• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Αντένες, κεραίες, σύρματα, ανεμογεννήτριες, γυάλινα κτίρια, αυτοκινητόδρομοι και ένα σωρό άλλες παγίδες κρύβουν οι πόλεις για τα μεταναστευτικά πουλιά, που επιστρέφουν αυτούς τους μήνες για να φτιάξουν τις φωλιές τους στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πριν από λίγες μέρες γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για τα Μεταναστευτικά Πουλιά. Την ίδια ώρα, ένας τραυματισμένος ερωδιός στα Εξάρχεια, ένας άλλος στην Ομόνοια και ένας τσαλαπετεινός που τσαλαπατήθηκε από αυτοκίνητο στο Πολύγωνο κατέληξαν στην κλινική του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA, διακόπτοντας το μεταναστευτικό τους ταξίδι. «Η πόλη δεν είναι αφιλόξενη μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα πουλιά», εξηγεί η Μαρία Γανωτή, μέλος του ANIMA, και προσθέτει: «Από τις αρχές του Μαΐου μέχρι σήμερα έχουμε
περισυλλέξει 41 πτηνά».

Τα αποδημητικά πουλιά ακολουθούν παραδοσιακές διαδρομές κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους, οι οποίες καταλαμβάνονται από τους ανθρώπους, έστω και αν μιλάμε για ουρανούς. «Τα ψηλά, γυάλινα κτίρια δημιουργούν την ψευδαίσθηση στα πουλιά πως ο δρόμος τους είναι ανοιχτός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα, έχει εκδώσει ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο», εξηγεί ο Τάσος Δημαλέξης, επιστημονικός διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι ανεμογεννήτριες, η χωροθέτηση των οποίων γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μεταναστευτικές στενωποί των πουλιών.

«Ο αριθμός των τρυγονιών, για παράδειγμα, έχει μειωθεί κατά 60% τις τελευταίες δεκαετίες», σημειώνει ο κ. Δημαλέξης, ενώ η κ. Γανωτή συμπληρώνει: «Παλιότερα, τα χελιδόνια συνήθιζαν να φτιάχνουν φωλιές μέσα στην πόλη. Τώρα πια ελάχιστα έρχονται».

Από τον Ελεύθερο Τύπο

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

στα μεγαλα γυαλινα κτηρια ...... βαζουν κατι σαν αυτοκολητα νομιζω σε σχημα πουλιων .... για να μην πεφτουν πανω..... δεν ξερω πως τα βλεπουν τα πουλια και τα αποφευγουν .. αλλα μαλλον πιανει :)

ΑΝΝΑ είπε...

Για ποιον είναι φιλική αυτή η πόλη???? ερωτώ????

ΛΕΩΝ είπε...

Στην Αθήνα συμβαίνει αυτό Έλενα? Δεν το έχω δει πουθενά!

Άννα θες κι απάντηση?

Δημοσίευση σχολίου