• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό “Animal Behaviour” (Συμπεριφορά Ζώων), έγινε από τις ψυχολόγους Ντέμπορα Γουέλς και Σάρα Μίλσοπ του πανεπιστημίου Κουίνς στο Μπέλφαστ της Β.Ιρλανδίας, σύμφωνα με το New Scientist.

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι οι θηλυκές γάτες γενικά έχουν προτίμηση στο δεξί πόδι και οι αρσενικοί γάτοι στο αριστερό πόδι. Οι προτιμήσεις αυτές εκδηλώνονται συστηματικά, όταν οι γάτοι/ες εκτελούν διάφορες δραστηριότητες.

Όσο πιο απαιτητικό είναι αυτό που πρέπει να κάνουν, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνουν με το «καλό» πόδι τους, ενώ αν η δραστηριότητα είναι απλή, τότε μπορεί να την εκτελέσουν με οποιοδήποτε πόδι.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την χρησιμοποίηση των χεριών από τους ανθρώπους, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας αυτού που πρέπει να κάνουν. Μια πόρτα κάποιος μπορεί να την ανοίξει με οποιοδήποτε χέρι, αλλά όταν πρέπει να γράψει, θα καταφύγει στο «καλό» του χέρι.

Οι ιρλανδές ψυχολόγοι έβαλαν δεκάδες γάτες να ξετρυπώσουν ένα ψαράκι από ένα βαζάκι που ήταν πολύ μικρό για να χώσουν το κεφάλι τους μέσα τους, έτσι ώστε οι γάτες έπρεπε αναγκαστικά να χρησιμοποιήσουν το πόδι τους. Σε όλες τις περιπτώσεις (πλην μιας μόνο γάτας), οι θηλυκές χρησιμοποίησαν το δεξί τους πόδι, ενώ όλοι οι αρσενικοί το αριστερό τους (ένας γάτος ήταν ικανός και με τα δύο πόδια!). Όταν η δραστηριότητα έγινε πιο απλή (έπρεπε να πιάσουν ένα πλαστικό ποντικάκι που κρεμόταν στον αέρα ή συρόταν στο πάτωμα δεμένο με ένα σπάγκο), όλες οι γάτες –αρσενικές και θηλυκές- χρησιμοποίησαν τόσο το δεξί όσο και το αριστερό πόδι τους, περίπου με την ίδια συχνότητα.

Οι διαφορές στα επίπεδα των ορμονών ανάμεσα στα δύο φύλα των γάτων μπορεί να εξηγούν την προτίμηση στο ένα ή το άλλο πόδι, σύμφωνα με τις ερευνήτριες. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το προγεννητικό επίπεδο της τεστοστερόνης με την αριστεροχειρία. Εξάλλου άλλες μελέτες άλλων ζώων – σκύλων και αλόγων- έχουν επίσης ανακαλύψει παρόμοιες προτιμήσεις στην χρησιμοποίηση των άκρων ανάλογα με το φύλο του ζώου.


0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου