• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μέχρι τώρα παρουσιάζεται από τους πολιτικούς μια «σοβαρά ρετουσαρισμένη» εικόνα της κατάστασης των αδέσποτων στην Ελλάδα, ενώ η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από την εικόνα των «ευτυχισμένων αδέσποτων» στους δρόμους. Η δυσφήμιση της Ελλάδος στα μάτια των επισκεπτών μας που βλέπουν το αποτρόπαιο θέαμα των εγκαταλελειμμένων, τραυματισμένων, δηλητηριασμένων, και πολτοποιημένων αδέσποτων στους δρόμους, είναι καθημερινή, με αποτέλεσμα το μποϋκοτάζ της Ελλάδος ως προορισμό διακοπών και κατ’ επέκταση του μποϋκοτάζ του τουρισμού στην χώρα μας.

Ενόψει των εκλογών λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη ώρα για να μας δηλώσετε την επίσημη θέση του κόμματος σας στα αιτήματα μας και στις προτάσεις μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Νόμος 3170/03, χρειάζεται τροποποίηση και ότι πολλά από αυτά που αναφέρει δεν τηρούνται από την πολιτεία. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούμε με τις επιστολές μας να σας περιγράψουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα δεν πήραμε καμία απάντηση από κανέναν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι δείγμα αδιαφορίας προς τους φιλόζωους ψηφοφόρους πολίτες αυτής της χώρας και προς τα ζώα.

Έχοντας αρκετές εμπειρίες από συνεργασίες με φιλοζωικούς της ΕΕ, γνωρίζουμε ότι κάθε πρόβλημα έχει και την λύση του αρκεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ πολιτείας και φιλοζωικών σωματείων, έτσι ώστε να αλλάξουμε την βίαιη πραγματικότητα που βιώνουν τα ζώα στην Ελλάδα. Πρέπει επιτέλους να δράσουμε και να μην μείνουμε μόνο στα λόγια.

Σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα μας, πριν τις εκλογές..
Γιατί τα ζώα δεν ψηφίζουν αλλά το κάνουν οι φιλόζωοι γι αυτά…

Αιτήματα προς απάντηση

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του τότε Υπουργείου Γεωργίας στις 13/11/03 «ο Ν.3170/03, συμπληρώθηκε με 6 Υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες εξειδικεύουν την εφαρμογή του νόμου και έτσι το Υπουργείο δημιούργησε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και εκφράζει τα αισθήματα ζωοφιλίας του ελληνικού λαού».

Με τις Υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζονται θέματα που αφορούν:
 Την σήμανση, καταγραφή, στείρωση και υιοθεσία ή επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων.
 Την σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων σκύλων.
 Την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό καταφυγίων.
 Την υλοποίηση προγραμμάτων για την προβολή, την εκπαίδευση και την προαγωγή της ζωοφιλίας στα σχολεία, κ.λπ.
 Τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των καταφυγίων για τα αδέσποτα.
 Τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας καταστημάτων πώλησης ζώων συντροφιάς.

Από το 2003 μέχρι σήμερα, έξη χρόνια μετά, δεν υλοποιήθηκε κανένα από τα παραπάνω προγράμματα – Υπουργικές αποφάσεις.

1) Αδέσποτα
Ζητάμε την ξεκάθαρη θέση σας στο θέμα των αδέσποτων που ζουν στους δρόμους και που υποτίθεται είναι υπό την προστασία και την φροντίδα των εκάστοτε Δήμων. Δυστυχώς όμως παρόλο που ο 3170/03, αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι ευθύνη των δήμων και των κοινοτήτων, η φροντίδα και η ευζωία τους, μόνο 28 από τους 400 δήμους, έχουν το πρόγραμμα στειρώσεων.
Ζητάμε να εφαρμοστούν οι διοικητικές κυρώσεις όπως τις αναφέρει ο νόμος στους δήμους που δεν συμμορφώνονται προς αυτόν.
Ζητάμε να δημιουργηθούν σταθμοί ζώων σε κάθε δήμο, με μικρά σκυλόσπιτα και δοχεία φαγητού και νερού, έτσι ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο των αδέσποτων που ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια.
Ζητάμε να δημιουργηθεί Αστυνομία Ζώων και να ασχολείται με τα αδέσποτα, καταγγελίες κακοποίησης ζώων από Δημότες, έλεγχο ηλεκτρονικής σήμανσης κ.λπ. έτσι ώστε οι ένοχοι να έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης, μιας και σήμερα αυτό γίνεται μόνο αν υπάρχει καταγγελία από πολίτη και αν ασχοληθεί το εκάστοτε αστυνομικό τμήμα.

2) Κυνομαχίες
Ζητάμε αυστηρότερους νόμους όπως ισχύει σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη (Ελβετία και Η.Π.Α) όπου εκεί έχει αρχίσει να ψηφίζονται και να εφαρμόζονται αυστηροί νόμοι ως προς τους κατόχους σκύλων ορισμένης ράτσας. Υπάρχει ειδική λίστα κοινά αποδεκτή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ (& Ελβετία) με συγκεκριμένες ράτσες, όπως Staff Terrier, Pit Bull, Bull Terrier, Napoleano Pastino, Dogo Argentino κ.α, (η λίστα είναι στη διάθεση σας) και τα ημίαιμα και διασταυρωμένα από αυτές τις ράτσες.
Ζητάμε περισσότερους ελέγχους και αυστηρότερες ποινές στους διοργανωτές κυνομαχιών, αλλά και στους κατόχους των σκύλων που λαμβάνουν μέρος.

3) Δεσποζόμενα ζώα και ιδιοκτήτες
Ζητάμε να δημιουργηθεί «τράπεζα» δεσποζόμενων ζώων. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος βάσει του 3170/03, να βάλει σήμανση (microchip) στο κατοικίδιο του και να το δηλώσει στον κτηνιατρικό σύλλογο. Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτητών δεν το κάνει ή δεν δηλώνει τον αριθμό του τσιπ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εγκαταλελειμμένα ζώα και να μην βρίσκονται οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες. Με την τράπεζα θα δηλώνουν ΟΛΟΙ το κατοικίδιο που αγοράζουν ή υιοθετούν, θα καταγράφονται πλήρως τα στοιχεία τους και όχι μόνο τα στοιχεία του ζώου, με αποτέλεσμα να μειωθεί το φαινόμενο εγκατάλειψης, μιας και όταν βλέπουμε εγκαταλελειμμένο ζώο θα ξέρουμε σε ποιόν ανήκει. Το ίδιο ισχύει και για τα κυνηγόσκυλα και τους κυνηγούς.
Ζητάμε την επιβολή του μέτρου της σήμανσης από τους κτηνιάτρους.
Επίσης να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για εγκατάλειψη ζώου.

4) Κυνήγι
Ζητάμε να απαγορευτεί το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα, ή τουλάχιστον στις ευαίσθητες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.
Ζητάμε την καταγραφή των αγοραστών κυνηγητικών όπλων.

5) Γούνες
Ζητάμε το κλείσιμο της βιομηχανίας γούνας και την σφαγή των ζώων για καλαισθητικούς λόγους. Λέμε ΝΑΙ στις οικολογικές γούνες που έχουν το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα.

6) Φυτοφάρμακα
Γνωρίζετε για τα συνεχόμενα φαινόμενα φόλας και τις βίαιες περιπτώσεις κακοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. Ο δηλητηριασμός των αδέσποτων σκύλων και γατών γίνεται συχνά αποδεκτός ως ο αναγκαίος και πλέον οικονομικός τρόπος για την εξόντωση τους, καθώς τα ζώα θεωρούνται ένα πρόβλημα.
Ζητάμε την απαγόρευση της ευρείας πώλησης φυτοφαρμάκων και όποιων άλλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δηλητήρια για την θανάτωση των ζώων. Τα φαινόμενα φωλιασμένων ζώων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και με την συνοχή των δήμων αλλά και των αρμόδιων φορέων. Να δημιουργηθεί βάση δεδομένων για όσους αγοράζουν αυτά τα φυτοφάρμακα και τα δηλητήρια με πλήρη στοιχεία και υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή για την χρήση τους.

7) Τσίρκο με ζώα
Ζητάμε την απαγόρευση στην χώρα μας των παραστάσεων από τσίρκο που έχουν ζώα. Όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, να γίνουμε η χώρα που δεν επιτρέπουμε τον βασανισμό των ζώων για την διασκέδαση μας. Λέμε ΝΑΙ στα τσίρκο χωρίς ζώα.

8) Εκτροφείς ζώων
Ζητάμε να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα εκτροφεία ζώων και στις άδειες λειτουργίας τους και να επανεξετάζονται αντί να είναι μόνιμες.

