• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Σε θάνατο δι’ απαγχονισμού «καταδικάστηκε» αυτή τη φορά μια αρκούδα, στην περιοχή του ΔΔ Κεφαλόβρυσου στο νομό Ιωαννίνων, όπου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε νέο κρούσμα παράνομης εξόντωσης αρκούδας στην περιοχή.

Ο θάνατος του άγριου ζώου προήλθε από πνιγμό, αφού πρώτα αυτό είχε παγιδευτεί από το λαιμό με συρμάτινη θηλιά. Αυτή η παράνομη «μέθοδος» σύλληψης και θανάτωσης ειδών άγριας πανίδας χρησιμοποιείται κυρίως για την παράνομη σύλληψη και θανάτωση αγριόχοιρων εκτός ή και εντός της κυνηγετικής περιόδου. Οι συρμάτινες θηλιές-μέθοδος φυσικά παράνομη- τοποθετούνται συνήθως σε περάσματα ζώων με σκοπό να τα παιδεύσουν και εν συνεχεία να τα εξοντώσουν. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης αρκούδας, η οποία παγιδεύτηκε και τελικά κατέληξε με το πλέον μαρτυρικό τρόπο. Στην περιοχή βρέθηκαν μάλιστα σημάδια πάλης του ζώου, ενδεικτικά της προσπάθειάς του να απεγκλωβιστεί από την παγίδα που του είχαν στήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρκούδα, εν συνεχεία θάφτηκε πρόχειρα από τον υπαίτιο και αποτεφρώθηκε με σκοπό την εξάλειψη κάθε υποψίας και ίχνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για τα γνωστά περιστατικά θανάτωσης αρκούδων στην περιοχή, τα κρούσματα λαθροθηρίας έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως το παραπάνω περιστατικό είναι το τρίτο κατά σειρά περιστατικό στο ν. Ιωαννίνων σε διάστημα μόλις έξι μηνών!
Όπως φαίνεται όμως, οι αρκούδες της Πίνδου δεν απειλούνται μόνο άμεσα, από τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά λαθροθηρίας, αλλά και έμμεσα από τη συρρίκνωση του βιοτόπου τους. Ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της δημιουργίας λατομείου λήψης αδρανών υλικών στη δασική περιοχή «Φονικά» της Α. Πίνδου, την οποία είχαν καταθέσει οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των ΔΔ Καλλιθέας και Κορυδαλλού.

Μια υπόθεση που εκδικάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009, μετά από δύο αναβολές, ενώ οι κινητοποιήσεις τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και της τοπικής κοινωνίας έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα με την ελπίδα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης ώστε να αποσοβηθεί η καταστροφή μιας περιοχής μεγάλης οικολογικής σημασίας. Η θέση «Φονικά» βρίσκεται όχι μόνο σε σημαντικό δασικό βιότοπο προτεραιότητας αλλά και σε απόσταση αναπνοής από σημείο όπου το χειμώνα φωλιάζουν αρκούδες.

Η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ εδώ και δύο μήνες προβληματίζει ιδιαίτερα την ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Η κατασκευαστική εταιρεία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του ‘08 τις εργασίες στην περιοχή και ενώ η απόφαση εκκρεμούσε από τότε. Η περαιτέρω καθυστέρηση, την ευνοεί ώστε να συνεχίζει ανενόχλητη τις εργασίες στο λατομείο, σε μια μέχρι προ τινος αδιατάρακτη δασική έκταση. Η αυτοψία της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πως ακόμα και μια ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, δε θα μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση η καθυστέρηση θα έχει στοιχίσει όχι σε χρήματα αλλά σε φυσικούς πόρους των οποίων η διαχρονική αξία δεν φαίνεται να απασχολεί τους ιθύνοντες.

8 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Writer είπε...

Αγαπητό λιονταράκι κάνουν όλοι πως θέλουν να σώσουν τον πλανήτη, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να σβήνουν λαμπίτσες…

kakos lykos είπε...

Έλεος πια με τους κρετίνους.
Αλλά τι να περιμένει κανείς.
Εδώ κόβουν οικόπεδα στην καμένη Πάρνηθα, τις αρκούδες και τις περιοχές τους θα σκεφτούν;

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΝ ΚΑΤΙ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΙ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ.

D.Angel είπε...

Πόσο θλιβερά είναι όλα αυτά!!!Θα αλλάξει ποτέ τίποτα σ αυτόν εδώ τον τόπο;
Φιλιά πολλά λιονταράκι!

ΛΕΩΝ είπε...

@writer
Όταν δεν γίνεται μόνο αυτό...κάτι είναι!

@kakos lykos
Κάθε φορά και χειρότερα τα πράγματα!

@Σκρουτζάκο
Μάλλον δεν έχουν ΜΕ τι να σκεφτούν!

@dreamer
Άλλοτε ελπίδα....άλλοτε απογοήτευση!

Καλό βράδυ σε όλους!

Unknown είπε...

μόνο εδώ γίνονται αυτά και άλλα και πόσα δεν μαθαίνονται....
αλλά τι περιμένει κανείς από αυτούς που είναι εκεί στο σύνταγμα
όλους δεν αφήνω έξω κανένα...και να σκεφτείς ...καταγόνται απο περιφέρεια....
νάσαι καλά πολύ ωραία επιλογή σου για να μην χάνονται

korinoskilo είπε...

μ εφτιαξες πρωινιατικα !!!
γρρρρρρ


καλημερα!!!

ΛΕΩΝ είπε...

@homemade
Ότι μπορώ κάνω κι εγώ!

@koriniskilo
Καλήμερα!Ελπίζω να μην είσαι έτσι και το υπόλοιπο της μέρας!

Δημοσίευση σχολίου