• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Σε μία άνευ προηγουμένου επιστημονική ανακάλυψη, επιστήμονες από την Ταϊβάν ανακάλυψαν το λόγο που ένα είδος αράχνης (Cyclosa mulmeinensis) «διακοσμεί» τον ιστό της με αντικείμενα που αποτελούνται από τμήματα πτωμάτων θηραμάτων, φυτικό υλικό ή απλά σκουπίδια: ουσιαστικά, πρόκειται για μία απόπειρα της συγκεκριμένης αράχνης να παραπλανήσει τους κυνηγούς της, φτιάχνοντας ομοιώματα.

Τα ομοιώματα έχουν το ίδιο μέγεθος και τα ίδια χρώματα με τις αράχνες του εν λόγω είδους. Όπως έδειξαν οι έρευνες, οι ιστοί αυτοί δέχονταν περισσότερες επιθέσεις από ότι οι μη «διακοσμημένοι» ιστοί- ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επιθέσεις (κυρίως από σφήκες) κατευθύνονταν εναντίον των ομοιωμάτων, τη στιγμή που οι πραγματικές αράχνες απομακρύνονται μόλις αντιλαμβάνονται την έλευση του εισβολέα.

Γενικότερα, το καμουφλάζ είναι χαρακτηριστικό πολλών ειδών - ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση ζώου το οποίο κατασκευάζει παραπλανητικά ομοιώματα.

«Τα 'διακοσμητικά' τα οποία κατασκευάζονται από τις αράχνες Cyclosa λειτουργούν σαν τρόποι αντιμετώπισης αρπακτικών, αντί για βοηθήματα καμουφλάζ. Το κόστος της προσέλκυσης περισσοτέρων επιθέσεων στον ιστό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός μίας επιτυχημένης διαφυγής» είπε ο Ι-Μιν Τσο, του πανεπιστημίου Τουνγκάι, στην Ταϊβάν, το οποίο και διεξήγαγε την έρευνα.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου