Ορισμένοι από τους ισχυρούς σεισμούς που καταγράφονται σήμερα είναι στην πραγματικότητα μετασεισμοί δονήσεων που εκδηλώθηκαν πριν από αιώνες, προκύπτει από νέα μελέτη στις ΗΠΑ. Το φαινόμενο, πάντως, παρατηρήθηκε στο εσωτερικό των τεκτονικών πλακών, και όχι σε περιοχές όπως η Ελλάδα.
Το ριζοσπαστικό συμπέρασμα της έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, ίσως προσφέρει μια εξήγηση για τους ισχυρούς σεισμούς που εκδηλώνονται σε περιοχές χαμηλής σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Οι περισσότεροι σεισμοί γενικά καταγράφονται κοντά στα όρια των τεκτονικών πλακών, όπως ισχύει και στην περίπτωση του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές, ο φλοιός της Γης προσαρμόζεται σχετικά γρήγορα στις μετατοπίσεις που προκαλεί η κύρια δόνηση, οπότε οι μετασεισμοί σπάνια διαρκούν πάνω από μια δεκαετία.
Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική βαθιά στο εσωτερικό των τεκτονικών πλακών, εκτιμά τώρα η ομάδα του Δρ Μιάν Λιού, γεωφυσικού στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι στο Κολούμπια.
Σε αυτές τις περιοχές, δείχνει η έρευνα, η επίδραση του κύριου σεισμού μπορεί να χρειαστεί αιώνες για να σβήσει, καθώς τα σεισμικά ρήγματα κινούνται πολύ πιο αργά και αργούν να εκτονώσουν την ενέργειά τους.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν το φαινόμενο όταν παρατήρησαν συχνούς σεισμούς στο ρήγμα της Νέας Μαδρίτης στο Μισούρι, παρόλο που οι μετρήσεις με όργανα GPS δεν είχαν δείξει μεγάλη συσσώρευση τάσης λόγω μετακίνησης του εδάφους.
Η ένταση των σεισμών αυτών διαπιστώθηκε ότι έχει μειωθεί από τη διετία 1811-12, όταν εκδηλώθηκαν στην περιοχή τέσσερις δονήσεις άνω των 7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
«Αυτά είναι μοτίβα μετασεισμών» αναφέρει στο δικτυακό τόπο του Nature ο Δρ Λιού.
Τα συμπεράσματα για το ρήγμα της Νέας Μαδρίτης επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια σε 16 περιπτώσεις μεγάλων σεισμών σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα ένας από τους χειρότερους μετασεισμούς της σύγχρονης ιστορίας θα μπορούσε να είναι η αναπάντεχη δόνηση των 7,9 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Σετσουάν της Κίνας το 2008 και σκότωσε τουλάχιστον 68.000 ανθρώπους.
0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
Δημοσίευση σχολίου