• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Γιατί υπάρχουν μαύροι και γκρίζοι λύκοι;

Γιατί οι μισοί σχεδόν λύκοι της Αμερικής είναι μαύροι, ενώ όλοι σχεδόν οι λύκοι της Ευρώπης είναι γκρίζοι ή λευκοί; Το αίνιγμα, που αναζητούσε μια λύση, βρήκε την απάντησή του, καθώς μια διεθνής ομάδα βιολόγων και γενετιστών από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, τη Σουηδία, τον Καναδά και την Ιταλία, κατέληξαν ότι η μαύρη γούνα των αμερικανικών λύκων οφείλεται σε?ιστορικούς δεσμούς αίματος που ανέπτυξαν άγριοι γκρίζοι λύκοι με μαύρους σκύλους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοριακές γενετικές τεχνικές για να αναλύσουν αλληλουχίες DNA από 150 λύκους. Βρήκαν ότι μια μεταλλαγμένη ποικιλία ενός γονιδίου σκύλου είναι υπεύθυνη, καθώς μεταφέρθηκε στους λύκους μέσω ζευγαρώματος. Δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς έγινε αυτή η γενετική μεταφορά, αλλά οι βιολόγοι πιστεύουν ότι δεν είναι πρόσφατη. Εκτιμάται ότι συνέβη κάποια στιγμή πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στη Βόρεια Αμερική και έγινε από σκύλους που ανήκαν στους ντόπιους Ινδιάνους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο UCLA Ρόμπερτ Γουέην, που συμμετείχε στη μελέτη, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε ότι μια μετάλλαξη γονιδίου ξεκίνησε από ένα εξημερωμένο είδος, μεταφέρθηκε και έγινε πολύ διαδεδομένη σε ένα άγριο είδος, όπως ο λύκος.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήξεραν ότι τα γονίδια που εξελίσσονται σε εξημερωμένα ζώα, σπάνια μεταφέρονται σε άγρια ζώα και, όταν αυτό συμβεί, δεν κατορθώνουν να επικρατήσουν, καθώς δεν ευνοούνται από το διαφορετικό φυσικό περιβάλλον ενός αγρίου ζώου. Έτσι, όπως είπαν οι επιστήμονες, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η μαύρη γούνα ενός λύκου θα προερχόταν από ένα μαύρο σκύλο, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενο για κάτι τέτοιο.
Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί η μεταφορά γονιδίων από εξημερωμένα σε άγρια είδη: σε φυτά όπως το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και η σόγια, καθώς και σε ζώα όπως ο βίσωνας, τα βοοειδή και οι γάτες.
Οι επιστήμονες αναρωτιούνται ακόμα πάντως ποια προσαρμοστική αξία είχε το μαύρο χρώμα και επικράτησε στη φυσική επιλογή. Ίσως, λένε, βοηθούσε στο καμουφλάζ ή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των λύκων κατά των μικροβίων ή απλώς?άρεσε εμφανισιακά.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου