• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μπορεί να μην είναι Αϊνστάιν και σίγουρα δεν θα γίνουν λογιστές, όμως οι σκύλοι είναι ικανοί να αντιλαμβάνονται σχεδόν 200 λέξεις και κινήσεις, να μετρούν ώς το πέντε (όχι φωναχτά) και να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις, τόσες όσες και ένα βρέφος 2-2,5 ετών.
Τις πολύ ενδιαφέρουσες για τις σχέσεις ανθρώπου-σκύλου διαπιστώσεις έκαναν εκπαιδευτές σκύλων και ψυχολόγοι ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων, οι οποίοι διαμόρφωσαν επίσης κατάλογο με τις πιο ευφυείς και τις λιγότερο ευφυείς ράτσες.

Για να καταλήξει σε συμπεράσματα ως προς την εξυπνάδα των οικόσιτων σκύλων, η ομάδα των ειδικών χρησιμοποίησε τεστ τα οποία έχουν σχεδιαστεί για παιδάκια για να «μετρήσουν» την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, την προ της χρήσης του λόγου αντίληψη και βασικές αριθμητικές ικανότητες. Διαπίστωσαν ότι «ο μέσος σκύλος έχει τη γλωσσική ευφυΐα ενός δίχρονου παιδιού». Κατά τον επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας στο Τορόντο, καθηγητή Στάνλεϊ Κόρεν, «αυτό σημαίνει ότι καταλαβαίνουν μέχρι και 165 λέξεις, νεύματα και σήματα. Το ένα πέμπτο των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα μπορούσαν να καταλάβουν έως και 250 λέξεις και κινήσεις, όσες δηλαδή και ένα παιδί 2,5 ετών».

Ο Κόρεν είναι ειδικός στην ευφυΐα των σκύλων και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ. Για να κάνει την έρευνα συνεργάστηκε με 200 εκπαιδευτές σκύλων και κριτές απόδοσης βασικής υπακοής από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Με τεστ αντίληψης αριθμών βρήκαν ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται, όπως και τα μικρά παιδιά, ότι ένα και ένα κάνουν δύο και όχι τρία. Δεν θα σου το πουν αλλά το δείχνουν με τρόπους που είναι επιστημονικά αποδεκτοί. Ακόμη ένα στοιχείο που συνδέει τους σκύλους με τα παιδιά και στο οποίο μάλιστα τα σκυλιά είναι καλύτερα, είναι ότι «εσκεμμένα σε κοροϊδεύουν, προσπαθούν να σε εξαπατήσουν» λέει ο καθηγητής Κόρεν. Θεωρεί δε ότι η ευφυΐα των σκύλων και δη εκείνων που ανήκουν σε ράτσες, οι οποίες «καλλιεργήθηκαν» για να ζουν με οικογένειες, αναπτύχθηκε ως ανάγκη επιβίωσης πλάι στον άνθρωπο. «Οι λύκοι π.χ. δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο τα σκυλιά. Όταν ο άνθρωπος δείχνει, ο λύκος κοιτάει το δάχτυλο, ενώ το οικόσιτο σκυλί την κατεύθυνση όπου δείχνει το δάχτυλο».

Κορυφαίο παράδειγμα ευφυούς σκύλου είναι το μπόρντερ κόλεϊ, ενώ το πιο χαζούλικο είναι το αφγανικό (άφγκαν). Η ομάδα των 200 έκρινε 110 ράτσες και για τις ανάγκες του βιβλίου του Κόρεν «The Intelligence of Dogs».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου