• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Οχι μόνο ηλικιωμένα, που εύλογα οι δυνάμεις τους τα εγκαταλείπουν, αλλά και νέα υγιή άλογα, ακόμα και πουλάρια. Τα χτυπούν, τα αφήνουν χωρίς φαΐ και νερό, ενώ άλλα τα παρατούν στον δρόμο.

Χαρακτηριστική περίπτωση της ανθρώπινης σκληρότητας 60 άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής, που ζούσαν σε περιφραγμένο χώρο μες στον ήλιο όλη μέρα, με ελάχιστο φαΐ και νερό, σκελετωμένα από την πείνα, ενώ κάποια είχαν ακόμη και τραύματα. Αλλα 24 άλογα, πολλά από τα οποία άρρωστα, ήταν μέσα σε φορτηγό στη Βάρη, χωρίς φαΐ και νερό, για περισσότερο από 48 ώρες, και θα πήγαιναν -χωρίς δικαιολογητικά- σε σφαγεία στην Ιταλία.

Φιλόζωοι αμέσως κινητοποιήθηκαν για να σώσουν τα ταλαίπωρα ζωντανά. Ειδοποίησαν το λιμεναρχείο ότι συγκεκριμένη μέρα και ώρα άρρωστα άλογα χωρίς χαρτιά θα ταξίδευαν για τη γειτονική χώρα. Ο έμπορος συνελήφθη επ' αυτοφώρω και πήραν όλα τα ζώα υπό την προστασία τους.

Τα άλογα στον Ασπρόπυργο, δυστυχώς, δεν είχαν την ίδια τύχη. Τη σωτηρία τους παρεμπόδισε η νομοθεσία... Μόλις 20 αγοράστηκαν από φιλόζωους, τα υπόλοιπα 40 παραμένουν στον Ασπρόπυργο, αφού δεν προβλέπεται από τον νόμο να πάρει κανείς τα άλογα από κάποιον -ακόμα και αν αποδεδειγμένα τα κακομεταχειρίζεται- αν είναι στην ιδιοκτησία του! Παρ' ότι μήνυσαν τον ιδιοκτήτη και καταδικάστηκε σε 3 μήνες φυλάκιση για κακομεταχείριση, εκείνος πλήρωσε και δεν μπήκε ούτε μία μέρα φυλακή!

Τα τυχερά άλογα -που σώθηκαν από τα σφαγεία- κάπου έπρεπε να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Και βέβαια κάποιος έπρεπε να αναλάβει τη θεραπεία και φροντίδα τους. Ετσι, πριν από 3 χρόνια, δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ), που περιέθαλψε 7 από τα 24 άλογα - τα υπόλοιπα τα πήραν υπό την προστασία τους φιλόζωοι στην Πάτρα. Δυστυχώς, μόνο 2 από τα 7 έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι σήμερα - 1 μουλάρι και 1 άλογο. Από το 2006, που δημιουργήθηκε ο σύλλογος, δεν λέει ποτέ όχι για ένα άλογο, μουλάρι ή γαϊδούρι που έχει ανάγκη από βοήθεια.

Μάλιστα, πέρυσι τον Ιούνιο ο σύλλογος απέκτησε τη δική του στέγη, αφού περιπλανήθηκε για 2 χρόνια πότε φιλοξενούμενος, πότε επί πληρωμή, αλλάζοντας 3 φορές στέγη. Τα μέλη του συλλόγου πήραν τελικά τη μεγάλη απόφαση και νοίκιασαν παλιούς ετοιμόρροπους στάβλους στο Κορωπί και έναν ελαιώνα 4 στρεμμάτων. Επισκεύασαν τους στάβλους και δημιούργησαν χώρο γραφείων, όπως και κατοικία για τον σταβλίτη, που είναι υπεύθυνος για την 24ωρη φροντίδα των αλόγων.

Αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Κορωπί ζουν 9 άλογα, 1 γαϊδούρι και 3 μουλάρια. Καθένα έχει τον δικό του στάβλο, αλλά και τη δική του πονεμένη ιστορία. Η Τζαρίνα, ένα πανέμορφο μουλάρι που γλίτωσε από τα σφαγεία της Ιταλίας, ήταν τόσο σοβαρά τραυματισμένη, είχε φάει τόσο ξύλο, που ακόμα και τώρα δεν αφήνει κανέναν να την πλησιάσει. Ο Γουίνστον έχει βαθιές ουλές στα πόδια και τη μύτη του από δέσιμο με αλυσίδες! Η Πένι είναι ένα πόνι που βρέθηκε στην Κόρινθο με σοβαρά εγκαύματα στον λαιμό -το ζώο αναρρώνει χάρη στην καθημερινή φροντίδα που του παρέχουν τα μέλη του συλλόγου. Ο Νόντη, το ένα και μοναδικό γαϊδούρι, βρέθηκε τον Ιανουάριο να τριγυρίζει μόνος του σε μια χιονισμένη πλαγιά έξω από τη Θεσσαλονίκη, παγωμένος και πεινασμένος. Είναι τυφλός από το ένα μάτι, γι' αυτό και συνεχώς χτυπάει μόνος του.

«Δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά καταγγελίες για άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια χτυπημένα, χωρίς φαΐ και νερό, άλλα παρατημένα στον δρόμο. Αρχικά, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής τους εκεί όπου βρίσκονται. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τα μεταφέρουμε εδώ στον σύλλογο, όπου και τα περιθάλπουμε. Οταν γίνουν καλά, τα δίνουμε για υιοθεσία σε ανθρώπους που μπορούν να τους προσφέρουν μια καλή ζωή, και βέβαια είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για να μαθαίνουμε νέα τους», λέει στην «Ε» το μέλος του συλλόγου Ντέπυ Ντάγκλη.

Ο σύλλογος κατανοεί ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε, όσο και να θέλει, να υιοθετήσει ένα άλογο το οποίο έχει ανάγκη τον στάβλο του, όπως και έναν υπαίθριο χώρο. Γι' αυτό και καθιέρωσε τον θεσμό της αναδοχής, δηλαδή μπορεί να διαλέξει κανείς ένα από τα ζώα και να δίνει το συμβολικό ποσό των 70 ευρώ τον χρόνο για τη φροντίδα του. Είναι μόλις 6 ευρώ τον μήνα! Ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται το ζώο και να μαθαίνει νέα του.

«Ξεκινήσαμε τον θεσμό της αναδοχής τον Απρίλιο και ήδη έχουν γίνει ανάδοχοι 15 άτομα», μας λέει η κ. Ντάγκλη.

Από τον Σεπτέμβριο ο σύλλογος θα δέχεται σχολεία στο Κορωπί, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των παιδιών μέσα από την άμεση επικοινωνία με τα ζώα.

Για περισσότερες πληροφορίες: 210-6022359/6977-402984.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου