Στην αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών και στην ανευθυνότητα των πολιτών εντοπίζουν οι ειδικοί τα συχνά κρούσματα επιθέσεων σκυλιών σε ανθρώπους. Μόνο όμως τα πιο ακραία από αυτά τα περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η περίπτωση της 86χρονης, η οποία υπέκυψε ύστερα από επίθεση αγέλης σκυλιών πριν από δύο εβδομάδες στην Εκάλη. Οπως επισημαίνεται, η ανυπαρξία προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων σε πολλούς δήμους και η συνήθης πρακτική της εγκατάλειψης κατοικιδίων από τους ιδιοκτήτες (συχνά πριν από τις διακοπές τους) ευθύνονται για τις περισσότερες επιθέσεις σκυλιών σε ανθρώπους.
Ελλιπής χρηματοδότηση
«Τα προγράμματα φροντίδας αδέσποτων που προβλέπεται να εφαρμόζουν οι δήμοι είναι πολύ καλά, το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εφαρμόζονται σε ελάχιστους δήμους!», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Μαΐστρος, αντιπρόεδρος του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων. «Οπως μας λένε, το πρόβλημα είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Τα περισσότερα προγράμματα φροντίδας αδέσποτων λειτουργούν σήμερα με εθελοντική προσφορά και ιδιωτική πρωτοβουλία». Οπως τονίζει, όταν τα σκυλιά δεν έχουν τη βασική φροντίδα, «σχηματίζουν αγέλες ψάχνοντας τροφή, αναπτύσσοντας και τη σχετική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα. Εάν λειτουργούσαν τα προγράμματα που προβλέπονται, η συμβίωσή μας με τα αδέσποτα θα ήταν πολύ περισσότερο φιλική».
Πολλά από τα σκυλιά που κυκλοφορούν αδέσποτα στους δρόμους έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. «Περίπου το 10% από τα 3.500 σκυλιά που έχουμε περιθάλψει στον δήμο μας είναι ράτσας. Είναι προφανές ότι δεν γεννήθηκαν αδέσποτα, αλλά υπήρξε κάποιος ασυνείδητος άνθρωπος που τα αγόρασε και στη συνέχεια αποφάσισε ότι δεν τα χρειάζεται άλλο», τονίζει στην «Κ» η προϊσταμένη του Τμήματος Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων κ. Αννα Μακρή. Οπως αναφέρει, κάθε μήνα στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου φτάνουν κατά μέσο όρο δύο καταγγελίες για «κακή συμπεριφορά» σκυλιών, τα οποία «κατηγορούνται» για επιθέσεις σε ανθρώπους. Τα συγκεκριμένα τετράποδα εντοπίζονται και εξετάζονται από επιτροπή η οποία κρίνει κατά πόσον μπορούν να παραμείνουν στον δρόμο χωρίς να αποτελούν απειλή. Εξαίρεση αποτελούν τα σκυλιά ράτσας πίτμπουλ και ροτβάιλερ, τα οποία ποτέ δεν επιστρέφουν στον δρόμο, καθώς ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο. «Ειδικά τα πίτμπουλ μπορεί να αναπτύξουν κακή συμπεριφορά απέναντι σε άλλα ζώα κι έτσι να απειληθούν άνθρωποι», αναφέρει η ίδια, προσθέτοντας πως «προσπαθούμε να βρούμε γι’ αυτά μια ανάδοχη οικογένεια ή κάποιον να τα φιλοξενήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, παραμένουν στη στέγη που έχει ο δήμος για τα αδέσποτα. Για μερικές περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει ευθανασία, αλλά ο δήμος έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να το εφαρμόσει».
«Πριν από λίγο καιρό έμαθα για μία γυναίκα η οποία –στην προσπάθεια να σώσει το σκυλί της– δέχθηκε επίθεση από πίτμπουλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά», περιγράφει η κτηνίατρος κ. Βασιλική Γιανναράκη. «Οσον αφορά τα αδέσποτα, όταν είναι μόνα τους δεν αποτελούν συνήθως απειλή παρά μόνον όταν σχηματίζουν αγέλες. Τότε γίνονται περισσότερο απειλητικά, καθώς παίρνουν κουράγιο το ένα από το άλλο», επισημαίνει.
Πάντως, πολλές από τις επιθέσεις σκυλιών που καταγράφονται θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα θύματα ήξεραν τον «κώδικα συμπεριφοράς» που πρέπει να ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. «Δεν θα πρέπει να δείχνουμε ότι τα φοβόμαστε, να αποφεύγουμε να κοιτάμε στα μάτια ένα σκυλί και να μη δείχνουμε ότι το απειλούμε. Γνωρίζοντας μερικούς βασικούς κανόνες, ελαχιστοποιούμε τη πιθανότητα να δεχθούμε επίθεση, ακόμα και από αγέλη», καταλήγει η κ. Γιανναράκη.
2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
φυσικο ειναι οταν κανουν αγελες.... και οταν κακοποιουντε και μετα ξεσπαν σε ανθρωπους...
....έτσι ακριβώς...αλλά άντε να το καταλάβουν κάτι ανεγκέφαλοι που το μόνο που ξέρουν είναι να απαιτούν θανατώσεις !
Δημοσίευση σχολίου