• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Μάθαμε το γονιδίωμα του αλόγου!


«Διαβάστηκε» για πρώτη φορά το γονιδίωμα του εξημερωμένου αλόγου από διεθνή επιστημονική ομάδα. Η ανάγνωση του γονιδιώματος έγινε με τη μελέτη ενός καθαρόαιμου ενήλικου θηλυκού αλόγου με το όνομα «Λυκόφως». Το επίτευγμα μπορεί να ρίξει φως στο πώς εξημερώθηκαν τα άλογα στο μακρινό παρελθόν -πριν από 4.000 έως 6.000 χρόνια, όπως εικάζεται- αλλά επίσης να βοηθήσει στην ιατρική, καθώς διαπιστώθηκε ότι σημαντικό μέρος του DNA του αλόγου, που περιέχει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια "γράμματα" (νουκλεοτίδια), είναι κοινό με αυτό των ανθρώπων.

Τα άλογα πάσχουν από περισσότερες από 90 κληρονομικές ασθένειες, που έχουν ομοιότητες με τις ανθρώπινες, δήλωσε η ερευνήτρια Κέρστιν Λίντμπλαντ-Τοχ του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, "συνεπώς, ο εντοπισμός των γενετικών ενόχων στα άλογα δίνει υποσχέσεις ότι θα εμβαθύνει τη γνώση μας για τις ασθένειες και στους ανθρώπους".

Οι ερευνητές, εκτός από το "Λυκόφως", μελέτησαν το DNA πολλών ακόμα αλόγων από διάφορες ράτσες (ανδαλουσιανών, αραβικών, νορβηγικών, ισλανδικών, βελγικών κ.α.), καταγράφοντας το βαθμό γενετικής ποικιλομορφίας στα άλογα. Διαπίστωσαν ότι τα άλογα έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη γενετική ποικιλία από τους σκύλους και μικρότερη από τους ανθρώπους και τις αγελάδες, ενώ αποκαλύφθηκαν γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στο άλογο και σε άλλα θηλαστικά με πλακούντα και οπλές, όπως οι κατσίκες, οι βίσωνες και τα βοοειδή.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν αναγνώσει το γονιδίωμα του ανθρώπου, του πλατύποδα, του ποντικιού, του αρουραίου, του χιμπατζή και του πιθήκου ρέζους μακάκου.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Αν σκεφτούμε ότι όλα τα πλάσματα προέρχονται από μια αρχέγωνη μορφή ζωής, λογικό είναι το dna όλων μας να έχει πολλά κοινά σημεία.

Καλό ξημέρωμα Λιονταρίνα :)

ΛΕΩΝ είπε...

Επίσης Λύκαινα!

Δημοσίευση σχολίου