• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Καταρρίπτεται τελικά η εντύπωση των επιστημόνων ότι οι χιμπατζήδες δεν εκδηλώνουν συμπτώματα από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων, το αντίστοιχο του ιού HIV που πλήττει τον άνθρωπο: Αμερικανική ερευνητική ομάδα εντόπισε στην Τανζανία άγριους χιμπατζήδες που πέθαναν από ασθένεια παρόμοια με το AIDS.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Nature, αποκαλύπτει έναν «χαμένο κρίκο» στην εξέλιξη της ανθρώπινης πανδημίας AIDS, σχολιάζουν ανεξάρτητοι ειδικοί στο δικτυακό τόπο του περιοδικού.

Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV) είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και πιστεύεται ότι είναι πρόγονος του ανθρώπινου ιού HIV. Πολλά είδη πιθήκων, όπως οι αφρικανικοί πράσινοι πίθηκοι, μολύνονται από τον ιό χωρίς όμως να εμφανίζουν συμπτώματα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι το ίδιο ισχύει και για τους χιμπατζήδες, και ήλπιζαν μάλιστα ότι η γενετική σύγκριση ανθρώπου και χιμπατζή θα αποκάλυπτε την αχίλλειο πτέρνα του HIV.

Οι υποθέσεις αυτές τελικά καταρρίπτονται. Σε συνεργασία με την Τζέιν Γκούνταλ, πρωτοπόρο στη μελέτη των χιμπατζήδων, η Δρ Μπεατρίς Χαν του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπίρμινγκχαμ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 να παρακολουθεί τους άγριους χιμπατζήδες του Εθνικού Πάρκοτ Γκόμπε στην Τανζανία.

Στοιχεία που καλύπτουν τα τελευταία εννέα χρόνια έδειξαν ότι το 9-18% του πληθυσμού ήταν μολυσμένο με τον SIV.

Χιμπατζήδες που πέθαναν υποβλήθηκαν σε αυτοψία που έδειξε σημάδια ασθένειας όμοιας με το ανθρώπινο σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας: χαμηλά επίπεδα κυττάρων Τ-κυττάρων CD4 στο ανοσοποιητικό σύστημα, ευκαιριακές λοιμώξεις και δραματική απώλεια μυικής μάζας.

Η έρευνα αναδεικνύει έναν κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι χιμπατζήδες στη φύση, θα μπορούσε όμως να ανοίξει ένα νέο δρόμο μελέτης της θανατηφόρας ασθένειας. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν τώρα να συγκρίνουν τις επιπτώσεις του SIV μεταξύ διαφορετικών ειδών πιθήκων προκειμένου να ανακαλύψουν ευάλωτα σημεία του ιού.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου