• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ ζώων του ίδιου φύλου είναι πιο εκτεταμένες στο ζωικό βασίλειο από ό,τι θεωρούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, η ομοφυλοφιλία είναι τόσο εξαπλωμένη, σχεδόν καθολικό φαινόμενο, που για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι έχει και εξελικτικές συνέπειες για τα ζώα, αλλάζοντας το DNA τους.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, υπό τον εξελικτικό βιολόγο δρα Νάθαν Μπέιλι, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Trends in Ecology and Evolution” («Τάσεις στην Οικολογία και την Εξέλιξη»), σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν καταγράψει πάνω από 1.000 παραδείγματα σεξουαλικής συμπεριφοράς μεταξύ ζώων του ίδιου φύλου, π.χ. σε πιγκουίνους, πίθηκους (οι περισσότεροι μπονόμπος είναι αμφιφυλόφιλοι, ενώ στους μακάκους ανθούν οι «λεσβιακές» σχέσεις), δελφίνια (σχεδόν οι μισές σεξουαλικές επαφές των αρσενικών είναι με το ίδιο φύλο), πουλιά, ερπετά, βάτραχοι, ακρίδες, μύγες, σκουλήκια κ.α..

Ποικίλες θεωρίες έχουν προταθεί για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, που για πολλούς βιολόγους αποτελεί ένα αίνιγμα, από τη στιγμή που το σεξ μεταξύ ομοφύλων δεν οδηγεί σε αναπαραγωγή.

Η νέα μελέτη όμως για πρώτη φορά αναδεικνύει ένα επιπλέον στοιχείο: ότι η συμπεριφορά αυτή αποτελεί παράγοντα της εξελικτικής αλλαγής.

Ο Κάρολος Δαρβίνος πίστευε ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις μπορούν να διαμορφώσουν την πορεία της εξέλιξης, αλλά μάλλον δεν είχε πάει τόσο μακριά όσο η επίδραση της «ομοφυλοφιλίας» στα ζώα.

Οι τρεις σημαντικότερες πλευρές αυτής της συμπεριφοράς είναι το φλερτ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, η ίδια η σεξουαλική πράξη και η από κοινού ανατροφή ενός απογόνου. Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση, έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά «υιοθεσίας», όπως σε ένα γερμανικό ζωολογικό κήπο, όπου ένα ζευγάρι «ομοφυλόφιλων» πιγκουίνων πρόσφατα επώασαν ένα αυγό και ανέθρεψαν από κοινού το μωρό, που είχε απορριφθεί προηγουμένως από τους βιολογικούς πιγκουίνους γονείς του!

Από την άλλη, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις…λανθασμένης ταυτοποίησης, όπως στις αρσενικές φρουτόμυγες που φλερτάρουν άλλες αρσενικές, επειδή δεν διαθέτουν ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να διακρίνουν τα δύο φύλα.

Υπάρχουν και τα ζώα που, χωρίς καμία αναπαραγωγική σκοπιμότητα, «κάνουν έρωτα, όχι πόλεμο», όπως οι πίθηκοι μπονόμπο που φαίνεται να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με…όποιον ή όποια του είδους τους βρουν μπροστά τους, απλώς για ευχαρίστηση, με μόνο κίνητρο, σύμφωνα με τους βιολόγους, να έχουν έναν ακόμα οργασμό!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εξάλλου, από τη μελέτη των πληθυσμών των άλμπατρος προκύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ζευγαριών –και μάλιστα σε όλη τη ζωή τους- αποτελούνται από θηλυκά μόνο, λόγω έλλειψης αρσενικών, πράγμα που διευκολύνει στην ανατροφή των μικρών πουλιών.

Σαν συνέπεια, το ζευγάρωμα θηλυκού-θηλυκού μπορεί να έχει σημαντικές εξελικτικές επιπτώσεις, αλλάζοντας την «κοινωνική δυναμική» σε έναν πληθυσμό αυτού του είδους.

Οι ερευνητές εντόπισαν πολλά ακόμα παραδείγματα όπου η ευέλικτη σεξουαλική συμπεριφορά αυτής της μορφής με διάφορους τρόπους (συνεργατική ανατροφή, διευκόλυνση δημιουργίας κοινωνικών δεσμών, επίλυση ενδοφυλετικών συγκρούσεων κ.α.) ενθαρρύνει τη φυσική επιλογή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και έτσι συμβάλλει στην κατεύθυνση της εξέλιξης του είδους, επηρεάζοντας διαχρονικά τη φυσιολογία, τη μορφολογία και την κοινωνική συμπεριφορά των ζώων.


ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

ναι το ξερα οτι πολλα ζωα ειναι ψιψινακιδες:Ρρρ

καλημερες :*

Tyler Durden είπε...

υπάρχει και ένα είδος σαύρας που δεν έχει αρσενικά άτομα, μόνο θηλυκά, αναπαράγονται με παρθενογένεση, αλλά παρόλα αυτά ζευγαρώνουν λεσβιακά, μάλλον μόνο για ευχαρίστηση, ή για πιο αποτελεσματική ωορηξία.

ΛΕΩΝ είπε...

Τι θες να πεις για τις ψιψίνες....????ΡΟΑΑΑΑΡΡΡΡ
Καλημερούδια Ελενάκι.

Tyler, εδώ που τα λέμε εκεί που ζουν οι κακόμοιρες οι σαύρες μέσα στην έρημο, που να ψάχνουν να βρουν ταίρι......!
Την καλησπέρα μου

Δημοσίευση σχολίου