• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Πολλοί ίσως να μαθαίνουν μόλις τώρα ότι υπάρχουν φυσητήρες στην Ελλάδα. Κι όμως, είναι από τα μεγαλύτερα είδη θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Και δεν είναι φάλαινες!

Οι φάλαινες έχουν μπαλένες, μεγάλες κεράτινες πλάκες που φιλτράρουν το νερό, ενώ οι φυσητήρες έχουν δόντια, που αποδεικνύουν τη συγγένειά τους με το δελφίνι, χωρίς όμως να είναι δελφίνια. Σε μέγεθος, πάντως, είναι… φάλαινες. Το μήκος των αρσενικών φτάνει τα 18 μέτρα και το βάρος ξεπερνά τους 50 τόνους. Τα θηλυκά είναι πιο μικρά (12 μέτρα, 24 τόνους).

Οι φυσητήρες ακολουθούν το γνωστό τόξο της Ελλάδας που ξεκινά από το Ιόνιο, διέρχεται νότια της Κρήτης και συνεχίζει βόρεια της Ρόδου. Ζουν επίσης στο βόρειο Αιγαίο, σε μια βαθιά λεκάνη ανάμεσα στη Χαλκιδική και τις βόρειες Σποράδες. Προτιμούν θαλάσσιους γκρεμούς κοντά στις ακτές.

Δύο-τρία χαρακτηριστικά του που αξίζει να ξέρετε

• Είναι ο ικανότερος δύτης! Με μια ανάσα καταδύεται σε βάθη που φτάνουν τα 3.000 μ. και παραμένει εκεί 2 ώρες. Αυτό που εκτοξεύει δεν είναι νερό, αλλά υδρατμοί την ώρα που εκπνέει. Πηδά ψηλά έξω από το νερό και πέφτει με πάταγο στην επιφάνεια.

• Τα αρσενικά διαθέτουν μια έμφυτη περιέργεια που τα ωθεί συχνά να κινούνται εκτός των καθιερωμένων πεδίων δράσης τους.

• Ο κάθε φυσητήρας χρειάζεται περίπου 1 τόνο φαγητό τη μέρα! Τρέφεται με μεσοπελαγικά κεφαλόποδα και μερικά βαθύβια ψάρια. Τα καλαμάρια του 1,5 μέτρου που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη είναι ο αγαπημένος του μεζές.

• Τα θηλυκά μαζί με τα μικρά ζουν σε ομάδες. Κάθε ομάδα έχει περίπου 10 άτομα, που περνούν σχεδόν όλη τη ζωή τους μαζί. Τα αρσενικά ζουν μοναχικά και προσεγγίζουν τις ομάδες για να αναπαραχθούν μία φορά κάθε 2-4 χρόνια. Η εγκυμοσύνη τους είναι… μαραθώνιος. Κυοφορούν 14 - 16 μήνες και γεννάνε ένα μικρό κάθε φορά, που μένει μαζί τους μέχρι τα 10 του χρόνια!

• Ο κύκλος ζωής του μοιάζει με τον ανθρώπινο! Ζουν περίπου 70 χρόνια, οι θηλυκές ωριμάζουν γύρω στα 10-15, εγκυμονούν κατά διαστήματα, γεννούν ένα μωρό τη φορά και παρουσιάζουν… εμμηνόπαυση!

• Μιλάνε! Είναι εξαιρετικά κοινωνικά και ομιλητικά πλάσματα. Παράγουν συνεχώς ήχους για να συνεννοούνται με τους υπόλοιπους και για να προσανατολίζονται, πράγμα που κάνουν άψογα ακόμα και στα σκοτεινά βάθη. Μιλάνε πολύ και με πλούσιο λεξιλόγιο. Σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 7 διαφορετικές διαλέκτους και περισσότερες από 33.850 «φράσεις»!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το χαϊδευτικό του: Ο επικοινωνιακός

Κατηγορία: Κινδυνεύον

Εχουν απομείνει: Στα ελληνικά πελάγη 180 άτομα, σε όλη τη Μεσόγειο λιγότερα από 2.500 ενήλικα άτομα και συνεχώς μειώνονται.

Προσδοκώμενη διάρκεια ζωής: Περίπου 70 χρόνια

Απειλές: Οι συγκρούσεις με πλοία είναι η μεγαλύτερη. Η ηχορύπανση από τα μεγάλα σκάφη τον κάνει να χάνει την ευαίσθητη ακοή του και τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα να πέφτει πάνω σε πλοία. Τα δυνατά σόναρ του Πολεμικού Ναυτικού τον κάνουν να ανεβαίνει γρήγορα στην επιφάνεια και να πεθαίνει από τη «νόσο των δυτών». Πολύ επικίνδυνα είναι και τα αφρόδιχτα (παράνομα πια), αλλά και τα πλαστικά κάθε είδους.

Ένας ακόμη λόγος για να σωθεί: Είναι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε αναλογία μεγέθους σώματος -έναν εγκέφαλο ιδιαίτερα εξελιγμένο και πολύπλοκο. Είναι σημαντικός κρίκος στην τροφική αλυσίδα, αν εξαφανιστεί, θα αυξηθεί ραγδαία ο πληθυσμός από τα βακτήρια καλαμάρια (η τροφή του), με άγνωστα αποτελέσματα.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΙΚΟ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

5 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

Πολλοί ίσως να μαθαίνουν μόλις τώρα ότι υπάρχουν φυσητήρες στην Ελλάδα---------> εγω !!!!

εγω τα βρισκω πανεμορφα.... ισως επειδη ειναι επικοινωνιακα πλασματα :)))))

kakos lykos είπε...

Τίποτα δεν έχουμε αφήσει να ζήσει ήσυχο, γνώριζα για την ύπαρξη φυσητήρων στην Ελλάδα, καταπληκτικά πλάσματα. Αφού γνωρίζουν ποιες είναι οι περιοχές τους γιατί δεν κάνουν κάτι γι αυτό,όπως μικρά θαλάσσια πάρκα προστασίας τους στις συγκεκριμένες περιοχές, έτσι ώστε να μην ενοχλούνται από τα σόναρ, ή από ανεγκέφαλους παράνομους ψαράδες;

ΑΝΝΑ είπε...

Άλλο ένα είδος που δεν ήξερα... Άλλη μια ταλαίπωρη ψυχούλα στη λίστα μας....

ΛΕΩΝ είπε...

@korinoskilo
Είναι και πανέξυπνα και πολύ κοινωνικά!

@kakos lykos
Μάλλον ρητορική είναι η ερώτησή σου υποθέτω!

@boubou
Κι ολοένα μεγαλώνει...δυστυχώς!


Καλησπέρα!

kakos lykos είπε...

Σήμερα βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στα Νέα σχετικό με αυτό το θέμα, ίσως υπάρχει τελικά ελπίδα να σωθούν.

Παύσατε πυρ! φάλαινες

Δημοσίευση σχολίου