• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

SOS εκπέμπουν τα δέλτα των ποταμών!


Τα δύο τρίτα των «δέλτα» των μεγάλων ποταμών του κόσμου, που αποτελούν κατοικία για περίπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, βρίσκονται ανάμεσα στη «σκύλα» της ξηράς που βυθίζεται και τη «χάρυβδη» της αυξανόμενης στάθμης των θαλασσών, με συνέπεια να σταδιακά να βουλιάζουν στα νερά και να εξαφανίζονται, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέημς Σιβίτσκι του Ινστιτούτου Αρκτικών και Αλπικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία βασίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι τα 24 από τα 33 μεγαλύτερα «δέλτα» ποταμών του πλανήτη μας βυθίζονται και το 85% γνώρισαν σοβαρές πλημμύρες κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες επηρέασαν μια συνολική έκταση 260.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα δέλτα που είναι ευάλωτα σε μεγάλες πλημμύρες, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν μέχρι 50% αυτό τον αιώνα, αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να αυξάνει τη στάθμη των ωκεανών. Πιο σοβαρή κρίνεται η απειλή για την Ασία, αν και γενικότερα κινδυνεύουν οι πυκνοκατοικημένες και καλλιεργημένες περιοχές των δέλτα σε όλες τις ηπείρους, με εξαίρεση την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Από τα δέκα πιο απειλούμενα δέλτα, τα τρία βρίσκονται στην Κίνα, του Κίτρινου ποταμού στο βορρά, του ποταμού Γιανγκτσέ κοντά στη Σαγκάη και του Μαργαριταρένιου ποταμού κοντά στο Γκουανγκτσού.

Τα δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και του Ροδανού στη Γαλλία επίσης βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Ελαφρώς μικρότερος είναι ο κίνδυνος για τα δέλτα του Γάγγη στο Μπαγκλαντές, του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ και του Μισισιπή στις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς τα φράγματα και οι εκτροπές των ποταμών έχουν μειώσει τα ιζήματα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα συσσωρεύονταν στα δέλτα, με συνέπεια αυτά διαχρονικά να μικραίνουν. Η άλλη μεγάλη αιτία είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων και στην άνοδο της στάθμης των νερών. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι όλο και συχνότερες καταιγίδες και τυφώνες, επίσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου