• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Κριτικοί τέχνης τα περιστέρια!!!


Σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα το πτηνό που έχει χαρακτηριστεί σύμβολο της ειρήνης και έχει ταυτιστεί με τις ταχυδρομικές του υπηρεσίες σε παλιότερες εποχές δεν έχει μόνο ανεπτυγμένες αντιληπτικές ικανότητες. Μπορεί, επίσης, να διακρίνει ανάμεσα σε έναν «καλό» και σε έναν «κακό» πίνακα ζωγραφικής, αναγνωρίζοντας την ομορφιά σε ένα καλλιτεχνικό έργο, με τον ίδιο λίγο-πολύ τρόπο που και οι άνθρωποι το κάνουν.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο, υπό τον καθηγητή Σιγκέρου Γουατανάμπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο-που πρόσφατα είχαν δημοσιεύσει σχετική έρευνα ότι τα περιστέρια μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πίνακα του Μονέ από έναν του Πικάσο- αυτή τη φορά προσπάθησαν να ανακαλύψουν κατά πόσο τα συγκεκριμένα πουλιά, πέρα από την αναγνώριση ενός διαφορετικού πίνακα, προτιμούν τον ένα από τον άλλο.

Για το πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν πίνακες ζωγραφικής από παιδιά του δημοτικού, οι οποίοι είχαν ξεχωριστεί σε δύο κατηγορίες, "καλούς" και "κακούς", από τους δασκάλους τους και από άλλους ενήλικες.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες έδειξαν τους πίνακες αυτούς σε οθόνη στα περιστέρια και τους έδιναν φαγητό ως ανταμοιβή, όταν διάλεγαν με το ράμφος τους έναν "καλό" πίνακα, ενώ δεν τους έδιναν τίποτε, αν διάλεγαν ένα "κακό" πίνακα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πλειάδα εικόνων, από παστέλ μέχρι υδατογραφίες, από προσωπογραφίες μέχρι τοπία, που πάντα ήσαν ταξινομημένα σε "καλά" και "κακά".

Στη διάρκεια του πειράματος, που κράτησε ένα μήνα, τα περιστέρια έμαθαν να ραμφίζουν μόνο τους "καλούς" πίνακες. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έκαναν κάτι τέτοιο και σε πίνακες που ποτέ πριν δεν είχαν ξαναδεί, με άλλα λόγια είχαν σταδιακά αναπτύξει ένα καλλιτεχνικό αισθητήριο.

Η ικανότητα αυτή των περιστεριών δεν έχει αποδειχτεί (ακόμα τουλάχιστον!) ότι αφορά προωθημένες καλλιτεχνικές εκτιμήσεις, όπως αυτές που κάνει ένας κριτικός τέχνης, όπως φρόντισε να διευκρινίσει ο καθηγητής Γουατανάμπε. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε πως "η νέα έρευνα έδειξε ότι τα περιστέρια είναι ικανά να διακρίνουν τους καλούς και όμορφους πίνακες, με τον τρόπο που ένας μέσος άνθρωπος το κάνει".

Η έρευνα πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό "Animal Cognition".

5 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλοί κριτικοί τέχνης για τους πίνακες ζωγραφικής, για την γλυπτική πάντως έχω να πω πως την στολίζουν με κουτσουλιές, όσα γλυπτά έχω δει να βρίσκονται σε δρόμους και πλατείες, έχουν και από μερικά παράσημα πάνω τους.

:)))

Καλησπέρα Λιονταρίνα :)

Κράμα είπε...

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο.
Πήγα να γράψω ακριβώς ότι σχολίασε ο κακός λύκος.
Για να δούμε, θα επιβεβαιωθεί πράγματι η είδηση; Η έρευνα θα δείξει.
Φιλιά

korinoskilo είπε...

τους εδιναν τροφη οταν ο πινακας ηταν καλος και δεν τους εδιναν οταν ηταν κακος.....

δηλ βαση κριτιριων ανθρωπινων?
δεν ειναι αμερολιπτο αυτο ... τα περιστερια μπορει να αρεζαν εναν πινακα που ηταν κακος για τα ματια των ερευνιτων....

οποτε μαλακιες λενε για μενα

φιλια

Tyler Durden είπε...

με το συμπάθειο, αλλά πιο έρευνα του κώλου δεν έχω διαβάσει. Πραγματικά, αρχίζω να πιστεύω πως υπάρχουν δήθεν ερευνητικά κέντρα που κάνουν ότινάναι έρευνες μόνο και μόνο για να δημοσιεύονται σε στήλες "κουςκους" διαφόρων περιοδικών.

ΛΕΩΝ είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!Έτσι είναι Λύκαινα...το παράσημο πάει σύννεφο!

Καλώς την Εβίτα.....Την καλημέρα μου!

Μ αρέσει ρε Έλενα, που τεκμηρίωσες με σοβαρότητα την άποψή σου! χαχαχαχαχα
Θέλει κι αποδείξεις ότι οι άνθρωποι είναι....γκάου?
Φιλιά....


Tyler έτσι ακριβώς είναι...τάχουμε ξαναπεί!Βέβαια εγώ την είδηση τη βρήκα στο in.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ! Λες είναι είναι κι αυτά τα πρακτορεία τύπου "κουςκους"???? χαχαχαχα
θα δείξει...Την καλημέρα μου

Δημοσίευση σχολίου