• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Ούτε το διάστημα δεν τα σκοτώνει…

Ένα αφρικανικό κουνούπι που έχει τη δυνατότητα να παραμένει για μήνες σε κατάσταση νάρκης κατάφερε να επιζήσει για 18 μήνες στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπεύθυνος του πειράματος.

«Το φέραμε πίσω στη Γη. Είναι ζωντανό και τα πόδια του κουνιούνται» φέρεται να δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο Ανατόλι Γκριγκόριεφ, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι προνύμφες του κουνουπιού επέζησαν σε κατάσταση νάρκης εκτεθειμένες στο κενό του διαστήματος και σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από τους -150 βαθμούς Κελσίου στη σκιά μέχρι τους +60 στον ήλιο, ανέφερε ο Γκριγκόριεφ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του πειράματος φαίνεται να ενισχύει τη θεωρία της «πανσπερμίας», σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι μικροοργανισμοί της Γης είχαν προέλθει από το Διάστημα.

Όπως εξήγησε ο Ρώσος επιστήμονας, οι προνύμφες και άλλα δείγματα μικροοργανισμών είχαν τοποθετηθεί στο εξωτερικό του διαστημικού σταθμού στο πλαίσιο του πειράματος Biorisk, το οποίο εξέτασε την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας και του διαστήματος στους ζωντανούς οργανισμούς.

Ένας γκρίζος κύλινδρος με 24 θήκες, γεμάτες με βακτήρια, μικροσκοπικά καρκινοειδή, βακτήρια, προνύμφες κουνουπιών και άλλα δείγματα, τοποθετήθηκε στο εξωτερικό του ISS το καλοκαίρι του 2007. Όταν επεστράφη στη Γη ενάμισι χρόνο αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι οι προνύμφες είχαν επιζήσει.

Το Ινστιτούτο Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με δύο ερευνητικές ομάδες στην Ιαπωνία.

Η μελέτη του κουνουπιού ήταν ιδέα του καθηγητή Τακάσι Οκούντα του ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγρο-Βιολογικής Επιστήμης, είπε ο Γκριγκόριεφ.

Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού ζει στην Αφρική και οι προνύμφες του πέφτουν σε κατάσταση νάρκης μέχρι να έρθει η επόμενη περίοδος των βροχών και να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Όταν η προνύμφη πέφτει σε νάρκη, το νερό που υπάρχει στο σώμα της αντικαθίσταται από μόρια ενός σακχάρου που σχηματίζει κρυστάλλους και προστατεύει έτσι τα κύτταρα. Πειράματα στη Γη είχαν δείξει μάλιστα ότι οι προνύμφες επιζούν σε κατάσταση νάρκης ακόμα και αν βυθιστούν σε βραστό νερό ή σε υγρό άζωτο.

Πάντως τα συμπεράσματα του πειράματος Biorisk δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε κάποια επιστημονική έκδοση.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου