• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για το τεράστιο, πολύχρωμο ράμφος του τόκο τουκάν. Σύμφωνα με την τελευταία, το εξωτικό πτηνό ανέπτυξε το παράξενο εξάρτημα για να δροσίζεται αποβάλλοντας θερμότητα.

Το τόκο (Ramphastos toco), κάτοικος της Νοτίου Αμερικής, είναι το πιο διάσημο μέλος στην οικογένεια των τουκάν, γνωστά και με τον επιστημονικό όρο ραμφαστοί.

Η προφανής εξήγηση που έχει προταθεί για το προκλητικό, σχεδόν άβολο ράμφος τους είναι ότι λειτουργεί ως σεξουαλική διαφήμιση.
Αλλοι βιολόγοι είχαν υποθέσει ότι το ράμφος είναι εξειδικευμένο για το ξεφλούδισμα φρούτων.

Θα μπορούσε επίσης να λειτουργεί ως όπλο ή ως προειδοποίηση.

Σύμφωνα όμως με την τελευταία έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Science, το τόκο τουκάν διοχετεύει αίμα στα αγγεία του ράμφους του για να μειώσει τη θερμοκρασία του.

Οι θερμικές κάμερες που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το ράμφος λειτουργεί ουσιαστικά ως ψύκτρα, ακτινοβολώντας θερμότητα στο περιβάλλον.

Τα πτηνά, εξάλλου, δεν ιδρώνουν όταν ζεσταίνονται.

Το χειμώνα, όταν το τουκάν πρέπει αντίθετα να συγκρατεί θερμότητα, μπορεί να περιορίζει την αιμάτωση του ράμφους.«Μεταβάλλοντας τη ροή αίματος στην επιφάνεια του ράμφους, οι ραμφαστοί μπορούν να εξοικονομούν τη θερμότητα του σώματος όταν κάνει κρύο, ή να αντιμετωπίζουν τη ζέστη αυξάνοντας τη ροή» εξηγεί ο ορνιθολόγος Γκλεν Τάτερσαλ του καναδικού Πανεπιστημίου Μπροκ.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι το συμπέρασμα της μελέτης του δεν αποκλείει άλλες εξηγήσεις για το ράμφος των τουκάν.

Τα ευρήματα πάντως φαίνεται να ταιριάζουν με άλλες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι δεινόσαυροι –από τους οποίους κατάγονται τα πτηνά- μπορούσαν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος με μεγάλες εξωτερικές δομές.

Το ίδιο κάνουν σήμερα τα αφτιά των ελεφάντων και ορισμένων τρωκτικών.

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Tyler Durden είπε...

δεν είναι απαραίτητο να έχει μόνο μια χρήση ένα όργανο και μάλιστα την πιο προφανή (πχ το ράμφος ως εξειδικευμένο εργαλείο για την διατροφή).

korinoskilo είπε...

μην δουν κατι περιεργο αμεσως να αρχισουν τις θεωριες ......

ειναι πανεμορφο παντως και στα χρωματα που μ αρεσουν :)

ΛΕΩΝ είπε...

Επίσης χρησιμεύει για να "χτίζουν" την τρύπα της φωλιάς τους ως πρόσθετη ασφάλεια από τα αρπακτικά!
Καλημέρα Tyler


Όπως και το λαχάνιασμα των σκύλων τους επιτρέπει να "ιδρώνουν" κι να ελέγχουν με τον τρόπο αυτό τη θερμοκρασία τους, κάτι τέτοιο μάλλον συμβαίνει κι εδώ!
Ναι είναι πανέμορφο και έχει πολύ δυνατή φωνή!
Φιλιά Λενάκι

Δημοσίευση σχολίου