• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS.

Μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές που έχουν γίνει ποτέ στο Νότιο Πόλο, η Αμερικανο-νορβηγική Επιστημονική Αποστολή Ανατολικής Ανταρκτικής είναι ταυτόχρονα ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα όσον αφορά την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το φαινόμενο της αλλαγής του κλίματος της Γης.

Το πρώτο της σκέλος ήταν ένα ταξίδι διαρκείας δύο μηνών στο Νότιο Πόλο. Το δεύτερο σκέλος θα αποτελέσει το ταξίδι της επιστροφής.

Σκοπός της 12μελούς ομάδας είναι η συλλογή δειγμάτων πάγου από την Ανταρκτική, τα οποία με τη σειρά τους θα υποβληθούν σε αναλύσεις. Τα ιδρύματα που χρηματοδότησαν την αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων αποστολή (Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο, Νορβηγικό Ερευνητικό Συμβούλιο και Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης των ΗΠΑ) ευελπιστούν πως τα δείγματα αυτά, ηλικίας 1.000 ετών, θα δείξουν πόσο χιόνι έπεσε, υπό ποιες θερμοκρασίες και θα βοηθήσουν στον εντοπισμό τάσεων στο κλίμα και θα δώσουν επιπλέον στοιχεία όσον αφορά τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η Γη της Βασίλισσας Μωντ, όπου έλαβε χώρα η αποστολή, θεωρείται ως μια από τις πλέον παρθένες περιοχές του πλανήτη.

«Ήταν κυριολεκτικά ένα κενό σημείο στο χάρτη, τόσο γεωλογικά όσο και από πλευράς ανάλυσης παγετώνων», είπε ο Τομ Νόιμαν, γεωφυσικός της NASA και μέλος της αποστολής, ο οποίος επίσης μίλησε με πολύ καλά λόγια για την υποδομή της: «ο σκοπός μας ήταν να δαπανήσουμε το λιγότερο δυνατό χρόνο στο θέμα της επιβίωσης, για να αφιερωθούμε στην έρευνα».

Ακόμη, η ομάδα άφησε δύο συστήματα GPS σε στρατηγικά σημεία του ανταρκτικού παγετώνα, με σκοπό την παρατήρηση μέσω δορυφόρου της μετατόπισης των πάγων.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου