Ο Ευρασιατικός λύγκας, ανήκει στα αιλουροειδή και είναι το μεγαλύτερο από τα 4 είδη λύγκα που υπάρχουν. Ο κοντινότερος συγγενής του, ο Ιβηρικός Λύγκας ζει, αποκλειστικά, στην Ιβηρική χερσόνησο. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγαλόσωμο ζώο, το τρίτο σε μέγεθός σαρκοφάγο της Ευρώπης μετά την αρκούδα και το λύκο. Διαθέτει μακριά πόδια με μεγάλες πατούσες και κοφτερά νύχια , με τα οποία αρπάζει το θήραμα του. Το κεφάλι του είναι στρογγυλό και οι μαύρες τούφες που κοσμούν τα τριγωνικά του αυτιά αποτελούν το χαρακτηριστικότερο γνώρισμά του. Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει. Ζυγίζει από 12 ως 35 κιλά . Το μήκος του σώματος του κυμαίνεται από 70 ως 130 εκ και το ύψος του προσεγγίζει τα 65.εκ. Ζει, κυρίως, στα δάση. Η γεωγραφική του κατανομή κάποτε ήταν ευρύτατη. Τον συναντούσαμε στη Ρωσία, στην κεντρική Ασία και σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 έγινε συστηματική προσπάθεια για το αφανισμό του, με αποτέλεσμα την οριστική του εξαφάνισή από όλη τη δυτική Ευρώπη. Σήμερα, ελάχιστα ίχνη λύγκα εντοπίζονται στα Καρπάθια και στην ορεινή διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας. Συμπαγείς πληθυσμοί λύγκα υπάρχουν μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ καταγράφηκαν και ορισμένοι απομονωμένοι πληθυσμοί στα Πυρηναία. Ο συνολικός πληθυσμός του υπολογίζεται σήμερα στα 7.000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια έγιναν απόπειρες επανεισαγωγής του είδους σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης. Η επιτυχέστερη ήταν αυτή πουν πραγματοποιήθηκε στη περιοχή Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Κροατίας και Σλοβενίας, όπου επανεντάχθηκαν στο φυσικό περιβάλλον 200 λύγκες.
Admin Control Panel
ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ | ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ | ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ | ΔΙΑΤΑΞΗ | Edit HTML | ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΩΝ | ΕΞΟΔΟΣΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα.
4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
Πανέμορφο ζώο, που δυστυχώς ακολουθεί και αυτό την μοίρα της εξαφάνισης.
Η παλιά ονομασία(κατά την αρχαιότητα) της ιδιαίτερης πατρίδας μου την Φλώρινας είναι Λυγκηστίς, η ονομασία αυτή είχε προέλθει κατά μία εκδοχή, επειδή υπήρχαν στην περιοχή πολλοί λύγκες και από μία άλλη εκδοχή από τον μυθικό ήρωα Λυγκέα.Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι το ζώο αυτό υπήρχε και στον Ελλαδικό χώρο.
Καλησπέρα Λιονταρίνα :)
Ευχαριστούμε για τις ωραίες πληροφορίες Λύκαινα!
Καλησπέρα!
Λεοντόκαρδε ,
Πέρασα να σου πω μια καλησπέρα !
Πολύ όμορφο ζώο ο Λύγκας , κρίμα που αυτός ο πλανήτης , κυρίως στο ανθρώπινο είδος , χάνει όλο και πιο πολύ την άγρια ομορφιά του !
Καλό βράδυ !
Νάσαι καλά so far away, Καλημέρα σου!
Δημοσίευση σχολίου