• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Χιμπατζής σε ζωολογικό κήπο της Σουηδίας «κατηγορείται» για εκ προμελέτης επίθεση σε επισκέπτες!

Η συμπεριφορά του μάλιστα αυτή έχει βάλει ήδη σε σκέψεις την επιστημονική κοινότητα, για την ομοιότητα στη σκέψη και την συμπεριφορά χιμπατζήδων και ανθρώπων.

Ο χιμπατζής που ακούει στο όνομα Σαντίνο, στο ζωολογικό κήπο Φούρουβικ της Σουηδίας, πριν ακόμη οι πύλες ανοίξουν για το κοινό, συγκέντρωνε μία-μία τις πέτρες που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει εναντίον των «ενοχλητικών» επισκεπτών και τις τοποθετούσε όλες μαζί, ώστε να είναι έτοιμες για... εκτόξευση. Απόδειξη ότι η δραστηριότητα αυτή δεν ήταν μια μηχανική κίνηση είναι το γεγονός ότι ο Σαντίνο σταματούσε να συγκεντρώνει πέτρες του όταν ο ζωολογικός κήπος έκλεινε για το χειμώνα.

Ο 31 ετών Σαντίνο, είναι μάλλον το πρώτο ζώο που παρουσιάζει την ικανότητα να προσχεδιάζει τις ενέργειες του. Αυτό είναι ένα κατεξοχήν «ανθρώπινο» προσόν. Ο εγκέφαλό μας «συστηματοποιεί» τις πληροφορίες που αποκομίζουμε μέσω των εμπειριών μας και μας βοηθά να δράσουμε προς αντιμετώπιση των ήδη βιωμένων δυσκολιών.

Έκπληξη προκαλεί όμως και η μέθοδος που ο Σαντίνο κατάφερνε να αποσπάσει κομμάτια από τους βράχους του χώρου όπου διαβιεί. Ο χιμπατζής χτυπούσε ελαφρά τους βράχους για να αντιληφθεί μέσω του ήχου αν ο βράχος είναι εύθραυστος ή όχι και εν συνεχεία έβαζε όλες του τις δυνάμεις για να εκμεταλλευτεί τα αδύναμα σημεία του και να αποσπάσει κομμάτια!
Οταν το νερό εισχωρεί στους βράχους και παγώνει, ορισμένα σημεία χάνουν τη σκληρότητά τους «απαντώντας» με ένα υπόκωφο ήχο όταν κάποιος χτυπήσει ελαφρά επάνω τους. Φαίνεται ότι ο Σαντίνο είχε καταφέρει να συνδέσει λογικά τον ήχο με το σθένος του βράχου, κάνοντας πιο εύκολο το έργο της εξεύρεσης «πυρομαχικών».

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ενθουσιασμένοι καθώς απο ό,τι φαίνεται υπάρχουν πολλές ακόμη ικανότητες των ζώων παρόμοιες με των ανθρώπων, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει. Ο καθηγητής Ματίας Όσβαθ, από το πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας δηλώνει σίγουρος πως παρόμοιες συμπεριφορές εμφανίζουν όχι μόνο οι περισσότεροι χιμπατζήδες, αλλά και άλλα είδη, όπως για παράδειγμα τα δελφίνια. Για να διαπιστωθεί όμως αυτό πρέπει τα είδη αυτά να τεθούν υπό «παρακολούθηση» απί ειδικούς.

Πηγή: BBC, Guardian

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

θεωρω τους χιμπατζιδες και γενικος ολα τα μαιμουνια ... τα πιο συμπαθεστατα των ,,αγριων ,, ζωων ........
δεν ειναι τυχαιο οτι παρομοιαζουμε εναν ανθρωπο σαν ,,μαιμου,, οταν κανει ζαβολιες ή κουτοπονιριες :))

καλημερες

ΛΕΩΝ είπε...

@korinoskilo
Και πανέξυπνα Λενάκι μου!
Καλημέρα, καλημέρα

Δημοσίευση σχολίου