• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Πολλά είδη ζώων -ανάμεσά τους και ο άνθρωπος- μένουν ακίνητα και υποκρίνονται ότι πέθαναν όταν αντιληφθούν ότι κινδυνεύουν. Όμως αυτή η φαινομενικά παθητική τακτική του «ψόφιου κοριού» είναι στην πραγματικότητα άκρως εγωιστική, αφού στρέφει τον εχθρό εναντίον όσων προσπαθούν ενεργά να ξεφύγουν.

«Η λεία που υποκρίνεται τη νεκρή αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης εις βάρος των πιο κινητικών γειτόνων» δήλωσε στο Discovery News o εξελικτικός βιολόγος Ταχακίσα Μιγιατάκε, επικεφαλής της πρώτης έρευνας που επιβεβαιώνει το εξελικτικό πλεονέκτημα και την εγωιστική διάσταση της τακτικής.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα σκαθάρι που το «παίζει» ψόφιο για να γλιτώσει από μια πεινασμένη αράχνη αυξάνει τον κίνδυνο για τα σκαθάρια του ίδιου είδους που το βάζουν στα πόδια.

Τα ευρήματα ισχύουν πιθανώς και για τους ανθρώπους, καθώς αυτή η τακτική έχει παρατηρηθεί σε καιρό πολέμου: Όταν ο εχθρός εισβάλλει σε ένα κτίριο ή χωριό, για παράδειγμα, ορισμένοι απλά «παγώνουν» και υποκρίνονται τους νεκρούς, ενώ άλλοι τρέπονται σε άτακτη φυγή.

«Μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό το άτομο [που υποκρίνεται το νεκρό] έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης» σχολιάζει ο Δρ Μιγιατάκε, καθηγητής του Εργαστηρίου Εξελικτικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Οκαγιάμα της Ιαπωνίας.

Σε μια σειρά πρωτότυπων πειραμάτων, οι ερευνητές άφησαν αράχνες να πεινάσουν για μια εβδομάδα και στη συνέχεια τις άφησαν να επιτεθούν εναντίον μιας ομάδας κόκκινων σκαθαριών του αλευριού (και τα δύο είδη απαντώνται μαζί σε αποθήκες με αλεύρι σίτου ή ρυζιού).

Όταν το σκαθάρι που το έπαιζε ψόφιο βρισκόταν μόνο του μαζί με την αράχνη, η πιθανότητα να φαγωθεί ήταν περίπου 60%. Όταν μαζί με το «ψόφιο» σκαθάρι βρίσκονταν και άλλα, κινούμενα έντομα, η πιθανότητα να φαγωθεί έπεφτε στο 9,6%.

Αντίστοιχα, για τα κινούμενα σκαθάρια η πιθανότητα επιβίωσης ήταν μικρότερη όταν κάποιος σύντροφός τους έκανε τον ψόφιο.

Αναφερόμενος στους ανθρώπους, ο Δρ Μιγιατάκε διευκρίνισε ότι η τακτική του ψόφιου κοριού δεν εφαρμόζεται από τους πάντες, αλλά πιθανώς μόνο από τα «ντροπαλά» ή φοβικά άτομα, ή όσα εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.

Φαίνεται, επομένως, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η φυσική επιλογή ευνοεί τα άτομα που «παγώνουν» από το φόβο, ενώ σε άλλες συνθήκες το θάρρος είναι το χαρακτηριστικό που αμείβεται.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.

6 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Miss Pink είπε...

τι λες τώρα...!!! απαπα..

να σου πω.. αυτο ισχύει και στη δουλειά?
δηλαδή... αν πλακώσει δουλειά, κι εγώ κάνω πως πέθανα, θα την δώσουν αλλού ή θα περιμένουν την ανάσταση των ψυχών και των σωμάτων ημών???

(ικανούς τους έχω :Ρ)

korinoskilo είπε...

με μπερδεψες ..... δεν ξερω τι να κανω τωρα....
παντως το καλυτερο ειναι να τρεχεις οταν νομιζεις οτι πρεπει .... και τον ψοφιο κοριο σε αλλες περιπτωσεις ....

πως λεμε ακουω επιλεκτικα.... ε κατι τετοιο:Ρρρρ

@καθριν ....... τι δουλεια ειναι αυτη ρε που σε περιμενουν?!!!

ΑΝΝΑ είπε...

Είδες???? Όλα από τα ζώα είναι βγαλμένα.... Ότι και να λέμε, έχει μια επέκταση και σε αυτά. Μήπως να τα εκτιμήσουμε επιτέλους???

Miss Pink είπε...

korinoskitisa δουλειά που όλοι κοιτάν να τη φορτώσουν σε άλλους...
κάτι σαν το δημόσιο,
αλλά ούτε με τα λεφτά, τα ωράρια, την ασφάλιση του.. :)

ΛΕΩΝ είπε...

@Katerina
Απ όσα έχεις πει και σε κάποιο ποστ σου...μάλλον θα περιμένουν την ανάσταση νεκρών...!
Φιλιάαααα!

@korinoskilo
Στο ζωϊκό βασίλειο και όχι μόνο τις περισσότερες φορές συμφέρει να κάνεις τον ψόφιο κοριό! Ιδίως όταν σε κυνηγούν μεγάαααλαααα αρπακτικά, με δύο ή με τέσσερα πόδια!
Καλημερούδια!

@boubou
Αμήν και πότε!
Μέεεραααα!

ΛΕΩΝ είπε...

@Katerina
Μήπως πρέπει να αλλάξεις δουλειά ρε γμτ?

Δημοσίευση σχολίου