• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Τι θα συμβεί όταν το καλοκαίρι θα διαρκεί έναν μήνα περισσότερο; Η παρατεταμένη ξηρασία, οι συνεχείς καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν.
Η γεωργία, τα υδάτινα αποθέματα και ο τουρισμός θα είναι τα πρώτα «θύματα» της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, ενώ πολύ σημαντικός θα είναι ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την πολιτική και κοινωνική μας ζωή.

Όλααυτά τα ζοφερά δεν πρόκειται να συμβούν σε 50-100 χρόνια, όπως μας «υπόσχονταν» μέχρι σήμερα οι κλιματολόγοι, αλλά σε μία εικοσαετία. Στην τελευταία έκθεσή τους (2007) οι χίλιοι και πλέον επιστήμονες που συμμετείχαν στη διεθνή Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιούσαν ότι η προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς θα επέφερε τρομακτικά γρήγορες αλλαγές στο κλίμα κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο, τα στοιχεία είναι άκρως αποκαρδιωτικά. Πρόσφατα μια άλλη διεθνής ομάδα επιστημόνων, στην οποία συμμετέχουν και δύο 'Ελληνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δημοσίευσε στο περιοδικό «Global and Planetary Change» τα αποτελέσματα εκτενούς μελέτης που εστιάζει στο περιβαλλοντικό μέλλον των χωρών της μεσογειακής λεκάνης. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής έγινε προσομοίωση της μορφής που θα έχει το περιβάλλον μετά το 2030, εποχή κατά την οποία εκτιμάται ότι στις χώρες της Μεσογείου η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς.

Στην έρευνά τους οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι. Οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών θα πολλαπλασιάζονται και θα πλήττουν κυρίως τις ηπειρωτικές περιοχές. Στα νησιά, αντίθετα, θα αυξηθούν οι τροπικές νύχτες, με τον υδράργυρο να δείχνει πάνω από 25 βαθμούς. Σταδιακά, το κλίμα θα γίνει πολύ πιο ξηρό, καθώς η μέση ετήσια βροχόπτωση θα μειώνεται, με αποτέλεσμα να φτάσουμε το 2100 σε πτώση 20 - 30% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Η βροχή, ωστόσο, δεν θα πέφτει ισοκατανεμημένα, αλλά σε ακραία, κυρίως, επεισόδια, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα -καταιγίδες, θύελλες κ.λπ.- θα είναι συχνότερα, γεγονός διόλου ευεργετικό για τις καλλιέργειες. Μεταξύ 2030 και 2060 αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή η κλιματική μεταβολή στις μεγάλες πόλεις. Η Αθήνα, για παράδειγμα, αναμένεται να αποκτήσει το κλίμα της Λευκωσίας, ενώ η Λευκωσία θα μετατοπιστεί στο κλίμα της Αλεξάνδρειας.

Οι συχνοί καύσωνες και η παρατεταμένη ξηρασία θα αυξήσουν και τις ημέρες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιάς. Και, δυστυχώς, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, αυτό δεν θέλουν να το λάβουν υπόψη τους οι ιθύνοντες, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ειδικών. Μόλις πριν από έναν μήνα είδε το φως της δημοσιότητας επιστημονική έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς, με αντικείμενο την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον (2021-2050).

Όπως σημείωνε τότε ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και βασικός συντάκτης τόσο αυτής της έκθεσης όσο και των προαναφερθεισών διεθνών εκθέσεων, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων, η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές που θα βιώσουν ιδιαίτερα έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως όλα δείχνουν, οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας την περίοδο 2021-2050 θα επηρεάσουν καθοριστικά τα δασικά συστήματα, γεγονός που θα όφειλε να μας καλεί σε εγρήγορση». *

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

το καλο θα ειναι οτι δεν θα χρειαζομαστε τοσο πολυ πετρελαιο για θερμανση .... το κακο θα ειναι οτι θα αναβουν πιο πολυ τα ερ-κοντ..... και επισης αν εχει απομεινει τπτ απο δεντρα... ε θα καουν και αυτα

καλημερες

kakos lykos είπε...

Μα ήδη το καλοκαίρι κρατάει μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη (τουλάχιστον στην Αθήνα)εδώ και χρόνια, από μικρό παιδί έχω να ζήσω κανονική αλλαγή εποχών, χειμώνα και καλοκαίρι έχουμε, το φθινόπωρο και η άνοιξη κρατούν μόνο λίγες μέρες.

Καλησπέρα Λιονταρίνα!

Tyler Durden είπε...

επίσης όλο και λιγότερες χρονιές κιτρινίζουν τα φύλλα των δέντρων. κατευθείαν ξεραίνονται καιγόμενα από τη ζέστη ήδη από τον Σεπτέμβριο ή προσβάλλονται από κάμπιες

ΛΕΩΝ είπε...

Άρα, μάλλον κακό θα μας κάνει το μεγαλύτερο καλοκαίρι...!
Καλημέρα και καλό μήνα Έλενα!

Ναι Λύκαινα, τις έχουμε ξεχάσει τις εποχές....από το μαγιώ κατευθείαν στο ....παλτό!
Καλημέρα και καλό μήνα!

Αυτό Tyler, δεν το έχω προσέξει....!
Καλημέρα και καλό μήνα!

Δημοσίευση σχολίου