• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Ο Αμαζόνιος έχει ηλικία 11,5 εκατ. ετών!


Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν την ηλικία του Αμαζόνιου ποταμού της Νότιας Αμερικής. Διαπίστωσαν ότι έχει ηλικία περίπου 11,5 εκατ. ετών, δηλαδή δημιουργήθηκε κατά την Μειόκαινο εποχή, ενώ πήρε την τωρινή μορφή του πριν περίπου 2,4 εκατ. χρόνια, κατά την Πλειόκαινο εποχή. Ο Αμαζόνιος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου από άποψη όγκου νερού και ο δεύτερος σε μήκος μετά το Νείλο.
Ο υπολογισμός έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ της Βρετανίας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ της Ολλανδίας, καθώς και της βραζιλιάνικης κρατικής εταιρίας πετρελαίου Petrobras.

H σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο έγκυρο γεωλογικό περιοδικό “Geology”. Η εκτίμησε έγινε μετά από την ανάλυση ιζηματογενών και προσχωματικών υλικών από την κοίτη του ποταμού.

Για πρώτη φορά οι γεωλόγοι μπόρεσαν να μελετήσουν υλικά που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος στο σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός. Αυτό κατέστη εφικτό, καθώς πρόσφατα οι γεωλόγοι της Petrobras μπόρεσαν επιτέλους να διαπεράσουν ένα πυκνό υποθαλάσσιο στρώμα ιζήματος πάχους 10 χλμ. και να ανοίξουν δύο πηγάδια βάθους 4,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι γεωτρήσεις αυτές, για πρώτη φορά, έφεραν στο φως νέα γεωλογικά, παλαιοκλιματολογικά και παλαιοντολογικά στοιχεία, τα οποία επέτρεψαν τελικά την χρονολόγηση του Αμαζόνιου.

Η ηλικία του ποταμού δείχνει ότι δημιουργήθηκε περίπου την εποχή που η ανύψωση της οροσειράς των Άνδεων δημιούργησε ένα υψηλό «φράγμα» ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική πλευρά της Ν.Αμερικής.

Η νέα έρευνα ρίχνει ευρύτερο φως στην παλαιογεωγραφία όλης της Νότιας Αμερικής, καθώς και στην εξέλιξη των θαλάσσιων οργανισμών τόσο στην περιοχή του Αμαζόνιου όσο και στην ακτή του Ατλαντικού.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

εμεις ποτε θα γινουμε τοσο?:ρρρρ

ΛΕΩΝ είπε...

Τι λες καλέ? Σιγά μη περιμένω να γίνω......μούμια για ανασκαφή! Λίγα και καλά, γίνεται????

Δημοσίευση σχολίου