• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Τα ζώα χάθηκαν στις φλόγες .....!


Λαγοί, αλεπούδες, χελώνες αλλά και πιο σπάνια είδη της πανίδας και της χλωρίδας: και αυτά περιλαμβάνονται στους μεγάλους χαμένους των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν την περασμένη Παρασκευή στην Αττική.

Oι φωτιές που μετέτρεψαν σε κάρβουνο χιλιάδες στρέμματα στις βορειοανατολικές περιοχές του νομού ήταν η αιτία να καούν εκατοντάδες ζώα, ενώ όσα κατάφεραν να σωθούν έμειναν «άστεγα». Όπως επισημαίνει η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια επιστημονικής τεκμηρίωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, η πανίδα στις συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στο Πεντελικό Όρος είναι αρκετά υποβαθμισμένη κι αυτό λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών αλλά και της επέκτασης της δόμησης.

Έτσι, από την ομάδα των θηλαστικών στην περιοχή της ΒΑ Αττικής συναντά κανείς κυρίως ασβούς, αλεπούδες, κουνάβια, λαγούς και διάφορα μικροθηλαστικά. Ενώ όσον αφορά στα πτηνά, οι ασπροκολίνες, οι μαυρολαίμηδες, οι καλόγεροι αλλά και οι γερακίνες είναι μερικά μόνο από τα πουλιά που έβρισκαν μέχρι πρότινος καταφύγιο στις καμένες πια περιοχές.

Στην περίπτωση μάλιστα των πτηνών που ζούσαν στις δασικές εκτάσεις της συγκεκριμένης περιοχής, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών θα βρεθούν ξαφνικά σε μια έκταση χωρίς δέντρα για να φτιάξουν τις φωλιές τους», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ελληνικής Ορνιθο λογικής Εταιρείας. Όπως προσθέτει, σημαντικό είναι να απαγορευτεί τώρα πια το κυνήγι, τόσο στις πυρόπληκτες περιοχές όσο και σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτές, αφού εκεί θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο τα πουλιά.

Οι πυρκαγιές, όπως επισημαίνει η κ. Μαραγκού, επηρεάζουν άμεσα την πανίδα μιας περιοχής, καθώς υπάρχουν κατηγορίες ζώων που πλήττονται ανεπανόρθωτα και σχεδόν εξαφανίζονται. «Αυτά είναι κυρίως τα είδη που δεν διαθέτουν καλούς μηχανισμούς διαφυγής, όπως για παράδειγμα να είναι γρήγορα ή να πετάνε ή να βρίσκουν καταφύγιο βαθιά στο έδαφος. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ακόμη και εξαφανίσεις τοπικών πληθυσμών».

Η επόμενη μέρα
Οι επιπτώσεις επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο, όπως υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς σε μεγάλο βαθμό τα ζώα εξαρτώνται από τον τύπο και την πυκνότητα της βλάστησης σε μια περιοχή προκειμένου να τραφούν ή να βρουν καταφύγιο. «Συνεπώς η έστω και προσωρινή απώλεια της βλάστησης έπειτα από μια πυρκαγιά μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς της πανίδας», τονίζει ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της WWF Ελλάς, κ. Κωνσταντίνος Λιαρίκος.

Συμπληρώνει δε ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει τις αρχές και τις οργανώσεις να κάνουν μια σωστή αποτίμηση του τι έχει συμβεί, προκειμένου να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. «Να δούμε δηλαδή ποια είδη της πανίδας έχουν επηρεαστεί και σε ποιο βαθμό». Σημαντικότερο πάντως ρόλο στη διατήρηση της πανίδας θα παίξει, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η δυνατότητα επανεποικισμού των καμένων περιοχών.

ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«Όχι κυνήγι σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τις πυρόπληκτες περιοχές, αφού εκεί θα βρουν καταφύγιο τα πουλιά»

6 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Ευρύνοος είπε...

Δυστυχώς, σε λίγα χρόνια, θα βλέπουμε ζώα σε ντοκυμαντέρ μόνο..
ζώα που συναντούσαμε συχνά σε βόλτες μας στην εξοχή..
σκίουρους, λαγούς, ελάφια (που να τα βρείς ήδη), και τόσα άλλα..

όσο για τα πτηνά, μπορούν να γλυτώνουν απο πυρκαγιές, αλλά χάνεται το οικοσύστημα και δέν θα βρίσκουν πλέον τροφή.. ούτε μέρος για φωλιές..

αλλά τί λέω.. εδώ δέν νοιάζονται για τις φωλιές των ανθρώπων, θα νοιαστούν για των ζώων;
καλησπέρα σας..

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΥΡΙΣΑ.ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

kakos lykos είπε...

Ένας από τους φόβους μου αυτές τις μέρες ήταν να μην φτάσει η φωτιά και στο Αττικό ζωολογικό πάρκο, από το Πικέρμι η απόσταση ήταν πολύ κοντά.Δεν φτάνει που είναι φυλακισμένα, έστω σε ένα πολυτελείας είδος ζωολογικού κήπου, αλλά θα ήταν τρομερό να έβρισκαν και ένα τόσο φρικτό θάνατο, γιατί δεν νομίζω το κράτος μας να έδειχνε ευαισθησία στο να μην πάθουν κάτι.

Καλησπέρα Λιονταρίνα.

Tyler Durden είπε...

πολλά πουλιά ετοιμάζονται αυτή την εποχή για το ταξίδι για την Αφρική. Χάνοντας τον χώρο όπου έβρισκαν τροφή θα ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι με πολύ λιγότερες δυνάμεις.

korinoskilo είπε...

θα παρουν ενα σωρο γαμοεπιδοτησεις..... ας τα ξαναφτιαξουν....
αυτο φυσικα δεν σοζει καμια ψυχη που χαθηκε.....
ας κανουν κατι να μην χαθουμε και εμεις.....

αλλα αφου το εργο εχει πεχτει..... τα χωραφια ειναι μοιρασμενα....

οι οργανοσεις τι κανουν οταν βλεπουν βιλες μεσα στα δαση....
αντε τα εχω παρει και με αυτους.... ολο στατιστκες και μλκιες ειναι

τεςπα

φιλια

ΛΕΩΝ είπε...

Ευρύνοε.....με μεγάλη θλίψη συμφωνώ με το σχόλιό σου!

Σκρουτζάκο καλώς όρισες...οι συνέπειες της καταστροφής δεν θα αργήσουν να φανούν!

Ευτυχώς δεν έφτασε ως εκεί γιατί πραγματικά δεν νομίζω να έδειχναν κάποιο ενδιαφέρον!
Καλησπέρα Λύκαινα!

Με τραγικές συνέπειες για την χειμερινή τους πορεία Tyler , έτσι όπως τα λες!

Μόνο μεγάλα λόγια είναι κι αυτοί γμτ! Πράξεις τπτ!
Φιλί Λενάκι

Δημοσίευση σχολίου