• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Συνεχής συρρίκνωση της λίμνης Αράλη!


Η αποξήρανση της Θάλασσας της Αράλης, μια περιβαλλοντική καταστροφή την οποία ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν τη χειρότερη της ιστορίας, συνεχίζεται με δραματικούς ρυθμούς: Ο δορυφόρος Envisat κατέγραψε υποχώρηση του του ανατολικού λοβού της κατά 80% το διάστημα 2006-2009.

Η Θάλασσα της Αράλης στην Κεντρική Ασία ήταν κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη εσωτερική θάλασσα του κόσμου. Άρχισε να υποχωρεί πριν από μισό αιώνα, όταν υλοποιήθηκε η εκτροπή των ποταμών που την τροφοδοτούν, προκειμένου να αρδευτούν οι σοβιετικές βαμβακοκαλλιέργειες.

Πριν από δύο δεκαετίες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τεράστιος όγκος νερού χωρίστηκε στη Μικρή Θάλασσα της Αράλης στα βόρεια, στο έδαφος του Καζακστάν, και τη Μεγάλη Θάλασσα της Αράλης, μια περιοχή που μοιράζονται το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Το 2000, η Μεγάλη Θάλασσα άρχισε να χωρίζεται στον ανατολικό και το δυτικό λοβό.

«Ο ανατολικός λοβός υποχώρησε σημαντικά από το 2006 έως το 2009» αναφέρει τώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος διαχειρίζεται το δορυφόρο γεωσκόπησης Envisat.

H Μεγάλη Θάλασσα της Αράλης αναμένεται να έχει ξεραθεί εντελώς έως το 2020, προειδοποιεί.

Πιο ευοίωνες είναι οι προοπτικές για το μικρό τμήμα της θάλασσας, χάρη στην κατασκευή ενός καναλιού που χρηματοδοτήθηκε από το Καζακστάν και την Παγκόσμια Τράπεζα. Από την ολοκλήρωσή του το 2005, η στάθμη στη Μικρή Θάλασσα έχει ανέβει κατά 4 μέτρα.

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Tyler Durden είπε...

Πραγματικά πρόκειται για την μεγαλύτερη γνωστή οικολογική καταστροφή σε τόσο μεγάλη έκταση. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη χειρότερη. Ισως το νησί του Πάσχα που προκάλεσε και την κατάρρευση του εκεί πολιτισμού.

korinoskilo είπε...

!!!

ΛΕΩΝ είπε...

Πολύ δύσκολα τα πράγματα εκεί....δεν νομίζω να υπάρχει ελπίδα ανάστρεψης του σκηνικού...ούτε και με το πιο αισιόδοξο σενάριο!
Καλημέρα Tyler



Κι όμως Έλενα....έτσι είναι!

Δημοσίευση σχολίου