• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Ίσως δεν είναι τελικά τόσο σπάνιο το μυστηριώδες περιστατικό που συνέβη το 1908 στη ρωσική Τουνγκούσκα, όπου πιθανότατα μια τεράστια σε ισχύ έκρηξη διαστημικού βράχου πάνω από την επιφάνεια του εδάφους ισοπέδωσε κυριολεκτικά μια μεγάλη δασική περιοχή στη Σιβηρία, γύρω στα 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρετανοί και Ιταλοί επιστήμονες, όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι ανάλογο συνέβη πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια και πάνω από την Ανταρκτική, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, αυξάνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει εξ ουρανού ο πλανήτης μας στο μέλλον.


Οι ενδείξεις προέρχονται από την εύρεση μικροσκοπικών σωματιδίων από μετεωρίτες, καθώς και ενός στρώματος σκόνης εξωγήινης προέλευσης, βαθειά στους πάγους της Ανταρκτικής. Η ανακάλυψη έγινε από τους Λουίτζι Φόλκο και Ματίας βαν Γκίνεκεν του πανεπιστημίου της Σιένα και τον Φιλ Μπλαντ του Imperial College του Λονδίνου, και παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της Σεληνιακής και Πλανητικής Εταιρίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, όπως και στην περίπτωση της Σιβηρίας, ο μεγάλος διαστημικός βράχος δεν προσέκρουσε στην επιφάνεια του εδάφους αλλά εξερράγη στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική. Το στρώμα εξωγήινης σκόνης χρονολογήθηκε ότι έχει ηλικία περίπου 480.000 ετών, μια πιθανή ημερομηνία για το περιστατικό. Ανάμεσα στο σημείο εύρεσης της σκόνης και σε εκείνο της ανακάλυψης των μικροσωματιδίων από μετεωρίτες μεσολαβεί μια απόσταση άνω των 2.900 χιλιομέτρων.


Για να εξαπλωθεί η σκόνη σε τόσο μεγάλη απόσταση (αν όντως τα ευρήματα στις δύο τοποθεσίες συνδέονται με το ίδιο συμβάν), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το διαστημικό σώμα θα ζύγιζε γύρω στους 100.000 τόνους. Η έκρηξη στην Τουνγκούσκα αποδίδεται σε μετεωρίτη μήκους μερικών μέτρων, που εξερράγη πέντε ως δέκα χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.


Παρόμοια περιστατικά εκτιμάται ότι συμβαίνουν κάθε 500 έως 1.000 χρόνια στη Γη, με βάση υπολογισμούς σε υπολογιστές που έκαναν οι Βρετανοί ερευνητές.

Όπως επισημαίνουν, είναι εύκολο με το πέρασμα του χρόνου να σβήσουν τα ίχνη του συμβάντος. «Αν πάει κανείς στην Τουνγκούσκα σήμερα, πρέπει να καταβάλει πολλή προσπάθεια για να βρει κάποιο ίχνος από το περιστατικό –και συνέβη μόλις το 1908», δήλωσε ο Μπλαντ.

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Blackened είπε...

πολύ ενδιαφέρον λέαινα,

καλησπέρα

Δημοσίευση σχολίου