• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Από τις αρχαιότερες μορφές ζωής!


Αν και ένας από τους πλέον αντιπαθείς επισκέπτες ενός κήπου, το σαλιγκάρι αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οργανισμούς του πλανήτη, από τη μελέτη του οποίου μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα όσον αφορά το κλίμα και την πανίδα του πλανήτη μας.

Για αυτό το λόγο, βρέθηκε στο επίκεντρο των μικροσκοπίων του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας, που ξεκίνησε τη Δευτέρα μελέτη πάνω στην εξέλιξή τους μέσα στα τελευταία 40 χρόνια.

Για τους σκοπούς της έρευνας θα χρησιμοποιηθεί μια ιδιότυπη βάση δεδομένων, η οποία έχει δημιουργηθεί όχι από κάποια επιστημονική ομάδα, αλλά από το ευρύ κοινό: 8.000 καταγραφές, αποτελούμενες από παρατηρήσεις, φωτογραφίες και σχόλια από πολίτες που γοητεύονται από τη ζωολογία, συν τις καταγραφές που θα προστεθούν από το κοινό μέχρι το τέλος του 2009.

Οι συμμετέχοντες δεν προέρχονται μόνο από τη Μ. Βρετανία, αλλά από όλη την Ευρώπη και οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει, συνεισφέροντας με τις παρατηρήσεις του στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.evolutionmegalab.org. Η κάθε καταχώρηση θα λαμβάνει σχόλια από την ερευνητική ομάδα. Στο τέλος του έτους, το σύνολο των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν θα αναλυθεί από ομάδα εξελικτικών βιολόγων, που θα συντονίζονται από επιστήμονες του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ο λόγος της έρευνας δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή: οι επιπτώσεις της έχουν επηρεάσει τους πληθυσμούς των σαλιγκαριών, τα οποία αλλάζουν σταδιακά τόσο τη βιολογία τους όσο και τους τόπους κατοικίας τους. Όπως είπε ο καθηγητής Τζόναθαν Σίλβερταουν του Ανοικτού Πανεπιστημίου: «Ορισμένα είδη σαλιγκαριών φέρουν τα γονίδιά τους στις πλάτες τους. Τα χρώματα και η διαρρύθμιση των κελυφών τους ποικίλλουν - για παράδειγμα, τα σαλιγκάρια των δασών έχουν πιο σκοτεινά χρώματα, ενώ αυτά που ζουν σε εκτάσεις με γρασίδι πιο ανοιχτά, με πιο περίτεχνα σχέδια. Οι διαφορές αυτές οφείλονται στην ανάγκη των σαλιγκαριών να κρυφτούν από τους πολλούς κυνηγούς τους - ένας από τους πιο επίμονους είναι οι τσίχλες. Ωστόσο, καθώς έχει σημειωθεί πτώση των πληθυσμών των πουλιών γενικότερα, και κατ' επέκτασιν των τσιχλών, τα σαλιγκάρια θα έπρεπε να μείνουν σταθερά στους βιοτόπους τους- κάτι το οποίο δε συμβαίνει."

Μια άλλη παρατήρηση είναι με τη συχνότητα των σκούρων κελυφών στο βορρά σε σχέση με το νότο, που εικάζεται πως οφείλεται στο γεγονός της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Royal Society.

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Εγώ δεν το βρίσκω αντιπαθητικό επισκέπτη το σαλιγκάρι, μάλιστα χαίρομαι όταν βλέπω ότι υπάρχουν στον κήπο, το συμπαθώ πολύ σαν οργανισμό. Με γοητεύει η αρμονία του, αυτή η τελειότητα στην κατασκευή που έχει το όστρακό του και η ηρεμία που έχει καθώς κινείται.

Καλημέρα :)

korinoskilo είπε...

και εγω αναρωτηθικα γιατι δεν τα συμπαθουν? εγω χαιρομαι οταν βρησκω σαλιγκαρι
( ανωμαλια παλι)?:Ρρρρ

καλημερεςςςςςςςςςςςςςς

ΛΕΩΝ είπε...

@kakos lykos
Ούτε εγώ τα βρίσκω αντιπαθητικά, το αντίθετο μάλιστα!Είναι τόσο απαλά κι μ΄αρέσει να "χαϊδεύω" τις κεραίες και την κοιλίτσα τους. Ίσως το άρθρο να ήθελε να πει "ενοχλητικά" επειδή τρώνε τα λουλούδια στους κήπους. Αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ ούτε με αυτόν τον χαρακτηρισμό!
Καλησπέρα Λύκαινα!

@korinoskilo
Μακάρι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη να είχαν τέτοιες "ανωμαλίες"!
Καλό βράδυ Έλενα

Δημοσίευση σχολίου