• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μετά από εντατική περίθαλψη 10 ημερών στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, η 15χρονη θηλυκή αρκούδα που έπεσε θύμα τροχαίου και διασώθηκε με την άμεση επέμβαση των οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέστρεψε υγιής στην ευρύτερη δασική περιοχή του νομού Καστοριάς.

Πρόκειται για τη θηλυκή αρκούδα που προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, μεταξύ των χωριών Μανιάκοι και Κορομηλιά, ξημερώματα της 1ης Ιουλίου. Η αρκούδα, ηλικίας περίπου 15 ετών και βάρους 110 κιλών, πέρασε πάνω από τον «προστατευτικό» φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα.

Τα τραύματα και τα προβλήματα υγείας του ζώου αποκαταστάθηκαν πλήρως χάρη στη συνεχή φροντίδα των ανθρώπων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ώστε να μπορεί η «Κορομηλιά» να επιστρέψει ασφαλής στο φυσικό της χώρο.

Η επιχείρηση επιστροφής της αρκούδας στο δάσος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Δασών της νομαρχίας Καστοριάς και τη Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΑΑΤ.

Σήμερα, το σοβαρό πρόβλημα της ανεπάρκειας του φράχτη κατά μήκος της Εγνατίας οδού παραμένει και ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου «Σιάτιστα_Κρυσταλλοπηγή» όπου έχουν ήδη σημειωθεί τέσσερα από τα έξι τροχαία ατυχήματα σε περίοδο δύο μηνών με θύματα αρκούδες! Είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων και σε αυτό το τμήμα του δρόμου όπου δεν υπάρχει ούτε κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα. Παρόλο που ο κάθετος άξονας Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνος για τη ζωή και την επιβίωση του μεγάλου θηλαστικού, δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη πρόβλεψη προκειμένου να κατασκευαστούν ειδικά περάσματα για τα άγρια ζώα όπως έχει γίνει για το τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά». Φαίνεται πια, πως είναι επιτακτική η ανάγκη εκτός από την αντικατάσταση του φράχτη, που είναι καίριας σημασίας, να γίνει μια έστω και εκ των υστέρων μελέτη ώστε να κατασκευαστούν τεχνικά περάσματα για την πανίδα (πράσινες γέφυρες, υπόγειες διαβάσεις κα) που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των μεγάλων θηλαστικών και τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή του είδους στη χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Ιουνίου και σε συνάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟY και ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τους εκπροσώπους των Νομαρχιών και της Εγνατίας Οδού προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αντικατασταθεί ο υφιστάμενος φράχτης, υπήρξαν δεσμεύσεις του Υπουργού τόσο για αντικατάσταση του φράχτη όσο και για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων σε όλα τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει βιότοπο αρκούδας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως, η ζωή των αρκούδων που μετακινούνται για να βρουν την τροφή τους αλλά και των ανθρώπων που οδηγούν στους μεγάλους οδικούς άξονες της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε διαρκή απειλή.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

το κλασσικο προβλημα ... ευτυχως ειναι καλα !!

ΛΕΩΝ είπε...

Δυστυχώς η μόνη περίπτωση από τις δεκάδες φέτος που τα κατάφερε!

Δημοσίευση σχολίου