• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των ακτιβιστών της Greenpeace ξεκίνησε η σύνοδος του G8 στη Λ΄ Ακουιλα της Ιταλίας με στόχο, μεταξύ άλλων, την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή εν όψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο.

Βρήκαν ευκαιρία λοιπόν οι ακτιβιστές και έδρασαν.

Πάνω από 100 μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης κατέλαβαν τέσσερις ανθρακικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Ιταλία, απαιτώντας λύσεις από τους ηγέτες των οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Από χθες τα ξημερώματα οι ακτιβιστές προερχόμενοι από 18 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και Ελληνες όπως η κυρία Σάννυ Ιμπραήμ, κατέλαβαν ταινιόδρομους που μετέφεραν άνθρακα και αναρριχήθηκαν σε καμινάδες και γερανούς σε τέσσερις από τους πιο σημαντικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Ιταλίας: στο Μπρίντιζι, στη Μαργέρα (Βενετία), στο Βάντο Λιγκούρε (Γένοβα) καθώς και στον παλιό πετρελαϊκό σταθμό στο Πόρτο Τόλε (που προορίζεται να ανακαινιστεί σε πειραματικό σταθμό δήθεν «καθαρού άνθρακα»).

Η καύση του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί την κυριότερη αιτία για την καταστροφή του κλίματος.

Ο σταθμός στο Μπρίντιζι είναι η μεγαλύτερη ανθρακική μονάδα και η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 στην Ιταλία. Η Greenpeace κατάφερε να διακόψει τη λειτουργία του με το να εμποδίσει τους ταινιόδρομους να μεταφέρουν άνθρακα στον κυρίως σταθμό.

«Οι ηγέτες των G8 πρέπει να σταματήσουν να βάζουν τα συμφέροντα της βιομηχανίας του άνθρακα πάνω από αυτά του πλανήτη και να αναλάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» δήλωσε η Σάννυ Ιμπραήμ του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης από τον ανθρακικό σταθμό της Μαργέρα στη Βενετία.

Η Greenpeace, βασιζόμενη στις υποδείξεις της επιστήμης, απαιτεί από τους ηγέτες των G8 να ικανοποιήσουν κατ’ ελάχιστο τα εξής αιτήματα:

  • Συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όσο το δυνατόν χαμηλότερα από τους 2o C συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.
  • Κορύφωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το αργότερο έως το 2015, και μείωση όσο πιο κοντά στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα.
  • Δέσμευση των κρατών των G8 ως γκρουπ, για μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 40% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) έως το 2020.
  • Χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών από τις χώρες των G8 κατά 75 δισ. δολάρια (από τα 110 δισ. που απαιτούνται συνολικά από τις πλούσιες χώρες) ετησίως ως το 2020, προκειμένου τα φτωχότερα κράτη να στραφούν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, να τερματίσουν την αποδάσωση και να προστατευτούν από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
  • Αμεση δέσμευση για δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα κατευθύνει τα κεφάλαια για τον τερματισμό της αποψίλωσης των τροπικών δασών σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες το αργότερο ως το 2020, και πιο συγκεκριμένα σε Αμαζόνιο, Κονγκό και Ινδονησία ως το 2015.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Άντε να δούμε, θα καταφέρουν με την κίνηση αυτή να βγει κάτι θετικό για το περιβάλλον;

Καλησπέρα Λιονταρίνα :)

ΛΕΩΝ είπε...

Με την ελπίδα.....κι εγώ με την ελπίδα!
Καλημέρα Λύκαινα!

Δημοσίευση σχολίου