• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν την ανάγνωση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του ποντικιού μετά από μια μακρόχρονη προσπάθεια, που κράτησε δέκα χρόνια. Έτσι το ποντίκι γίνεται το δεύτερο θηλαστικό, μετά τον άνθρωπο, του οποίου διαβάζεται ο πλήρης γενετικός κώδικας.
ο ταπεινό ποντίκι αποτελεί το βασικό «εργαλείο» για τα πειράματα των επιστημόνων στα εργαστήρια όλου του κόσμου και έτσι αναμένεται ότι το «ξεδίπλωμα» του «βιβλίου των γονιδίων» του θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην μάχη καταπολέμησης πολλών ανθρώπινων ασθενειών, καθώς ο γενετικός κώδικας του είναι κατά περίπου 75% ίδιος με τον ανθρώπινο.

Η δημοσίευση της σχετικής επιστημονικής εργασίας έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα (με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του ελληνικής καταγωγής επιστήμονα Κωνσταντίνου Ποταμούση του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον) στο βιολογικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLoS Biology, σύμφωνα με το BBC.

Η γενετική αλληλουχία που διαβάστηκε, αποτελεί το πλήρες περιεχόμενο του γενετικού υλικού στον πυρήνα του κυττάρου ενός ποντικιού. Μέχρι στιγμής, εκτός από τον άνθρωπο και το ποντίκι, που ολοκληρώθηκε η αποτύπωση του γονιδιώματός τους, έχουν δημοσιοποιηθεί σε γενικές γραμμές, αλλά όχι πλήρως, τα γονιδιώματα του σκύλου, του χιμπατζή, του αρουραίου, της γάτας, του πιθήκου μακάκου και του πλατύποδα.

Περισσότερο από κάθε άλλο ζώο, το ποντίκι έχει χρησιμοποιηθεί για να κατανοηθεί η εμφάνιση και εξέλιξη των ανθρώπινων ασθενειών. Χάρη στις μελέτες σε ποντίκια, έχουν γίνει αρκετές πρόοδοι στη θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιοπαθειών και πολλών άλλων ασθενειών.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν πάνω από 20.000 γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεϊνες του ποντικιού. Περίπου 5.000 γονίδια του ποντικιού εμφανίστηκαν αφού οι πρόγονοι του ανθρώπου και του ποντικιού τράβηξαν τους δικούς τους ξεχωριστούς εξελικτικούς δρόμους, συνεπώς αυτά τα γονίδια υπάρχουν μόνο στα ποντίκια.

Η ανάγνωση του γονιδιώματος του ποντικιού άρχισε το 1999 και μια πρώτη δημοσίευση τμήματος του γονιδιώματος έγινε το 2002. Το κόστος της ερευνητικής προσπάθειας, που ανέλαβαν κυρίως ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολ.

4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

So Far Away είπε...

Αγαπητέ μου λεοντόκαρδε τη καλησπέρα μου !

Πολύ καλή ανάρτηση , έτσι για να βλέπουμε τι προσφέρουν στις ζωές μας τα ζώα

Και ποια θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση μας απέναντι τους !

Tyler Durden είπε...

μάλλον ωδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Αυτός ο τρόπος προσέγγισης του βιολογικού μας γίγνεσθαι μάλλον έχει ξεπεραστεί, αλλά είναι πολλά τα λεφτά που πέφτουν προς αυτή την κατεύθυνση και οι προσδοκίες από εταιρείες (πατέντες, ασφάλειες, κλπ). Δες εδώ τον αντίλογο σχετικά με επιγενετικές επιδράσεις.

Οπως είναι άχρηστα έως επικίνδυνα τα πειράματα σε ζώα για να βγουν συμπεράσματα για τους ανθρώπους έτσι είναι και η μελέτη των γονιδιωμάτων διαφορετικών ειδών. Ομως τουλάχιστον αυτή είναι μόνο επικίνδυνη, όχι ανήθικη και βάρβαρη απέναντι στα ζώα

kakos lykos είπε...

Απορώ τόσα χρόνια που δεν το είχαν διαβάσει ήδη, με τόσα πειράματα που έχουν κάνει πάνω σ'αυτό το δύστυχο ζώο.

ΛΕΩΝ είπε...

Καλημέρα και σε σένα so far! Η αχαριστία είναι μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό!

Tyler δίκιο έχεις , γνωρίζω για το θέμα! Υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που πραγματικά υπηρετούν το καλό όλων των όντων και αντιστέκονται στη φόλα των πειραμάτων σε ζώα! Εμείς όμως...τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας?

Είναι πολλά τα λεφτά........Λύκαινα!

Καλημέρες!

Δημοσίευση σχολίου