• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Αρκετά είδη του ζωικού βασιλείου έχουν βρεθεί να χρησιμοποιούν απλά εργαλεία, όπως τα κοράκια που με κλαράκια προσπαθούν να ξετρυπώσουν κάποιο έντομο από την κρυψώνα του.

Όμως μέχρι τώρα κανένα ζώο δεν είχε φτιάξει το δικό του εργαλείο, συναρμολογώντας ξεχωριστά κομμάτια, μετά από την παρακολούθηση του... σχετικού εκπαιδευτικού βίντεο.

Κανένα, εκτός από τον χιμπατζή, τον θεωρούμενο γενετικά στενότερο συγγενή του ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που απέδειξε ότι τα "ξαδέλφια" μας μπορούν να κάνουν ακόμη κι αυτό - εγείροντας έτσι νέα ερωτήματα για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η νοημοσύνη τους.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με το BBC, έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών υπό την Ελίζαμπεθ Πράις και τον καθηγητή Άντριου Γουίτεν του πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας. Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Proceedings B" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να μάθουν από ένα βίντεο, στο οποίο ένας ήδη εκπαιδευμένος χιμπατζής δείχνει πώς να κάνουν κάτι, και μετά να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους.

Στο πείραμα, οι χιμπατζήδες αρχικά κλήθηκαν να πάρουν σταφύλια από ένα κλήμα που δεν έφταναν. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα βίντεο με "δάσκαλο" έναν άλλο χιμπατζή που είχε μάθει (από τους επιστήμονες) να ενώνει μικρά ξύλα μεταξύ τους, ώστε να δημιουργεί μια "τσουγκράνα" και μετά να χρησιμοποιεί αυτό το αυτοσχέδιο εργαλείο για να φτάσει την τροφή. Οι χιμπατζήδες "τηλεθεατές", όταν οι επιστήμονες τους έδωσαν ανάλογα ξυλαράκια, μπόρεσαν μια χαρά να αντιγράψουν την όλη διαδικασία και να κάνουν κι εκείνοι κάτι ανάλογο με επιτυχία.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν σημαντική την έρευνα, γιατί για πρώτη φορά αποδεικνύει ότι οι χιμπατζήδες διαθέτουν "κοινωνική μάθηση" και μπορούν να την εφαρμόσουν σε νέες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον τους (όπως π.χ. ένα ζουμερό τσαμπί σταφυλιού που δεν φτάνουν με την πρώτη!).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην ουσία, αυτή η συμπεριφορά, πολύ σπάνια στα άγρια ζώα, είναι ίδια με αυτήν που επέδειξαν οι άνθρωποι στην εξελικτική πορεία τους και οδήγησε στην εφεύρεση των εργαλείων και στον κατοπινό πολιτισμό.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου