• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Θα εφαρμοστεί άραγε ο νόμος?


Απαγόρευση πειραμάτων καλλυντικών σε ζώα.


Τα αποκαλούμενα τεστ Draize είναι δοκιμές κατά τις οποίες διάφορα συστατικά καλλυντικών εφαρμόζονται στα μάτια και το δέρμα ζωντανών εργαστηριακών κουνελιών. Από τις αντιδράσεις των ζώων εκτιμάται κατά πόσο ένα συστατικό δημιουργεί προβλήματα ή όχι. Ωστόσο, στις 27 Απριλίου, ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Έγκριση Εναλλακτικών Μεθόδων (ECVAM), στην Ίσπρα της Ιταλίας, έδωσε το πράσινο φως για σειρά λιγότερο απάνθρωπων εναλλακτικών τεστ.

Δύο από αυτά προτείνουν την αξιοποίηση ζωικού ιστού που θα λαμβάνεται από σφαγεία, για να αντικατασταθούν τα ζωντανά ζώα σε πειράματα όπου τα χημικά ενδεχομένως προκαλούν σοβαρές διαταραχές στα μάτια. Άλλα δύο που αφορούν τον προσδιορισμό της νευροτοξικότητας των χημικών στο δέρμα, αντικαθιστούν τα ζωντανά κουνέλια με in vitro κυτταρο-καλλιέργειες. Με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσονται από τις δοκιμές για προϊόντα αισθητικής περίπου 20.000 ζώα ετησίως, μόνο στην Ευρώπη. Ένα πέμπτο εναλλακτικό τεστ, σχετικά με την αλλεργιογόνο δράση των χημικών, θα χαρίσει τη ζωή σε 240.000 ποντίκια κάθε χρόνο.

Αν και αυτές οι εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες για εμπορική χρήση εδώ και χρόνια, το ECVAM αναγκάστηκε να καταδείξει ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικές ή και αποτελεσματικότερες συγκριτικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται σε ζωντανά ζώα, προκειμένου να διευρυνθεί η χρήση τους. Με την έγκρισή τους από την επιτροπή, η χρησιμοποίηση ζωντανών ζώων καθίσταται παράνομη και όλα τα κράτη-μέλη υποχρεώνονται να επιβλέψουν την εφαρμογή του νέου νόμου.

Ωστόσο, οι εταιρείες καλλυντικών θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα πειραμάτων για ηπιότερα χημικά στα μάτια ζωντανών ζώων έως ότου επικυρωθούν επιπλέον εναλλακτικά τεστ ή μέχρι το 2009, οπότε και θα απαγορευθούν τελείως οι δοκιμές σε ζωντανά ζώα, ανεξάρτητα από το αν έχουν εγκριθεί εναλλακτικές μέθοδοι ή όχι.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου