• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Για 13.000 χρόνια όρθια στη θέση της...!


Ο λόγος για μία βελανιδιά στα δυτικά των Η.Π.Α. Αλλά σε καμία περίπτωση όποια κι όποια, καθώς, όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βελανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη.

Το δέντρο-μαθουσάλας, που ανήκει στο είδος Quercus palmeria, βρίσκεται κάπου στους ανεμοδαρμένους λόφους Jurupa της Νότιας California των ΗΠΑ και η ανακάλυψη της ηλικίας του έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή Τζέφρι Ρος-Ιμπάρα, ενώ η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό «PloS ONE», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντεπέντεντ».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δέντρο κατάφερε να επιβιώσει από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας, παγωνιάς και καταιγίδων, ανανεώνοντας επανειλημμένως τον εαυτό του. Κανονικά, το συγκεκριμένο είδος βαλανιδιάς ζει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε πιο υγρό και ψυχρό κλίμα, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το δέντρο βρίσκεται σε μικρό υψόμετρο, ζώντας σε ξηρές κλιματικές συνθήκες, ανάμεσα σε γρανιτένιους βράχους, υπό τις συνεχείς ριπές του ανέμου, πολύ κοντά στις τελευταίες αυλές κάποιου κοντινού προαστίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή ήταν, άλλωστε, που τράβηξε το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν το δέντρο και έτσι, έκπληκτοι, ανακάλυψαν την ηλικία του.

Μάλιστα, αξίζει να σημείωθει πως κατά τη διάρκεια της μελέτης των δακτυλίων του δέντρου αποκαλύφθηκε ότι μεγαλώνει με τρομερά αργό ρυθμό, περίπου ένα εικοστό της ίντσας (δηλαδή γύρω στα 1,3 χιλιοστά) κάθε χρόνο. Με βάση αυτόν τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμάται ότι χρειάστηκαν πάνω από 13.000 χρόνια, για να φτάσει στο σημερινό μέγεθος. Και κάθε άλλο παρά φαίνεται διατεθειμένο να πεθάνει!

5 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Αυτο ειναι τώρα εξακριβωμένο, ή....

kakos lykos είπε...

Αν μπορούσε να μιλήσει αυτό το δέντρο, πόσες ιστορίες θα μας έλεγε!!!

Καλημέρα Λιονταρίνα χρόνια πολλά :)

Miss Pink είπε...

αχ δεν είναι απίστευτο πόσο ζούν τα δεντράκια και τι κόπος χρειάζεται για να μεγαλώσουν?
κι εμείς τσούπ σε ένα λεπτό τα κάνουμε σκόνη..
γκρρρρ...

"να ζήσεις βελανιδίτσα και χρόνια πολλάαααα..." ;ΡΡΡ
φιλάκια Λυκάκιιιι

Ευρύνοος είπε...

Φανταστική!!

προφανώς δέν είναι αυτή στην εικόνα ε;

έστω όμως και σαν πληροφορία, άν είναι αλήθεια, αγγίζει τα όρια του μύθου..

13000 έτη, 13000 περιστροφές γύρω απο τον Ήλιο..!!!

καταπληκτική..

φαντάσου τώρα πόσες σάν κι αυτή έχουν κοπεί μέσα σε κάποια λεπτά χωρίς να υπάρχει συνείδηση της γηραιότητας και της σημαντικότητάς της..

επιμένω οτι τα δένδρα έχουν Ψυχή και Νόηση..

καλές γιορτές :)

Tyler Durden είπε...

καταπληκτικό αν και ως τώρα για γηραιότερους οργανισμούς (πάλι φυτά) θεωρούσαν κάτι πευκοειδή γύρω στα 5000 χρόνια. Αναρωτιέμαι μήπως είναι φέηκ και φυσικά δύσκολο να είναι αυτή στη φωτό

Δημοσίευση σχολίου