• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Άλλο ένα θύμα των ΜΜΕ! FREE WILLY?


Η πιο διάσημη φάλαινα του κόσμου, ο "Γουίλι", που πρωταγωνίστησε στη συγκινητική ταινία του Χόλιγουντ "Free Willy", η οποία είχε και δύο ακόμα κινηματογραφικές συνέχειες, είχε τελικά μια μίζερη ζωή μέχρι το θάνατό του, που δεν ήταν ποτέ αληθινά ελεύθερη, παρά την απελευθέρωσή του.

Οι επιστήμονες, υπό την Μαλέν Σιμόν του Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων της Γροιλανδίας, λένε τώρα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη τους, ότι ήταν λάθος η απελευθέρωση της συγκεκριμένης φάλαινας, αλλά και οι απόπειρες των ζωολόγων να την κάνουν να ξαναζήσει μια "άγρια" ζωή. Η φάλαινα ποτέ δεν μπόρεσε να απεξαρτηθεί από τη φροντίδα των ανθρώπων και ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να επανενταχθεί στην κοινωνία των άγριων φαλαινών.

Για αυτό, όπως αναφέρουν σε μελέτη τους στο περιοδικό "Marine Mammal Science", πιστεύουν τώρα ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η φάλαινα να είχε μείνει την υπόλοιπη ζωή της στο περιφραγμένο καταφύγιό της σε ένα φιορδ της Νορβηγίας.

Ο "Γουίλι", που το "πραγματικό" όνομά του ήταν Κέικο, πέθανε το Δεκέμβριο του 2003 σε ηλικία 26 ετών. Παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτών του και των επιστημόνων να τον επανεντάξουν με τις άλλες φάλαινες στην Ισλανδία, κατά το τέλος της ζωής του, δυστυχώς ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει σχέσεις μαζί τους ή να βρει τροφή.

Οι μόνες φάλαινες που έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να επιστρέψουν επιτυχώς στην άγρια ζωή μετά την παραμονή τους σε κάποιο ενυδρείο ή άλλο περιορισμένο χώρο, είναι νεαρής ηλικίας, που έχουν κρατηθεί σε αιχμαλωσία για μικρό μόνο χρονικό διάστημα.

Οι νέες απαισιόδοξες επιστημονικές διαπιστώσεις έρχονται σε αντίθεση με την αρχική αισιόδοξη εκτίμηση του Ιδρύματος "Ελευθερώστε το Γουίλι-Κέικο", το 2003, που είχε ανακοινώσει ότι η περίπτωσή του καταρρίπτει την πεποίθηση ότι οι μεγάλης ηλικίας φάλαινες δεν μπορούν να επανενσωματωθούν στην κοινωνία τους.

Ο Κέικο γεννήθηκε στα ισλανδικά νερά, σε μια άγρια οικογένεια φαλαινών, και πιάστηκε από τους ανθρώπους το 1979 σε ηλικία δύο ετών. Για μια δεκαετία έζησε σε μια μικρή δεξαμενή νερού σε ένα μεξικανικό πάρκο ψυχαγωγίας, απομονωμένος από άλλες φάλαινες, ώσπου το 1993 έγινε "σταρ", όταν πρωταγωνίστησε στο φιλμ "Ελευθερώστε το Γουίλι", όπου ένα αγόρι συνδέεται με τη φάλαινα και τελικά την ελευθερώνει.

Η επιτυχία της ταινίας προκάλεσε μια διεθνή καμπάνια διαμαρτυρίας με στόχο την απελευθέρωσή του. Υποχωρώντας στη διεθνή πίεση, οι ιδιοκτήτες του Κέικο τον μετέφεραν στην Ισλανδία και τον άφησαν ελεύθερο μαζί με τις άλλες άγριες όρκες.

Το 2002 οι επιστήμονες τού τοποθέτησαν συσκευές εντοπισμού, όμως αποδείχτηκε ότι ο Κέικο την περισσότερη ώρα βρισκόταν ακίνητος στην επιφάνεια της θάλασσας, απλώς κοιτώντας τις άλλες φάλαινες από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, καθώς φαινόταν πως του έλλειπαν οι αναγκαίες "κοινωνικές" ικανότητες προσέγγισης των άλλων ζώων του είδους του.

Αν και οδηγήθηκε ξανά στα ανοικτά νερά, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Μάλιστα, πολύ συχνά προτιμούσε να πλησιάζει το σκάφος των επιστημόνων που τον παρακολουθούσαν, παρά να κάνει παρέα με τις άλλες όρκες.

4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Τελικά το "ελευθερώστε τον Willy" λειτούργησε σαν "δολοφονήστε τον Willy".
Ήταν ένα πλάσμα σχεδόν εξημερωμένο μεγάλο σε ηλικία, που δεν γνώρισε άγρια ζωή, πως είναι δυνατόν να πίστευαν ότι μπορούσε να ενταχθεί σε άγριο περιβάλλον;
Το θέμα ήταν από την αρχή να μην φυλακιζόταν, ή να το άφηναν ελεύθερο όταν ήταν ακόμη μωρό.Στη περίπτωση του Willy, η ελευθερία ήταν τιμωρία και καταδίκη γι αυτόν.

korinoskilo είπε...

επομενο δεν ηταν?!!!!

ΑΝΝΑ είπε...

Τι περνάνε και αυτά? όλες αυτές οι ταινιές αν το καλοσκεφτείς, μόνο κακό κάνουν. Τι καταπίεση και τι ξύλο πρέπει να έχουν φάει τα ζωντανά, που τρελλαίνομαι....

ΛΕΩΝ είπε...

@Λύκαινα έτσι ακριβώς είναι...λάθος εκτιμήσεις που κόστισαν μια αθώα ζωή!

@Κορινόσκυλο
Μάλλον μόνο εμείς καταλαβαίναμε τα επακόλουθα ....όχι αυτοί που αποφάσιζαν!

@boubou
Κι εγώ δεν τις βλέπω γι αυτό ακριβώς το λόγο!

Δημοσίευση σχολίου