9) Pet shops με ζώα
Ζητάμε την απαγόρευση πώλησης ζώων από τα Pet shop. Απαγόρευση εξωτικών ζώων, κουταβιών και γατιών. Αυστηρός τακτικός έλεγχος στα pet shops που πουλάνε ψάρια και πτηνά για τις άδειες πώλησης ζώων, από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής όπως ορίζει ο Νόμος.

10) Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των καταφυγίων για τα αδέσποτα
Ζητάμε την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης Νο 280262/03 (Αρ. Φύλλου 1874) για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των καταφυγίων για τα αδέσποτα.

11) Εκπαιδευτικό μάθημα στα σχολεία
Ζητάμε την εισαγωγή εκπαιδευτικού μαθήματος στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως κύριο μάθημα για την προαγωγή της φιλοζωίας στα σχολεία.

12) Παραγωγικά Ζώα
Ζητάμε να μας ενημερώσετε επισήμως για την θέση σας στις διατάξεις Π.Δ. 327/1996 για την αναισθητοποίηση των παραγωγικών ζώων πριν τον σφαγιασμό τους.
Ζητάμε τον έλεγχο των σφαγείων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, αλλά λειτουργούν κανονικά.
Ζητάμε να διενεργούνται έλεγχοι και από εκπροσώπους των τοπικών φιλοζωικών σωματείων, μαζί με τα αρμόδια όργανα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

13) Υιοθεσίες στο εξωτερικό
Πολλά έχουν ακουστεί για τις υιοθεσίες στο εξωτερικό. Πολλά εκ των οποίων τα περισσότερα είναι λανθασμένες πληροφορίες. Οι σύλλογοι όταν στέλνουν ζώα στο εξωτερικό, πάντα γνωρίζουν σε ποια οικογένεια ή σε ποιόν σύλλογο θα καταλήξουν τα ζώα.
Στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατον να υιοθετηθούν τόσα πολλά αδέσποτα τα οποία πληθαίνουν κάθε ημέρα από εγκαταλείψεις και απρόβλεπτες γέννες.
Ζητάμε τις απόψεις σας για τις υιοθεσίες στο εξωτερικό και τι πιστεύετε.

Γνωρίζουμε ότι οι μέρες που διανύουμε είναι φορτισμένες λόγω εκλογών, ότι προέχουν για τους πολιτικούς «άλλα» ζητήματα όπως η οικονομία, ανεργία κλπ και είναι σεβαστά γιατί μας απασχολούν όλους μας. Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε στην «άκρη» τα θέματα της φιλοζωίας και του περιβάλλοντος γιατί είναι και αυτά μέσα στα καίρια θέματα που απασχολούν μια μεγάλη μερίδα πολιτών αυτής της χώρας. Ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα ζώα και δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι είμαστε απολίτιστοι..

Περιμένουμε τις θέσεις σας στα βασικά μας ερωτήματα – αιτήματα, ΠΡΙΝ τις εκλογές, έτσι ώστε να γνωρίζουμε και εμείς ποιους θα στηρίξουμε με την ψήφο μας στις 4 Οκτωβρίου.

Γιατί τα ζώα μπορεί να μην ψηφίζουν, αλλά η φωνή τους είμαστε εμείς. Οι απλοί φιλόζωοι πολίτες αυτής της χώρας που ψηφίζουν.


(Επιστολή της Ομάδας Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωϊκών Σωματείων)

4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Και να απαντήσουν τα κόμματα στην επιστολή, θα αρχίσουν πάλι τα θα και τα παραμύθια, τα λόγια δεν τους κοστίζουν τίποτα, έτσι κι αλλιώς όλο μεγάλα λόγια ακούμε συνέχεια, εφαρμόζεται τίποτα ποτέ;
Ότι έχει εφαρμοστεί εξυπηρετεί πρώτα το συμφέρον τους, αν εφαρμόσουν αποφάσεις για τα ζώα δεν θα έχουν κέρδη.

Καλησπέρα Λιονταρίνα!

korinoskilo είπε...

ενημερωσε μας και για τις απαντησεις ;)

ΠΕΤΣΑ! είπε...

Σιγά μη κάνουν καμοιά τρέλα....
Ποτέ δεν έκαναν τίποτα για τα ζώα....


Είναι πολλοί λίγοι οι φορείς, που ασχολούνται με τα ζωάκια.....

καλημέρα!

ΛΕΩΝ είπε...

Λύκαινα, Πέτσες....
μάλλον κάπως έτσι θα εξελιχθεί κι αυτό το θέμα!

Κορινόσκυλο, μόλις μάθω θα σπεύσω να σας ενημερώσω!

Δημοσίευση σχολίου