• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Απόφαση σταθμός στα δικαστικά χρονικά. Δικαιώθηκε η ιδιοκτήτρια σκύλου, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια πτήσης από την Κοπεγχάγη στην Αθήνα εξαιτίας της τραγικής αμέλειας και ανευθυνότητας των Σκανδιναβικών Αερογραμμών, και τώρα η εταιρεία υποχρεούται να της καταβάλει «ηχηρή» αποζημίωση.

Η κ. Καμμένου, αδελφή του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνου Καμμένου, στις 13 Ιουνίου 2006 επέστρεφε αεροπορικώς στην Αθήνα από το Ελσίνκι, όπου είχε μεταβεί με τα δύο της σκυλιά, προκειμένου αυτά να λάβουν μέρος στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μορφολογίας Σκύλων.

Το ένα από τα δύο (ένα αρσενικό γκόλντεν ριτρίβερ, ηλικίας 4 ετών) ήταν ένα από τα κορυφαία σκυλιά παγκοσμίως. Είχε κατακτήσει πολλούς επίσημους τίτλους, μεταξύ των οποίων αυτόν του πρωταθλητή Ελλάδας και του πρωταθλητή Μεσογείου, καταλαμβάνοντας πάντα των ανώτατο χαρακτηρισμό «εξαίρετος». Με τον ίδιο τίτλο αναχώρησε κι από την πρωτεύουσα της Φινλανδίας για να επιστρέψει στη χώρα μας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος σκύλος ταξίδευε αεροπορικώς. Η ιδιοκτήτριά του είχε δικό της κλουβί, που πληρούσε όλους τους όρους ασφαλείας. Έτσι, ακολουθώντας τη συνηθισμένη διαδικασία, σκυλιά και ιδιοκτήτρια πέρασαν από τον σχετικό έλεγχο και επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της SAS. Τα σκυλιά, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, τοποθετήθηκαν στο χώρο των αποσκευών.

Η πτήση SK777 είχε ενδιάμεσο σταθμό την Κοπεγχάγη. Εκεί οι επιβάτες θα άλλαζαν αεροπλάνο, για να συνεχίσουν μέχρι την Αθήνα. Όμως, στο αεροδρόμιο της δανικής πρωτεύουσας, όπου προστέθηκε ένας ακόμη σκύλος στη συνοδεία της κ. Καμμένου, υπήρξε καθυστέρηση 30 λεπτών. Όπως καταγγέλλει η ίδια, οι επιβάτες περίμεναν μέσα στην καμπίνα κάτω από συνθήκες αφόρητης ζέστης και ασφυξίας. Οι κινητήρες του αεροσκάφους δεν ήταν σε λειτουργία, οι πόρτες ήταν κλειστές και ο χώρος δεν αεριζόταν, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να νιώσουν δυσφορία και να διαμαρτυρηθούν.

Η κ. Καμμένου ανησύχησε για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη σκευοφόρο των ζώων συνοδείας, και ρώτησε μια αεροσυνοδό. Εκείνη την διαβεβαίωσε ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πέντε συνολικά ζώων που βρίσκονταν στο χώρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είχαν ανοίξει την πόρτα της σκευοφόρου, ώστε να αερίζονται επαρκώς.

Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι φόβοι της κ. Καμμένου -δυστυχώς- επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο. Την ειδοποίησαν ότι ο αγαπημένος της σκύλος βρέθηκε νεκρός, εκτός του ειδικού κλουβιού μεταφοράς, γεμάτος αίματα στο κεφάλι. Συντετριμμένη, η ιδιοκτήτριά του παρέλαβε το άψυχο κορμί του «καλύτερου φίλου της». Τα άλλα δύο ζώα της, καθώς κι αυτό μιας φίλης της με την οποία συνταξίδευαν, παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα θερμοπληξίας.

Η νεκροτομή, που διενεργήθηκε ύστερα από αίτημα της Αλεξίας Καμμένου στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έδειξε ότι ο θάνατος του σκύλου επήλθε από θερμοπληξία και ασφυξία, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στη σκευοφόρο του αεροσκάφους.

Και δεν ήταν μόνο ο ανύπαρκτος αερισμός του χώρου. Οι υπάλληλοι της SAS είχαν τοποθετήσει τα κλουβιά με λανθασμένο τρόπο, καθώς αυτό, στο οποίο βρισκόταν το άτυχο ζώο, βρέθηκε σπασμένο και ανοιγμένο.


Η Αλεξία Καμμένου κατέθεσε αγωγή κατά της αεροπορικής εταιρείας SAS ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια του ζώου της, τόσο για διαφυγόντα κέρδη, καθώς η βασική της απασχόληση είναι εκτροφέας σκύλων, όσο και ως ηθική ικανοποίηση. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο σήμερα την δικαίωσε.

Απαρηγόρητη είναι και η ηλικίας έξι ετών κόρη της, η οποία, ως μοναχοπαίδι, είχε αναπτύξει κάτι παραπάνω από ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με το ζώο. Η ιδέα ότι ο αγαπημένος τους σκύλος πέθανε υποφέροντας αβοήθητος θα καταδιώκει τη σκέψη τους, όπως θα κατεδίωκε οποιονδήποτε είχε την τύχη να μοιραστεί τη ζωή του με ένα ζώο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Τι δικαιώθηκε μωρέ και αηδίες, γυρίζει πίσω στη ζωή το ζώο;
Ας πει την αλήθεια η κυρία που την έπιασε δήθεν ο πόνος για τον χαμό του σκύλου, ότι ήθελε την αποζημίωση μόνο και μόνο για το χρήμα που χάνει από τα βραβεία και από το εκτροφείο.
Εμένα άμα μου σκότωναν το ζώο μου τι να τα 'κανα τα χρήματα, θα το ζωντάνευαν;
θα τους έκανα βίδες όχι μόνο το αεροπλάνο τους, μη σου πω και όλη τους την εταιρεία.

korinoskilo είπε...

μηπως επιδη ηταν γνωστη και ειχε και φραγκα να δωσει στους δικηγορους δικαιοθηκε?

γιατι ολους τους αλλους θα τους ειχαν γραμμενους... και καμενους;'Ρ

ΛΕΩΝ είπε...

Λύκαινα, σίγουρα με κανένα τρόπο δεν γυρίζει το ζώο πίσω, απλώς μήπως γλυτώσουν κάποια επόμενα!

Ε, αυτό είναι σαφές!
Και μη νομίζεις πως στεναχωρήθηκε για το σκυλάκι, όπως λέει κι η Λύκαινα....για το χρήμα που έχασε στεναχωρήθηκε!

Καλημέρα κορίτσια!

Δημοσίευση σχολίου