• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Τα νησιά, ιδίως των ωκεανών του πλανήτη, είναι περίπου εννιά φορές πιο πολύτιμα από ένα μεγάλο κομμάτι της στεριάς, από άποψη βιοποικιλότητας.

Ερευνητές του γερμανικού πανεπιστημίου της Βόννης κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με αμερικανούς συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Σαν Ντιέγκο.

Οι επιστήμονες κατήρτισαν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμφάνιση φυτών και ζώων παγκοσμίως και, με αυτή τη βάση, υπολόγισαν έναν δείκτη που αντανακλά τον αριθμό των ειδών σε κάθε μέρος και τη σχετική σπανιότητά τους διεθνώς.

Πρώτο από άποψη βιοποικιλότητας διεθνώς κατατάσσεται το νησί της Νέας Καληδονίας, το οποίο αποτελεί "πατρίδα" 3.270 ειδών φυτών, εκ των οποίων τα 2.432 είδη δεν συναντιούνται πουθενά αλλού.
Χάρτες βιοποικιλότητας μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο για μεμονωμένες ηπείρους. Μεταξύ άλλων, χρησιμεύουν για να υπολογιστεί το λεγόμενο "οικολογικό αποτύπωμα" των οικονομικών και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Δείχνουν καθαρά ποιες περιοχές του πλανήτη αποτελούν κατ' εξοχήν καταφύγια σπάνιων μορφών ζωής και συνεπώς πρέπει να προστατευθούν κατά προτεραιότητα.

Αν και, από την εποχή του Δαρβίνου, τα νησιά ήσαν γνωστά για τη μοναδική τους χλωρίδα και πανίδα, μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία παγκόσμια ανάλυση που να συγκρίνει την αξία τους σε σχέση με τις μεγάλες μάζες της ηπειρωτικής ξηράς.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 70.000 είδη φυτών είναι γηγενή στα νησιά των ωκεανών, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο από τα περίπου 315.000 είδη φυτών που υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν στη Γη.

Με δεδομένο ότι τα νησιά καλύπτουν λιγότερο από το 4% της συνολικής έκτασης ξηράς του πλανήτη μας, καθίσταται αμέσως αντιληπτή η δυσανάλογα μεγάλη τους συνεισφορά στην παγκόσμια βιοποικιλότητα.

4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Tyler Durden είπε...

εννοείται ότι νησιά και απομονομένα περιβάλλοντα θα έχουν και ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα.

Αλλά η βιοποικιλότητα ως λειτουργικός παράγοντας με πλανητική εμβέλεια πιο πολύ παιζει ρόλο στον εκτεταμένο ηπειρωτικό χώρο παρά σε μεμονωμένες κουκίδες στο χάρτη. Αν υποβαβμιστεί η βιοποικιλότητα στις ηπείρους και σωθεί μόνο αυτή των μικρών νησιών, κούνια που μας κούναγε.

Με νησίδες άγριας ζωής και βιοποικιλότητας δεν λύνεται το οικολογικό πρόβλημα, πιο πολύ το βλέπω ως πρόταση για άνοιγμα νέων τουριστικών ατραξιόν, οπότε αλίμονό τους τα καημένα τα νησιά

delfinoula είπε...

Πολύ ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε λιονταράκι...

korinoskilo είπε...

μπορουμε να παμε σε ενα τετοιο νησι μιας και συγκαταλεγομαστε και μεις στα σπανια ειδη ?:ρρρρρρρρρρ

χεεελοοοοο(να)

ΛΕΩΝ είπε...

@Tyler
Νομίζω πως μπορούμε να το δούμε σαν ένα "ζωολογικό κήπο" με πανίδα!

@delfinoula
Καλημέρα κορίτσι...!

@korinoskilo
Φύγαμε....πόσα εισιτήρια? Η Κορίνα κόβει?
χαχαχαχα
Φιλιά και σλουρπ

Δημοσίευση σχολίου