Η Αλσατία, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Ελβετία, φιλοξενεί την τελευταία αποικία του ευρωπαϊκού χάμστερ στη Δυτική Ευρώπη. Ο πληθυσμός του στην περιοχή εκτιμάται ότι μειώθηκε από τα περίπου 1.000 άτομα το 2001 σε λιγότερα από 200 το 2007.
Αξιωματούχος της Κομισιόν που διατηρεί την ανωνυμία του, καθώς εμπλέκεται στη νομική διαδικασία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Παρίσι δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Επιτροπής: το σπάνιο τρωκτικό χρειάζεται 2.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα προστατευόμενης έκτασης για να επιζήσει, ενώ η Γαλλία έχει διαθέσει μόνο 35 τετραγωνικά χλμ.
Το ευρωπαϊκό χάμστερ, γνωστό και ως κρικητός (Cricetus cricetus), είναι πολύ μεγαλύτερο από το χρυσό χάμστερ της Συρίας (Mesocricetus auratus) και τα χάμστερ νάνους (γένος Phodopus) που εκτρέφονται ως κατοικίδια.
Μπορεί να ξεπεράσει σε βάρος τα 900 γραμμάρια και γίνεται επιθετικό όταν απειλείται, αφού δεν διστάζει να επιτεθεί ακόμα και σε σκύλους.
Μέχρι το 1993, οπότε κηρύχθηκε προστατευόμενο είδος, θεωρούνταν μάστιγα για τους αγρότες, καθώς σκάβει λαγούμια και τρώει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, οι οποίες καταλαμβάνουν το 80% της έκτασης της Αλσατίας.
Ο κρικητός ζει πάντως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, μέχρι και στη Ρωσία, και δεν κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη.
2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
ρε τα χαμστερακια ....
ρε τους γαλλους.....
αντε να τους δοσουμε και μεις λιγα στρεμματα που δεν εχουμε:ρ
φιλι
Είναι πάντως από τα πιο ταλαιπωρημένα και κακοποιημένα είδη του ζωϊκού βασιλείου....κι είναι γλύκες!
Μόρνινγκ...
Δημοσίευση σχολίου