Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν χωρίς λεφτά. Ως τα τέλη του χρόνου οι 29 φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς προσωπικό καθώς τότε λήγουν οι συμβάσεις έργου που έχουν υπογράψει οι περίπου 60 εργαζόμενοι χωρίς την ελπίδα να ανανεωθούν.
Πρόκειται για το κερασάκι στην τούρτα αφού η χώρα μας διαθέτει ελάχιστους φορείς σε σύνολο 360 προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι μάλιστα υπολειτουργούν καθώς αν και έχουν θεσμοθετηθεί από το 2000, ουδέποτε βρήκαν την ανταπόκριση και την χρηματοδοτική συμβολή από την πολιτεία ώστε να προστατεύσουν τον φυσικό μας πλούτο που είναι και η πραγματική τους αποστολή.
Αντιθέτως μάλιστα πριν από λίγους μήνες η απελθούσα κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει και την συρρίκνωσή τους σε 13 ανά διοικητική περιφέρεια με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, που για άλλη μια φορά ανακοινώθηκε πολύ αργά.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς διαχείρισης παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στην Γενική Συνέλευση του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων των Φορέων Διαχείρισης, με τη συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων, στην οποία αναφέρθηκε ο ορατός κίνδυνος από τον Ιανουάριο του 2010 να μείνουν χωρίς προσωπικό.
Μόλις πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έσπευσε να ανακοινώσει την χρηματοδότηση με 80 εκ. ευρώ των φορέων διαχείρισης, ωστόσο σε πρόσφατο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρεται ότι τα προβλήματα σταθερής ροής χρηματοδότησης, έλλειψης μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού και αρμοδιοτήτων των φορέων Διαχείρισης εμποδίζουν την ορθή προστασία του περιβάλλοντος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ετοιμάζονται να θέσουν το ζήτημα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ σκοπεύουν να το ανεβάσουν ψηλά και στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου.
3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
καλά, πόσες τέτοιες περιοχές είναι σκουπιδότοποι, πίστες για 4Χ4 ή εντούρο κόντρες, καταπατήσεις και αμμοληψίες δεν λέγεται.
Τα προστατευμένα ρημάζουν από την αδιαφορία του κράτους,πέφτουν στον βωμό του κέρδους διάφορων αετονύχηδων και εξαφανίζονται από τον χάρτη,παράνομη αλιεία, κυνήγι,μπετόν.
Η επόμενη μέρα, κάποιες φωτογραφίες και βίντεο για να θυμίζουν πως ήταν κάποτε η φύση.
Καλημέρα Λιονταρίνα!
Και ιδίως το πρόβλημα με τις αμμοληψίες είναι τεράστιο και δεν έχει λάβει τις διαστάσεις που του πρέπουν!
Καλημέρα Tyler!
Μας κοροϊδεύουν κανονικά Λύκαινα...!
όντως μόνο από φωτο θα ξέρουν οι επόμενες γενιές πως ήταν η φύση!
Καλή σου μέρα!
Δημοσίευση σχολίου