• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Ο ύπουλος μύκητας που ενοχοποιείται για την παγκόσμια παρακμή των αμφιβίων σκοτώνει τα θύματά του προκαλώντας τους καρδιακή ανακοπή, αποκαλύπτει έρευνα στο περιοδικό Science. Η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια να σωθούν χιλιάδες είδη από την εξαφάνιση.

Ο χυτριδιομύκητας Batrachochytrium dendrobatidis έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκαλέσει την εξαφάνιση αρκετών αμφιβίων. Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνώριζε το μηχανισμό μέσω του οποίου ο δολοφόνος μπορεί να σκοτώσει έως και το 80% των βατράχων σε μια περιοχή σε διάστημα ενός χρόνου.

Τα πειράματα της Τζέιμι Βόιλς στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ της Αυστραλίας αποκαλύπτουν τώρα ότι ο B.dendrobatidis διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο δέρμα των αμφιβίων, και ειδικότερα τη μεταφορά ιόντων καλίου και νατρίου.

«Το δέρμα των βατράχων είναι πραγματικά μοναδικό καθώς είναι διαπερατό από το νερό αλλά πρέπει να διατηρεί τις σωστές συγκεντρώσεις αυτών των ιόντων» εξηγεί η Δρ Βόιλς στο Nature.com.

H διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών διαπιστώθηκε με μετρήσεις στο δέρμα υγιών και μολυσμένων βατράχων, ενώ οι εξετάσεις αίματος και ούρων έδειξαν υπερβολικά χαμηλές συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου.

Η έλλειψη καλίου με τη σειρά της διαταράσσει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και τελικά προκαλεί ανακοπή.

Η έρευνα λύνει το μυστήριο των μαζικών θανάτων, οι ερευνητές όμως παραδέχονται ότι δεν θα ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί ο μύκητας στο φυσικό περιβάλλον. Μια λύση ίσως θα ήταν να εμπλουτίζεται το έδαφος με βακτήρια που δρουν ως φυσικά μυκητοκτόνα.

Η επέλαση του Batrachochytrium dendrobatidis δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανακοπεί άμεσα, τόσες δεκαετίες μετά την αρχή του κακού. Ο μύκητας πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο από το νοτιοαφρικανικό βάτραχο Xenopus laevis, ο οποίος τις δεκαετίες του 1930 και 1940 χρησιμοποιούνταν ευρέως σε τεστ εγκυμοσύνης -τα ούρα της εγκύου περιέχουν αρκετές ορμόνες ώστε να προκαλέσουν ωορρηξία στα βατράχια αν διοχετευτούν με ένεση μέσα στην κοιλιά τους.


1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Tyler Durden είπε...

αλλη μια φρικαλέα ανθρωπογενής διαταραχή στη φύση

Δημοσίευση σχολίου