• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Τριάντα πέντε είδη καρχαριοειδών έχουν αναγνωριστεί την τελευταία διετία στο Αιγαίο, το Λιβυκό και το Ιόνιο από Ελληνες ερευνητές. Τα περισσότερα είδη είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, ωστόσο πριν από ενάμισι χρόνο είχε εντοπιστεί ένας λευκός καρχαρίας -από τους πλέον επιθετικούς- ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Αλλά είδη είναι ο ίσσυρος, με μήκος έως και τέσσερα μέτρα, ο γλαυκός ή κυανούς, που μπορεί να φτάσει τα επτά μέτρα. Επιπλέον, νότια της Κρήτης έχει εντοπιστεί μία και μόνη φορά ένας φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου, με μήκος έως και 18 μέτρα, ο οποίος τρέφεται αποκλειστικά με πλανγκτόν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα Νέα της Παρασκευής, τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται καρχαριοειδή όχι μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου και νότια της Κρήτης, όπου καταγράφονταν και στο παρελθόν, αλλά και στις κεντρικές Κυκλάδες, τις Σποράδες και νότια της Πελοποννήσου.

«Οι καρχαρίες αποφεύγουν τις κλειστές θάλασσες, προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες για αυτούς. Εάν κάτι τους ανάγκασε να έρθουν προς τα εδώ πρέπει να το ψάξουμε» σχολιάζει στην εφημερίδα ο Θοδωρής Τσιμπιρίδης της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος».

Οι έρευνες θα πρέπει τώρα να συνεχιστούν για τουλάχιστον μια ακόμα πενταετία προτού οι επιστήμονες καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για το κατά πόσον υπάρχει μεταναστευτικό ρεύμα καρχαριών από την κεντρική μεσόγειο προς τα ελληνικά νερά.

Παρόλα αυτά, η αυξημένη παρουσία καρχαριοειδών στο Αιγαίο και το Ιόνιο είναι θετικό σημάδι, αφού σημαίνει ότι στις ελληνικές θάλασσες υπάρχει αρκετή τροφή, αναφέρει η Αναστασία Μήλλου του «Αρχιπελάγους».

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Tyler Durden είπε...

πάντα υπήρχαν καρχαρίες στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, έκπληξη είναι μόνο ο φαλαινοκαρχαρίας.

Αλλά είναι ήδη γνωστός στους έλληνες ναυτικούς και ψαράδες από πολύ παλιά ο συγγενικός του "Σαπουνάς" που είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου μέχρι 15 μ. μήκος, και τον συναντάμε να λιάζεται κοντά στην επιφάνεια κυρίως κοντά σε εκβολές ποταμών, πιο συχνά προς Στρυμωνικό κόλπο και Θρακικό πέλαγος. Οσο για τον λευκό καρχαρία είναι γνωστό ότι ζει και αυτός στη Μεσόγειο από αρχαιοτάτων χρόνων

korinoskilo είπε...

ξερω γιατι τα λες αυτα... γιατι πλησιαζει σκ και υπαρχει περιπτωση να παω να τον βρεξω... αλλα δεν φοβαμαι ρε....
θα κανω ενα ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ και θα φυγει :ρρρ


φιλια

ΛΕΩΝ είπε...

Tyler, εγκυκλοπαίδεια είσαι βρε παιδάκι μου! Το ότι ζούσε ο λευκός από αρχαιοτάτων χρόνων στη Μεσόγειο κι ότι ήταν μάλλον η Λάμια που περιγράφει ο Αριστοτέλης....με συγκλόνισε!

Εσύ πρόσεχε μην βραχείς ολόκληρη με τις καταιγίδες που έχετε εκεί πάνω!
χαχα....!

Δημοσίευση σχολίου