Ως προς τα κίνητρα των υπαλλήλων αυτών: Αφήνει πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ προσπαθούν να εμποδίσουν την υιοθεσία ελληνικών ζώων στην Ευρώπη, αφήνουν να ανθεί η παράνομη εισαγωγή κάθε χρόνο εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιδίων με σκοπό την πώληση.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αδέσποτων, ένα αυτονόητο πρώτο βήμα θα ήταν να σταματήσει η παράνομη εισαγωγή ζώων και να απαγορευτεί η πώλησή τους από τα καταστήματα (pet shop), όπως γίνεται στις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης. Προτάσεις για πρόσθετα μέτρα, χωρίς κόστος για την πολιτεία, έχουν επανειλημμένα κατατεθεί από εκπροσώπους μας και αγνοήθηκαν.

Μήπως τελικά το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι γιατί η διαχείριση των αδέσποτων παραμένει σε μια υπηρεσία ανίκανη να διευθετήσει το ζήτημα και πώς διατέθηκαν τα 12 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν από τον προϋπολογισμό του 2004 για τα αδέσποτα; Έλληνες και ξένοι φιλόζωοι αναπληρώνουμε με προσωπικές θυσίες την ανυπαρξία του ελληνικού κράτους στο ζήτημα των αδέσποτων και είμαστε περήφανοι για την άψογη συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ σωματείων από όλο τον κόσμο. Παρακαλούμε να δώσετε ένα τέλος σε αυτή τη φάρσα του «καλοστημένου δικτύου λαθρεμπόρων», που δήθεν συνιστούν εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, και να καλέσετε άμεσα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, ώστε να αντιμετωπίσετε -με την σοβαρότητα που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά- το θέμα της προστασίας των ζώων συντροφιάς.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου