• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Καφεκόκκινοι λεκέδες πάνω στον κάτασπρο πάγο της Ανταρκτικής -ορατοί από το Διάστημα- επέτρεψαν σε Βρετανούς ερευνητές να εντοπίσουν δεκάδες αποικίες του ακριβοθώρητου αυτοκρατορικού πιγκουίνου, κρυμμένες στις πιο αφιλόξενες περιοχές.

«Είναι πολύ σημαντικό αποτέλεσμα από επιστημονική άποψη, έστω κι αν η μέθοδος δεν γεμίζει το μάτι» δήλωσε ο Πίτερ Φρέτγουελ της Βρετανικής Υπηρεσίας Τοπογράφησης της Ανταρκτικής.

Η έρευνά του, με τίτλο Πιγκουίνοι από το Διάστημα, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Ecology and Biogeography.

Τα μεγάλα στρώματα των -ιδιαίτερα δύσοσμων- κουτσουλιών, γνωστά και ως γκουάνο, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα να εντοπίσει συνολικά 38 αποικίες του αυτοκράτορα, από τις οποίες οι 10 ήταν άγνωστες και οι έξι είχαν μετακινηθεί. Ακόμα 6 διαπιστώθηκε ότι έχουν πια εξαφανιστεί.

Η δορυφορική παρακολούθηση του γκουάνο είναι ίσως ο μόνος τρόπος να μελετηθούν οι μαζικές μετακινήσεις του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, διάσημου για την αντοχή του: τα αρσενικά περνούν ολόκληροτον ανταρκτικό χειμώνα μαζεμένα και ακίνητα πάνω στον πάγο, επωάζοντας τα αβγά μέχρι τα θηλυκά να επιστρέψουν με λίγη τροφή στις αρχές της άνοιξης.

Η νέα μέθοδος «είναι εξαιρετικά χρήσιμη» σχολίασε ο Ουίλιαμ Φρέιζερ, ένας άλλος ειδικός που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι δορυφόροι λύνουν τα χέρα των ερευνητών, μεταξύ άλλων επειδή οι αλατούχες κουτσουλιές «με τον καιρό διαβρώνουν τις γαλότσες», επισημαίνει ο ερευνητής -ο ίδιος έχει θυσιάσει μια δεκάδα ζευγάρια στα 35 χρόνια που μελετά τα μοναδικά πτηνά.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου