• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Τον Απρίλιο, όταν σταματά το κυνήγι σε όλη τη χώρα, στη Ζάκυνθο αρχίζουν οι ετήσιες -παράνομες, φυσικά- κυνηγετικές «επιδείξεις». Aντρες με ρούχα παραλλαγής, σκυλιά, υπηρετικό προσωπικό, πίτσα ντελίβερι στο δάσος, ακριβά τζιπ και χιλιάδες ευρώ για την ενοικίαση καλών κυνηγετικών πόστων είναι τα στοιχεία που τις συνθέτουν.

Το ΟΙΚΟ επισκέφτηκε δύο φορές το νησί στο διάστημα από 5 Απριλίου έως 10 Μαΐου, περίοδο κατά την οποία επιδίδονται, κάθε χρόνο, κάποιοι Ζακυνθινοί στο «αγαπημένο τους σπορ», το παράνομο κυνήγι. Και τις δύο φορές, το σκηνικό ήταν ίδιο και απαράλλαχτο. Οι τουφεκιές έπεφταν βροχή -χωρίς κανέναν έλεγχο ή περιορισμό- και φυσικά οι κυνηγοί, με τη σειρά τους, δεν σέβονταν κανέναν και τίποτα. Ούτε τον τουρισμό, ούτε τις ώρες κοινής ησυχίας, ούτε τους νόμους του κράτους.

Μεταναστευτικό πέρασμα

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο αποτελεί πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων πτηνών, στο ταξίδι της επιστροφής τους από την Αφρική στην Ευρώπη. Η δε Ζάκυνθος, λόγω της πλούσιας πανίδας της και της νευραλγικής θέσης της, μετατρέπεται κάθε άνοιξη σε σταθμό σε αυτή την επίπονη και επικίνδυνη μεταναστευτική διαδρομή. «Πρόκειται για μια πρακτική εξαιρετικά επιζήμια οικολογικά, αφού εξοντώνει ενήλικα πτηνά λίγο πριν αυτά αναπαραχθούν. Επομένως, συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των ήδη πολύ επιβαρημένων από άλλες ανθρωπογενείς αιτίες πληθυσμών αυτών των ειδών», καταγγέλει σε έγγραφό της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένη η μείωση 40% - 60% των μεταναστευτικών πτηνών σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Δεν τηρούνται οι νόμοι

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαγορεύεται το κυνήγι από τον Απρίλιο ώς τον Αύγουστο σε όλο το νησί και φυσικά στα όρια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου - όπου συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Βασιλικού και τα νησιά Στροφάδες. Η απαγόρευση ισχύει από το 1985, αλλά ουδέποτε υπήρξε κάποιος έλεγχος σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες. Τα τελευταία περίπου δεκαπέντε με είκοσι χρόνια, οι κυνηγοί αποθρασύνθηκαν τελείως. Ενδεικτικό της θλιβερής κατάστασης που διαιωνίζεται είναι ότι μόνο τις ημέρες της μετανάστευσης υπολογίζεται ότι σκοτώνονται περίπου δέκα χιλιάδες πουλιά! Δυστυχώς, τα αποδημητικά τρυγόνια είναι αυτά που μπαίνουν πιο συχνά στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών. Μέσα στην ομοβροντία των τουφεκιών, ωστόσο, τα σκάγια χτυπούν και αρκετά άλλα είδη πτηνών, όπως ο κρυπτοτσικνιάς και ο λιβαδόκιρκος. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 79/409 για τη διατήρηση άγριων πουλιών, τα είδη αυτά είναι από τα πλέον προστατευόμενα (απαγορεύεται το κυνήγι τους όλο το χρόνο). Ωστόσο, τα δύο πληγωμένα από σκάγια πουλιά, που μεταφέρθηκαν σοβαρά τραυματισμένα από τη Ζάκυνθο στο κέντρο προστασίας άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ, μαρτυρούν το αντίθετο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ!





2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

και να ηταν μονο στην ζακυνθο :/

ΛΕΩΝ είπε...

Η ανεγκεφαλίτιδα είναι ραγδαίως μεταδοτικό νόσημα.....!
Μουτς

Δημοσίευση σχολίου