• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μοναχική, όσο λέει και το όνομά της, η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) είναι ίσως το σήμα κατατεθέν των απειλούμενων ζώων στην Ελλάδα. Τα ολοστρόγγυλα μάτια της, που κοιτούν σχεδόν ανθρώπινα, έχουν γίνει αφίσα για κάθε εκστρατεία προστασίας των υπό εξαφάνιση ειδών στη χώρα μας, αλλά και αλλού, καθώς έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε πως ένα ζώο πρέπει να είναι χαριτωμένο για να αξίζει τον κόπο να σωθεί.

Παρ' όλα αυτά, η ίδια δεν αγαπάει καθόλου τη δημοσιότητα. Προτιμά τις βραχώδεις και δυσπρόσιτες ακτές, που της εξασφαλίζουν προστασία από τις οχλήσεις που της προκαλεί η ανθρώπινη παρουσία.

Κι αν τη φαντάζεστε μικρή και κομψή, η αλήθεια είναι πως η μεσογειακή φώκια φτάνει τα 2,5 μέτρα και τα 300 κιλά, είναι δηλαδή μεγαλύτερη και βαρύτερη από την καφέ αρκούδα που θα δείτε παρακάτω! Η απόχρωση του τριχώματός της ποικίλλει μεταξύ καφέ-μπεζ και γκρι-ασημί, με την κοιλιά της πάντα πιο ανοιχτόχρωμη. Τα μακριά μουστάκια της χρησιμεύουν ως αισθητήρια όργανα, ενώ αντί εξωτερικών αυτιών διαθέτει μικρές ακουστικές οπές.

Δύο-τρία χαρακτηριστικά της που αξίζει να ξέρετε

• Πρόκειται για ένα θαλάσσιο… παμφάγο! Έχει το παρατσούκλι «ευκαιριακός θηρευτής», αφού τρώει ό,τι της είναι πιο εύκολο και βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία. Στο στομάχι της οι επιστήμονες έχουν βρει μέχρι και φύκια! Μπορεί να κολυμπήσει και να ψαρέψει σε βάθος έως 200 μ., αλλά γενικά προτιμά να κινείται κοντά στις ακτές.

• Είναι πολυγαμική! Το αρσενικό έχει «χαρέμι» που αποτελείται από 3 - 5 θηλυκά, ενώ έχει ως προσφιλή τακτική το «στρίβειν διά του αρραβώνος», αφού μετά το ζευγάρωμα τραβά το δρόμο του. Η κύηση διαρκεί περίπου 11 μήνες και η αναπαραγωγική περίοδος στην Ελλάδα ξεκινά τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο. Γεννά μία φορά το χρόνο μωρά που ζυγίζουν περίπου 19 κιλά.

• Το θηλυκό γίνεται πολύ προστατευτική μητέρα και κρατά το μωρό συνέχεια κοντά της. Το θηλάζει και το μεγαλώνει μέχρι την ηλικία των 4-5 μηνών, οπότε έχει φτάσει τα 50 - 60 κιλά. Μέχρι τον απογαλακτισμό του το μυεί στις πρώτες του εξορμήσεις στη θάλασσα και του μαθαίνει κάποιες μεθόδους ψαρέματος.

• Αν και ζει στη θάλασσα, χρειάζεται τη στεριά για να φέρει στον κόσμο τα μικρά της. Στην Τουρκία, όπου ο βιότοπος έχει υποβαθμιστεί δραματικά, αναγκάζεται να καταφεύγει σε σπηλιές που δεν «βλέπουν» καθόλου στην παραλία και για να ξεκουραστεί, επιπλέει μέσα στο νερό. Οι σπηλιές όπου αναπαράγεται το είδος δεν χρησιμοποιούνται από τα αρσενικά, που «βολεύονται» και με μικρότερες, οι οποίες μπορεί να έχουν και υποβρύχια είσοδο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το χαϊδευτικό της: Φάντασμα (γιατί δύσκολα τη βλέπει ανθρώπινο μάτι)

Κατηγορία: Κρισίμως κινδυνεύον

Έχουν απομείνει: 250-300 άτομα στην Ελλάδα, 600 άτομα σε όλο τον κόσμο

Προσδοκώμενη διάρκεια ζωής: Έως 35 χρόνια

Απειλές: Η απώλεια, η μείωση και ο κατακερματισμός του βιοτόπου της λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (δόμηση στις ακτές, τουρισμός, υπεραλίευση, ρύπανση κ.λπ.). Η σκόπιμη θανάτωσή της με δυναμίτη, ψαροντούφεκο κ.λπ. Η ακούσια παγίδευσή της σε αλιευτικά εργαλεία.

Ένας ακόμη λόγος για να σωθεί: Αποτελεί τον καλύτερο δείκτη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Κι αυτό γιατί η διατροφή της, άρα η επιβίωσή της, εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα των αλιευτικών αποθεμάτων.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΙΚΟ της Καθημερινής

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

το συνθημα ειναι ενα .........
μοναχους μοναχους ψαχνει συμμαχους συμμαχους :)


καλημερεςςςςςςςςςς

ΑΝΝΑ είπε...

Να υιοθετήσουμε μπορούμε?

Αλήθεια θέλω να μάθω.... Αν ξέρεις σε παρακαλώ πες μου....anna_bethani@hotmail.com

Στείλε μου αν βρεις κάτι σχετικό... Τουλάχιστον να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι θετικό.... ώρα μας είναι...

ΛΕΩΝ είπε...

@koriniskilo
Πολύ πετυχημένο! νομίζω ότι το χρησιμοποιεί η ΜΟΜ!
Φιλιά!

@boubou
Σου έστειλα σχετικό link!
Άντε και καλή επιτυχία, Φιλιά!

Δημοσίευση σχολίου