• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Τουλάχιστον 1227 είδη πουλιών απειλούνται με εξαφάνιση, παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο για το 2009, που κατάρτισε η IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης). Ιδαιτέρως κινδυνεύουν 192 είδη πουλιών, δύο παραπάνω είδη από το 2008.

Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην Ελλάδα, 62 απειλούμενα είδη πουλιών και 16 σχεδόν απειλούμενα περιλαμβάνει ο επικαιροποιημένος Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Πουλιών της Ελλάδας που κατάρτισε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία.

Η ταχύτατη εξαφάνιση ειδών της άγριας ζωής γίνεται πλέον με πρωτοφανείς ρυθμούς, παρά τα προγράμματα και δράσεις προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό οφείλεται συνήθως στον ανθρώπινο παράγοντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) του οποίου ο πληθυσμός στην Ελλάδα παρουσιάζει ραγδαία μείωση.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις ειδών που, σε σχέση με την πρώτη έκδοση του Ελληνικού Κόκκινου Καταλόγου το 1992, έχουν αντίστροφη πορεία.

Για παράδειγμα, μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία τους, το καθεστώς διατήρησης ειδών, όπως τα δύο είδη πελεκάνων (Pelecanus crispus και Pelecanus onocrotalus) και η Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus), έχει βελτιωθεί.

"Το μήνυμα που μας δίνει ο Κόκκινος Κατάλογος της IUCN είναι ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη κατάσταση για πολλά Κινδυνεύοντα είδη. Απλά πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση και το ενδιαφέρον όλων μας για να στηρίξει δράσεις και πρωτοβουλίες διατήρησης και προστασίας της φύσης" λέει ο Τάσος Δημαλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Μακάρι να αντιστραφεί η κατάσταση για όλα τα πλάσματα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Καλημέρα Λιονταρίνα :)

Tyler Durden είπε...

κάθε είδος έχει τον βιότοπό του και τις συνήθειές του οι οποίες όταν πλήττονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες δύσκολα σώζωνται.

Μερικά είδη μπορεί να είναι τυχερά και με μικρή προσπάθεια να μπορούν να σωθούν, όπως οι πελεκάνοι και η Λαγγ'όνα (η προστασία δύο λιμνών, Πρέσπας-Κερκίνης, καθώς και η ύπαρξη ενδιάμεσων (Βεγορίτιδα, Θερμαϊκός, Βόλβη, Δοϊράνη, κλπ) είναι αρκετή για να διατηρούν καλούς πληθυσμούς).

Ομως πτωματοφάγα και μάλιστα μεταναστευτικά όπως ο ασπροπάρης μάλλον δεν θα τα καταφέρουν γιατί η ορεινή κτηνοτροφία, αλλά και τα μεγάλα άγρια θηλαστικά ελαττώνονται, οπότε και δύσκολα βρίσκουν τροφή σε πτώματα, κάτι που σε συνδυασμό με το ταξίδι της μετανάστευσης που απαιτεί καλή διατροφή πριν την αναχώρηση και μετά την άφιξη για να στανιάρουν και να γεννήσουν, μαλλον δεν...

Ενας άλλος αρνητικός παράγοντας που απειλεί όλα τα αρπακτικά είναι και η σταδιακή δηλητηρίασή τους από τα φυτοφάρμακα λόγω τροφικής αλυσίδας, τα οποία αδυνατίζουν τα κελύφη των αυγών τους και αποτυχαίνουν έτσι να παράγουν νεοσσούς

Ηδη τα μεγάλα πτωματοφάγα αρπακτικά (γύπες) που δεν μεταναστεύουν είναι σαφώς μειωμένα μέχρι και στα όρια της εξαφάνισης (μαυρόγυπας-γυπαετός), ένας λόγος παραπάνω για τα μεταναστευτικά.

Ικανοποιητικός αλλά πάλι μειωμένος είναι μόνο ο πληθυσμός του Ορνεου (λευκοκέφαλου γύπα)

ΛΕΩΝ είπε...

Μάλλον μόνο η τύχη μπορεί να βοηθήσει έτσι όπως έχουμε αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν σήμερα!
Καλημέραααα!

Δημοσίευση σχολίου